24 Απρ 2024
READING

Το YouTube επεκτείνει το Shorts Fund ενισχύοντας τους δημιουργούς σύντομων βίντεο

4 MIN READ

Το YouTube επεκτείνει το Shorts Fund ενισχύοντας τους δημιουργούς σύντομων βίντεο

Το YouTube επεκτείνει το Shorts Fund ενισχύοντας τους δημιουργούς σύντομων βίντεο

Το YouTube ανακοίνωσε ορισμένες νέες ενημερώσεις για τα Shorts, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του Shorts Fund, που επιτρέπει σε περισσότερους δημιουργούς να πληρώνονται για την ανάρτηση κλιπ με υψηλή προβολή, καθώς και νέα εργαλεία ανάλυσης Shorts στο YouTube Studio.

Το YouTube επεκτείνει τη χρηματοδότηση για τα Shorts, καταβάλλοντας 100 εκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της περιόδου 2021-22 σε κορυφαίους δημιουργούς Shorts, βάσει μιας σειράς κριτηρίων, προκειμένου να παρέχει πρόσθετη υποστήριξη και κίνητρα για τις προσπάθειές τους. Αρχικά, η χρηματοδότηση αυτή ήταν διαθέσιμη μόνο σε δημιουργούς στις ΗΠΑ, ενώ στη συνέχεια, τον Σεπτέμβριο, το YouTube επέκτεινε την πρόσβαση στο πρόγραμμα σε επιπλέον 30 περιοχές.

Τώρα, το YouTube προσθέτει άλλες 70 αγορές στη λίστα των τοποθεσιών, πράγμα που σημαίνει ότι δημιουργοί από πολύ περισσότερες αγορές θα είναι πλέον υποψήφιοι για τα μπόνους των Shorts. Οι δημιουργοί σε αυτές τις χώρες θα μπορούν να διεκδικήσουν ένα κομμάτι αυτής της χρηματοδότησης, με το YouTube να πληρώνει από 100 έως 10.000 δολάρια κάθε μήνα στα κανάλια με βάση την απόδοση των κλιπ τους στα Shorts.

Βέβαια, οι παράγοντες που λαμβάνει υπόψη του το YouTube δεν είναι απολύτως σαφείς, καθώς δεν υπάρχει συγκεκριμένο όριο απόδοσης για να δικαιούται ένας δημιουργός μπόνους. Το επίπεδο απόδοσης που απαιτείται για την καταβολή μπόνους μπορεί να αλλάζει από μήνα σε μήνα με βάση διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της τοποθεσίας των θεατών και της συνολικής ανάπτυξης των Shorts.

Οι δημιουργοί που δικαιούνται να διεκδικήσουν τη χρηματοδότηση των Shorts θα ειδοποιηθούν από το ίδιο το YouTube, με βάση τις επιδόσεις του περιεχομένου τους τον προηγούμενο μήνα. Αυτό με τη σειρά του ελπίζει ότι προσθέτοντας επιπλέον κίνητρα στη διαδικασία, θα βοηθήσει να αυξήσει την υιοθέτηση των Shorts σε περισσότερες περιοχές και να φέρει περισσότερους δημιουργούς στην πλατφόρμα, γεγονός που θα παρέχει περισσότερο περιεχόμενο.

Το YouTube προσθέτει επίσης νέα στοιχεία ανάλυσης ειδικά για τα Shorts στο YouTube Studio, μεταξύ των οποίων μια νέα κάρτα που θα εμφανίζει πόσα από τα Shorts ενός δημιουργού έχουν ενσωματωθεί, αλλά και τα πιο δημοφιλή Shorts, καθώς και ακόμα διάφορες άλλες λειτουργίες που εξυπηρετούν τους δημιουργούς αλλά κάνουν πιο άνετη την περιήγηση και για τους θεατές.

Παρόλο που μπορεί να είναι ένα άμεσο αντίγραφο του TikTok, το Shorts έχει αποδειχθεί επιτυχία για το YouTube, με τα κλιπ να πετυχαίνουν πλέον πάνω από 15 δισεκατομμύρια παγκόσμιες ημερήσιες προβολές, υπερδιπλάσιες από τον Μάρτιο, που ήταν 6,5 δισεκατομμύρια. Φαίνεται ότι η απήχηση του περιεχομένου μικρής διάρκειας, που δημιουργήθηκε από το TikTok, έχει μεταφερθεί και σε πολλές άλλες εφαρμογές. Το YouTube μπόρεσε να επωφεληθεί και να γίνει πιο ανταγωνιστικό με το TikTok, αντιγράφοντας τα βασικά χαρακτηριστικά του και ενισχύοντάς τα μέσω της υιοθέτησής τους από τους κορυφαίους δημιουργούς του.

Ένα σημείο όπου το YouTube έχει ένα σαφές πλεονέκτημα είναι ότι διαθέτει ένα πολύ πιο εκλεπτυσμένο σύστημα διαμοιρασμού εσόδων για τους δημιουργούς, και τελικά, όταν οι κορυφαίοι από αυτούς προσπαθούν να ξεπεράσουν το περιεχόμενο μικρής διάρκειας και να προχωρήσουν σε μεγαλύτερα και καλύτερα πράγματα, τότε είναι που το YouTube τους καλωσορίζει και χρησιμοποιεί το κοινό που έχουν δημιουργήσει σε άλλες εφαρμογές για να τους κάνει εκατομμυριούχους. Μάλιστα, τώρα πια με τα Shorts οι δημιουργοί μπορούν να δημιουργούν όλο το περιεχόμενό τους σε μία πλατφόρμα και να το χρησιμοποιούν για να χτίσουν το κοινό τους και τα έσοδά τους στην εφαρμογή.

Υπάρχουν κι άλλες εφαρμογές που εμπνεύστηκαν από το TikTok και δημιούργησαν παρόμοια ροή βίντεο μικρής διάρκειας. Ένα παράδειγμα είναι το Spotify, το οποίο δοκίμασε νέο χαρακτηριστικό στην εφαρμογή του, το Discover, το οποίο παρουσιάζει μια κάθετη ροή μουσικών βίντεο που οι χρήστες μπορούν προαιρετικά να κάνουν like ή να αγνοήσουν. Αντίστοιχα, το Netflix υιοθέτησε πρόσφατα την κάθετη ροή βίντεο μικρής διάρκειας στη δική του εφαρμογή, η οποία προσφέρει αποσπάσματα περιεχομένου και εργαλεία για να μπορεί ο θεατής να αποθηκεύσει τα προγράμματα σε μια λίστα παρακολούθησης ή απλώς να ξεκινήσει τη ροή τους.

Η αντιγραφή των κορυφαίων χαρακτηριστικών από άλλες εφαρμογές μπορεί να φαίνεται σαν μια αμφισβητήσιμη τακτική, αλλά λειτουργεί, και το YouTube Shorts είναι ένα ακόμη παράδειγμα αυτού.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.