25 Απρ 2024
READING

Οι αγορές μέσω των social media θα φτάσουν το 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025

5 MIN READ

Οι αγορές μέσω των social media θα φτάσουν το 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025

Οι αγορές μέσω των social media θα φτάσουν το 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025

Το ότι τα social media αποτελούν σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη μιας επιχείρησης δεν είναι μία νέα διαπίστωση. Χάρη στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, τα brands έχουν καταφέρει τα τελευταία χρόνια όχι μόνο να προσεγγίσουν ένα πολύ πιο διευρυμένο κοινό, αλλά και, το σημαντικότερο, να δημιουργήσουν μία άλλου είδους, πιο προσωπική σχέση με τους πελάτες τους, να διατηρήσουν ζωντανή την παρουσία τους, να επικοινωνήσουν και να αλληλεπιδράσουν με το κοινό τους, να πουν την ιστορία τους.

Διαβάστε επίσης: Trends 2022 | Ο αναβαθμισμένος ρόλος των social media

Το παγκόσμιο κοινωνικό εμπόριο, δηλαδή οι αγορές μέσω πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης, πρόκειται να αυξηθεί 3 φορές ταχύτερα από το παραδοσιακό ηλεκτρονικό εμπόριο, από 492 δισεκατομμύρια σε 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025.

Σήμερα, το 10% του συνόλου των δαπανών για το ηλεκτρονικό εμπόριο πραγματοποιείται μέσω του κοινωνικού εμπορίου, ενώ τα επόμενα τρία χρόνια ο αριθμός αυτός αναμένεται να φτάσει το 17%. Η ανάπτυξη αυτή θα προέλθει κυρίως από την Γενιά Z και τους Millennials χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωση, οι οποίοι θα αντιπροσωπεύουν το 62% των παγκόσμιων δαπανών για το κοινωνικό εμπόριο μέχρι το 2025.

Η έκθεση της Accenture, “Why Shopping’s Set for a Social Revolution”, δείχνει ότι το 64% των 10.053 χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ινδία και τη Βραζιλία που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι είχαν πραγματοποιήσει μια αγορά κοινωνικού εμπορίου τον τελευταίο χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι ολόκληρη η αγοραστική εμπειρία, από την ανακάλυψη του προϊόντος μέχρι την πληρωμή, πραγματοποιήθηκε σε μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Εκτιμάται ότι αυτό αντικατοπτρίζει σχεδόν 2 δισεκατομμύρια αγοραστές κοινωνικού εμπορίου παγκοσμίως.

Διαβάστε επίσης: Τα social media και το κοινωνικό εμπόριο

Η σταθερή αύξηση του χρόνου που αφιερώνει κανείς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αντικατοπτρίζει το πόσο απαραίτητες είναι αυτές οι πλατφόρμες στην καθημερινή μας ζωή.  Τα social media αναδιαμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αγοράζουν και πωλούν, γεγονός που παρέχει στις πλατφόρμες και τα εμπορικά σήματα νέες ευκαιρίες για την εμπειρία των πελατών, καθώς και νέες ροές εσόδων. Έτσι, πολλά brands έχουν αρχίσει να εστιάζουν σε αυτό.

Ένας ακόμα λόγος που συμβαίνει αυτό είναι το γεγονός ότι μπορεί να αποτελέσει μέσο για τις εταιρείες να αποκτήσουν πρόσβαση στα first-party δεδομένα των καταναλωτών, τα οποία τους στέρησε η Apple με το νέο της χαρακτηριστικό. Συγκεκριμένα, η νέα πολιτική απορρήτου της Apple απαιτεί από τους προγραμματιστές να ζητούν άδεια για την παρακολούθηση των χρηστών του λογισμικού του iOS για ό,τι αφορά τις λειτουργίες της στόχευσης των διαφημίσεων.

Με αυτή την ραγδαία άνοδο του κοινωνικού εμπορίου δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το Pinterest, το Instagram και το TikTok κυκλοφόρησαν περισσότερες εμπορικές δυνατότητες για τις πλατφόρμες τους. Φαίνεται πως πολλά brands και retailers αναπτύσσουν γρήγορα νέες καμπάνιες για να δοκιμάσουν αυτές τις λειτουργίες, όπως η Walmart η οποία συνεργάστηκε με το Tik Tok και δημιούργησαν μια streaming εμπειρία για τους χρήστες του Tik Tok στις ΗΠΑ.

Κορυφαίες κατηγορίες

Η έρευνα σημειώνει ότι η κορυφαία κατηγορία του κοινωνικού εμπορίου παγκοσμίως αναμένεται να είναι τα είδη ένδυσης το 2025 (18% του συνολικού social commerce), ακολουθούμενη από τα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης (13%) και τη διακόσμηση σπιτιού (7%). Η κατηγορία ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας, αν και μικρότερη σε όρους συνολικών πωλήσεων, προβλέπεται να κερδίσει γρήγορα έδαφος στο ηλεκτρονικό εμπόριο και να κατακτήσει πάνω από το 40% των ψηφιακών δαπανών κατά μέσο όρο σε βασικές αγορές μέχρι το 2025.

Η έρευνα προσθέτει επίσης ότι οι καταναλωτές στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν κατ’ εξακολούθηση το κοινωνικό εμπόριο, με 8 στους 10 χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην Κίνα να χρησιμοποιούν το κοινωνικό εμπόριο για να πραγματοποιήσουν αγορές για μια συγκεκριμένη κατηγορία, ενώ η πλειονότητα των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη πραγματοποιήσει κάποια αγορά μέσω του καναλιού.

Οι ανησυχίες για το κοινωνικό εμπόριο

Ωστόσο, οι μισοί από τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι ανησυχούν πως οι αγορές στα social media δεν θα προστατεύονται ή δεν θα γίνονται σωστές επιστροφές, καθιστώντας την εμπιστοσύνη το μεγαλύτερο εμπόδιο για την υιοθέτηση, όπως ήταν και για το ηλεκτρονικό εμπόριο στην αρχή του.

Όσοι δεν έχουν ακόμη χρησιμοποιήσει το κοινωνικό εμπόριο λένε ότι ένας λόγος που τους κρατάει πίσω είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης στην αυθεντικότητα των πωλητών, ενώ οι ενεργοί χρήστες του κοινωνικού εμπορίου επισημαίνουν τις κακές πολιτικές σχετικά με τις επιστροφές ως τομέα που χρήζει βελτίωσης.  Η εμπιστοσύνη είναι ένα ζήτημα που θα χρειαστεί χρόνος για να ξεπεραστεί, αλλά οι πωλητές που θα επικεντρωθούν σε αυτούς τους τομείς θα είναι σε καλύτερη θέση για να αυξήσουν το μερίδιο αγοράς.

Ωστόσο, η εμπιστοσύνη είναι πιο σημαντική για τις παλαιότερες γενιές από ότι για τους νεότερους αγοραστές. Οι παλαιότεροι αγοραστές δίνουν έμφαση στα χαρακτηριστικά ασφαλείας και εκτιμούν την εξοικείωση με τη μάρκα, ενώ οι νεότερες γενιές έλκονται από τις ζωντανές μεταδόσεις και εμπιστεύονται περισσότερο τις κριτικές των αγοραστών.

Το κοινωνικό εμπόριο καθοδηγείται από τη δημιουργικότητα, την εφευρετικότητα και τη δύναμη των ανθρώπων.  Ενισχύει τις μικρότερες μάρκες και τους ιδιώτες και αναγκάζει τις μεγάλες μάρκες να επανεκτιμήσουν τη σημασία τους για μια αγορά εκατομμυρίων ατόμων.

Για να είναι επιτυχημένο το κοινωνικό εμπόριο θα πρέπει οι δημιουργοί, οι μεταπωλητές και τα εμπορικά σήματα να φέρουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους κοντά στον καταναλωτή.  Σημαίνει συνεργασία μέσα σε ένα δυναμικό οικοσύστημα πλατφορμών, αγορών και influencers για την ανταλλαγή δεδομένων, γνώσεων και δυνατοτήτων ώστε να παρέχονται τα σωστά κίνητρα και η καλύτερη δυνατή εμπειρία των καταναλωτών σε μια ολοκληρωμένη ψηφιακή αγορά.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.