25 Απρ 2024
READING

Πώς η Intersport διατηρεί την κυριαρχία στην εγχώρια αγορά αθλητικών

4 MIN READ

Πώς η Intersport διατηρεί την κυριαρχία στην εγχώρια αγορά αθλητικών

Πώς η Intersport διατηρεί την κυριαρχία στην εγχώρια αγορά αθλητικών

Η ανάληψη του franchise της Intersport στην Ελλάδα από τον όμιλο Φουρλή το 2000 είχε όπως αποδείχθηκε αναπτυξιακό πρόσημο στη διάρκεια των ετών που ακολούθησαν. Mε την κίνηση να φέρει την Intersport στην Ελλάδα ο όμιλος ανέλαβε ένα ισχυρό εμπορικό σήμα και μία ταυτόχρονη πρόκληση, δεδομένου ότι η Intersport International Corporation, η μητρική εταιρεία της Intersport, καταγράφει κύκλο εργασιών που ανέρχεται στα 9,9 δισεκατομμύρια ευρώ, με δραστηριότητα σε περισσότερες από 40 χώρες παγκοσμίως και τουλάχιστον 5.500 καταστήματα. 

Με συνολικά 132 καταστήματα σε Ελλάδα, Ρουμανία, Τουρκία, Βουλγαρία και Κύπρο, η Intersport αποτελεί αυτή τη στιγμή κυρίαρχη επιχειρηματική δύναμη στην αγορά αθλητικών ειδών στην Ελλάδα. Στο εννεάμηνο του 2021 τα αθλητικά ήδη του ομίλου Φουρλή, κατέγραψαν άνοδο κατά 25,7% στις πωλήσεις, οι οποίες ανήλθαν στα 97,7 εκατ. ευρώ, συγκρινόμενες σε κάθε περίπτωση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, όταν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα αυτής, τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά λόγω των περιοριστικών μέτρων. Στο ποσό αυτό εκτός από την Intersport περιλαμβάνεται και το δίκτυο της Athlete’s Foot, μία ακόμα μάρκα που διαχειρίζεται ο όμιλος Φουρλή.

Η ανοδική πορεία των πωλήσεων, η οποία και κατά τον μήνα Οκτώβριο κινήθηκε σε περίπου +25%, άρχισε να εξισορροπεί από τον Νοέμβριο και μετά. Σε κάθε περίπτωση όμως οι πωλήσεις συνέχισαν να κινούνται με θετικούς ρυθμούς έως το τέλος του 2021. 

Ένα από τα δυνατά χαρτιά για τον όμιλο Φουρλή – Πλάνο ανακαινίσεων για το σύνολο του δικτύου καταστημάτων

Σε ό,τι αφορά την Intersport δεν παύει να αποτελεί ένα από τα δυνατά χαρτιά του ομίλου Φουρλή, στο οποίο επενδύει σημαντικά με την αναβάθμιση και ανακαίνιση του συνόλου του δικτύου καταστημάτων που διατηρεί. Μάλιστα, εντός του Ιανουαρίου του 2022 ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει η λειτουργία του νέου αυτοματοποιημένου κέντρου διανομής της Intersport, το οποίο θεωρείται ως ένα από τα πιο σύγχρονα στην Ελλάδα και θα έχει την δυνατότητα να εξυπηρετεί το σύνολο των καταστημάτων της αλυσίδας σε όλες τις χώρες που διατηρεί παρουσία η Intersport καθώς και το κανάλι των ηλεκτρονικών πωλήσεων.

Ταυτόχρονα όμως η Intersport έβαλε στο κάδρο και το σύστημα διανομής και εξυπηρέτησης του ηλεκτρονικού εμπορίου με την διαδικασία του in-store fulfillment, όπου η διαλογή και η διανομή γίνεται σε αυτή την περίπτωση από τα κατά τόπους καταστήματα. 

Σημειώνεται ότι οι συνολικές επενδύσεις του ομίλου στη λιανική ανήλθαν στο εννεάμηνο του 2021 σε συνολικό ύψος 22 εκατομμυρίων ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορούσε στη μεταφορά του συγκεκριμένου logistics center της Intersport από το Σχηματάρι που συστεγαζόταν η εταιρεία αθλητικών με την ΙΚΕΑ – επίσης εμπορικό σήμα που διαχειρίζεται ο όμιλος -, στην παλαιά αποθήκη της παλαιότερης εταιρείας ηλεκτρικών ειδών χονδρικής του ομίλου στην περιοχή των Οινοφύτων. 

Η Intersport στην Ελλάδα δεν έχει για φέτος στο πλάνο να λειτουργήσει νέα καταστήματα. Για το 2022 θα συνεχίσει το πλάνο ανακαινίσεων που ξεκίνησε να υλοποιεί εντός του 2021, έχοντας αναπλάσει 14 καταστήματα. Το πλάνο ανακαίνισης βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο για το σύνολο του δικτύου της Intersport σε όλες τις χώρες που διατηρεί παρουσία, ήτοι για την Ελλάδα, τη Ρουμανία, την Κύπρο, την Τουρκία και τη Βουλγαρία. Το συνολικό ύψος των επενδύσεων για το δίκτυο Intersport εντός του 2022 θα ανέλθει στα 9 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κινήσεις εκσυγχρονισμού και ψηφιοποίησης.

Να σημειωθεί ότι η Intersport αποδίδει θετικά στις αγορές που δραστηριοποιείται με εξαίρεση την Τουρκία, όπου δέχεται κλυδωνισμούς το τελευταίο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να προβεί εντός του 2021 στην στρατηγική απόφαση να μειώσει περαιτέρω τα καταστήματα της εκεί. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα από τα 23 σημεία πώλησης πέρυσι, στο εννεάμηνο του 2021 να είναι πλέον 12. Στην Ελλάδα ωστόσο και παρά την πανδημία ο όμιλος πρόσθεσε και ένα ακόμη κατάστημα Intersport στο δίκτυό του τη χρονιά που πέρασε, στο Mega Outlet της Θεσσαλονίκης. 

3.143.000 πελάτες στα καταστήματα Intersport στους 9 μήνες του 2021

Βλέποντας κανείς τους πελάτες που επισκέφθηκαν τα καταστήματα Intersport στους εννέα μήνες του 2021 ήταν συνολικά 3.143.000. Ας σημειωθεί ότι ισχυρό κανάλι αγορών αποτελεί και το ηλεκτρονικό εμπόριο για τον όμιλο Φουρλή και κατ’ επέκταση για τα Intersport, καθώς συνολικά για τον όμιλο οι ηλεκτρονικές πωλήσεις αντιστοιχούν στο 20% του τζίρου, δηλαδή σε 80 από τα 400 εκατ. ευρώ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.