19 Απρ 2024
READING

Πότε το μοντέλο της υβριδικής εργασίας θεωρείται επιτυχημένο;

4 MIN READ

Πότε το μοντέλο της υβριδικής εργασίας θεωρείται επιτυχημένο;

Πότε το μοντέλο της υβριδικής εργασίας θεωρείται επιτυχημένο;

Η άνοδος της επονομαζόμενης «υβριδικής εργασίας», έχει μεγάλες δυνατότητες τόσο για το τομέα των επιχειρήσεων όσο και για τους υπαλλήλους γενικότερα. Παρόλ’ αυτά δυστυχώς συνοδεύεται και από ορισμένα μειονεκτήματα.

Όταν ο Kaspars Dancis άρχισε να εργάζεται για τον Όμιλο Exigen το 2000, δε διέθετε επαγγελματική εμπειρία, μιας και μόλις είχε αποφοιτήσει από το πανεπιστήμιο που σπούδαζε. Παρόλ’ αυτά αν και ο εργοδότης του είχε έδρα στις ΗΠΑ, το σπίτι του βρίσκονταν στη Λετονία. Κάτι το οποίο δημιούργησε αυτήν την εργασιακή ευελιξία είναι το γεγονός η Exigen ήταν μια εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού και ο Dancis εργάζονταν ως software engineer. Έτσι ανακάλυψαν ένα μοντέλο ώστε ο συγκεκριμένος τρόπος εργασίας να λειτουργήσει αποδοτικά και παραγωγικά, αποτελώντας την πρώτη γενιά που προσπάθησε να εργαστεί κατ’ αυτό τον τρόπο.

Για τον Dancis όλο αυτό λειτούργησε επιτυχημένα, καθώς μερικά χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 2017 ιδρύθηκε η Whimsical, μία επιχείρηση λογισμικού, η οποία σχεδιάστηκε με στόχο να κάνει πολύ πιο εύκολη και αποδοτική την online συνεργασία. Μιας και εξαιτίας της συνθήκης της πανδημίας, η ζήτηση για παρόμοιες υπηρεσίες και δυνατότητες εκτινάχθηκε στα ύψη, η εταιρεία κατάφερε να συγκεντρώσει κεφάλαια χρηματοδοτήσεων αξίας 30 εκατομμυρίων δολαρίων, αφού ολοένα και περισσότερες εταιρείες προσπαθούν συνεχώς να ανακαλύψουν τρόπους ώστε να ενισχύσουν και να διατηρήσουν την παραγωγικότητά τους, ακόμη και όταν το μεγαλύτερο μέρος του εργατικού δυναμικού τους δουλεύει remotely.

Πράγματι η ασύγχρονη εργασία προσφέρει την ευελιξία στους υπαλλήλους να διαμορφώνουν τόσο το ωράριο εργασίας τους όσο και τη τοποθεσία από την οποία επιθυμούν να εργάζονται. Εφόσον οι εργοδότες αντιληφθούν ότι κάτι τέτοιο λειτουργεί προς όφελός τους, τότε τα επίπεδα παραγωγικότητας της εκάστοτε επιχείρησης πιθανότατα να αναπτυχθούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του Andrew Dimitriou, Διευθύνοντος Συμβούλου EMEA του brand agency YMLY&R με έδρα τη Νέα Υόρκη. Στο δυναμικό της εταιρείας εργάζονται 4.500 άτομα, από 24 γραφεία σε όλη την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, με ιδιαίτερα αποδοτικό τρόπο.

Μία σειρά από διαφορετικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι εργάζονται πολύ πιο αποδοτικά όταν έχουν την ευχέρεια να οργανώνουν οι ίδιοι το χρονοπρογραμματισμό τους. Παρόλα αυτά αναδεικνύεται το εξής ζήτημα: Υπάρχουν εμπειρικές ενδείξεις ότι η υβριδική εργασία εξυπηρετεί τον σκοπό για τον οποίο έχει δημιουργηθεί; Για τις εταιρείες που είναι πρόθυμες και ικανές να κάνουν embrace πλήρως το μοτίβο του distributed working, τότε σίγουρα θα λειτουργήσει παραγωγικά αποφέροντας κέρδη. Επί του παρόντος όμως δεν υφίσταται έμπρακτα δεδομένα που να υποστηρίζουν κάτι τέτοιο.

Διαβάστε επίσης: Υβριδικά μοντέλα εργασίας | Πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε την πρόκληση 

Το εργασιακό περιβάλλον έχει διχαστεί στη μέση καθώς ένα 50% δηλώνει ότι δεν είναι πρόθυμο να επιστρέψει ξανά στο γραφείο και ένα άλλο 50% ότι δεν αντέχει την εξ αποστάσεως εργασία. Κάτι τέτοιο αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είναι καθόλου αποδοτικό και παραγωγικό, καθώς έτσι η αξία της υβριδικής εργασίας χάνεται. Σύμφωνα με εμπειρίες υπαλλήλων το συγκεκριμένο μοντέλο ορισμένες φορές μπορεί να δυσκολέψει αρκετά τον εργαζόμενο, εξαιτίας βεβαρυμένου προγράμματος, αλλά και αρκετών ωρών εργασίας.

Ενώ μπορεί για ορισμένες εταιρείες ο συγκεκριμένος τρόπος εργασίας να είναι αρκετά ωφέλιμος, καθώς οι επαγγελματίες έχουν την ελευθερία να εργάζονται από οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη, την ίδια στιγμή μπορεί και να διχάσει, διότι οι εργαζόμενοι από εντελώς διαφορετικά σημεία του πλανήτη δεν έχουν καθόλου κοινά ωράρια, καθώς βιώνουν μία εντελώς διαφορετική καθημερινότητα, με αποτέλεσμα ατέλειωτες ώρες εργασίας.

Διαβάστε επίσης: Οι υπερβολικές ώρες εργασίας μπορούν να αποτελέσουν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία

Συνοψίζοντας, το ζήτημα της εργασίας ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια έχει απασχολήσει αρκετά τις επιχειρήσεις, καθώς η remote απασχόληση είναι πια ευρύτατα διαδεδομένη. Το βασικότερο ζήτημα όμως εξακολουθεί να παραμένει. Η παραγωγικότητα συμβαδίζει με την ευημερία των υπαλλήλων; Εάν ο εκάστοτε εργαζόμενος δεν απολαμβάνει αυτό που κάνει, τότε με οποιοδήποτε τρόπο και να εργάζεται, το αποτέλεσμα θα παραμένει το ίδιο, μη αποδοτικό. Όταν οι άνθρωποι καταφέρνουν να φέρουν εις πέρας όλες τις αρμοδιότητές τους, τότε στο τέλος της μέρας αισθάνονται μια καλύτερη αίσθηση ολοκλήρωσης. Στην ουσία αυτή είναι η πραγματική πρόκληση.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.