23 Απρ 2024
READING

Τα καινοτόμα βιβλιοπωλεία ανθίζουν στην Κίνα

4 MIN READ

Τα καινοτόμα βιβλιοπωλεία ανθίζουν στην Κίνα

Τα καινοτόμα βιβλιοπωλεία ανθίζουν στην Κίνα

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παίζουν πλέον τόσο σημαντικό ρόλο για τις κινεζικές επιχειρήσεις, που για μια σειρά νέων βιβλιοπωλείων, η οπτική ελκυστικότητα τείνει να αποτελεί προτεραιότητα ούτως ώστε να παρέχουν μια διαφορετική και εντυπωσιακή εμπειρία, άξια να τη μοιραστεί κανείς στα social.

Η περίτεχνη εσωτερική διακόσμηση, συχνά με καθρέφτες και σουρεαλιστικά στοιχεία, έχει τραβήξει την προσοχή των νεαρών Κινέζων που αναζητούν νέες και αντισυμβατικές εμπειρίες. Για τους Κινέζους καταναλωτές, κυρίως της γενιάς Ζ, η ευκολία και η καινοτομία αποτελεί προτεραιότητα και επιθυμούν προϊόντα που δεν ικανοποιούν μόνο τις λειτουργικές τους ανάγκες, αλλά μπορούν να καλύψουν και τις συναισθηματικές και αισθητικές τους ανάγκες.

Τα εμπορικά κέντρα έχουν αντιληφθεί αυτή την τάση και, αντί να υπογράφουν συμφωνίες με μεγάλα πολυκαταστήματα για να τα έχουν ως κύριο πόλο έλξης για τους πελάτες, έχουν στραφεί σε καταστήματα καφέ και τσαγιού, προσεγμένα βιβλιοπωλεία, εκθεσιακούς χώρους ηλεκτρικών αυτοκινήτων και άλλα μοντέρνα καταστήματα. Ο στόχος είναι να ανεβάσουν την επισκεψιμότητα που είναι τόσο σημαντική για τα εμπορικά κέντρα που, για παράδειγμα, προκειμένου να αποκτήσουν ιδιαίτερα και ελκυστικά βιβλιοπωλεία μπορεί να τα αφήσουν να πληρώνουν σε ενοίκιο το 1/3 ή το 1/4 αυτού που θα πλήρωνε ένα κατάστημα ένδυσης ή καλλυντικών .

Εκτός από τους οπτικά ελκυστικούς εσωτερικούς χώρους, πολλά βιβλιοπωλεία στην Κίνα πωλούν καφέ, χαρτικά και δώρα. Αυτό, αξιοποιεί την νοσταλγία των περασμένων δεκαετιών, το οποίο αποτελεί ένα δημοφιλές θέμα για την Κίνα και νέους της.

Ο ρόλος των social media

Πολλοί νέοι καταναλωτές επισκέπτονται αυτά τα ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία για να κάνουν το λεγόμενο “check in”, δηλαδή για την τάση κατά την οποία οι άνθρωποι επισκέπτονται μέρη που έχουν δει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στη συνέχεια βγάζουν τις δικές τους φωτογραφίες για να αποδείξουν ότι έχουν πάει εκεί.

Έτσι, πολλές φορές δεν πηγαίνουν στα βιβλιοπωλεία πραγματικά για να αγοράσουν βιβλία, αντιθέτως, πολλά από τα καταστήματα έχουν μετατραπεί σε τουριστικά αξιοθέατα ή σε μέρη για να κάνει κανείς ένα διάλειμμα. Με βάση αυτό, είναι λιγότερο σαφές αν η αύξηση του ενδιαφέροντος για οπτικά ελκυστικά βιβλιοπωλεία σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις επωφελούνται πραγματικά από την πώληση βιβλίων.

Ένα τρανό παράδειγμα εντυπωσιακού και πρωτότυπου βιβλιοπωλείου στην Κίνα είναι η αλυσίδα βιβλιοπωλείων Zhongshuge, η οποία έχει έρθει στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια για τη φρέσκια αντίληψή της. Τα καταστήματα της μεταφέρουν τους πελάτες τους σε μια καθηλωτική εμπειρία μέσα στο χώρο, με τη βοήθεια καθρεφτών, τούνελ και κλιμακοστάσιων.

Όλο και περισσότερα βιβλιοπωλεία ανοίγουν

Οι επιχειρήσεις που αυτοαποκαλούνται βιβλιοπωλεία συνέχισαν να ανοίγουν καταιγιστικά, με περισσότερες από 40.000 νέες επιχειρήσεις που σχετίζονται με βιβλιοπωλεία να έχουν εγγραφεί στη χώρα κάθε χρόνο από το 2017. Για φέτος μέχρι τον Νοέμβριο, έχουν εγγραφεί 39.000 νέες επιχειρήσεις με βιβλιοπωλεία – αύξηση 6% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Ωστόσο, τα βιβλιοπωλεία δεν ήταν ποτέ μια εύκολη επιχείρηση στην ψηφιακή εποχή και πολλές εταιρείες και αλυσίδες βιβλιοπωλείων αντιμετώπισαν οικονομικά προβλήματα. Αυτό αντικατοπτρίζει τις δυσκολίες διαχείρισης μιας επιχείρησης ακόμη και μετά την απόκτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και είναι ενδεικτικό μιας τάσης σε ολόκληρη την ταχέως αναπτυσσόμενη καταναλωτική αγορά της Κίνας.

Από τα 46 κινεζικά καταναλωτικά εμπορικά σήματα που είχαν ξεπηδήσει στη σκηνή το 2018, μόνο 17 εξακολουθούσαν να τα πηγαίνουν καλά φέτος, και, μάλιστα, αναφέρεται ότι το 30% των εμπορικών σημάτων που είχαν εισέλθει στην αγορά το 2016 έχουν σταματήσει.

Πάντως, οι νέες καταναλωτικές μάρκες της Κίνας τα τελευταία χρόνια τείνουν να χρησιμοποιούν τα διαδικτυακά κανάλια του ηλεκτρονικού εμπορίου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να αποκτήσουν ένα αρχικό κύμα επισκεψιμότητας. Παράλληλα, τα ψηφιακά δεδομένα σχετικά με τις καταναλωτικές τάσεις βοηθούν τις νέες μάρκες να δοκιμάζουν γρήγορα και να προσαρμόζουν τα προϊόντα τους.

Ωστόσο, είναι πιο δύσκολο για αυτούς τους νεοεισερχόμενους να βρουν ένα δεύτερο κανάλι ανάπτυξης, το οποίο συνήθως απαιτεί επέκταση στον πιο περίπλοκο κόσμο των φυσικών καταστημάτων. Το όλο θέμα είναι το ποσοστό των επαναλαμβανόμενων αγορών, το οποίο είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες ώστε μια εταιρεία να περάσει από τον πρώτο ενθουσιασμό των καταναλωτών σε πιο βιώσιμη ανάπτυξη.

Για ένα βιβλιοπωλείο καινοτομίας, αυτό σημαίνει να κάνεις τους ανθρώπους που φωτογραφίζουν να επιστρέψουν και να ξοδέψουν χρήματα, ακόμη και όταν οι λιανικές πωλήσεις είναι υποτονικές. Ορισμένα φέρνουν ειδικά σούπερ μάρκετ, κομμωτήρια και εκδηλώσεις με συγγραφείς βιβλίων για να δημιουργήσουν μια κοινότητα που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μιας ολόκληρης οικογένειας ή τις ανάγκες μιας συγκεκριμένης δημογραφικής ομάδας.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι ένα βιβλιοπωλείο μπορεί να επιβιώσει, αρκεί να προβεί στην αλλαγή της στρατηγικής του για να προσαρμοστεί στην μεταβαλλόμενη αγορά λιανικής πώλησης. Για παράδειγμα, η προσφορά μεγαλύτερου φάσματος υπηρεσιών, όπως πολιτιστικά και δημιουργικά προϊόντα, έχει γίνει η κύρια τάση στη διαδικασία μετασχηματισμού για έναν αυξανόμενο αριθμό κινεζικών βιβλιοπωλείων.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.