24 Απρ 2024
READING

Βρίσκεται τo μέλλον του retail στις niche αγορές;

4 MIN READ

Βρίσκεται τo μέλλον του retail στις niche αγορές;

Βρίσκεται τo μέλλον του retail στις niche αγορές;

Καθώς οι αγορές βρίσκονται σε τροχιά επανάκαμψης μετά την κρίση της πανδημίας, και με το καταναλωτικό κοινό να δείχνει έμπρακτα ότι είναι διατεθειμένο τόσο να συνεχίσει να ενισχύει τα online marketplaces και καταστήματα, που γνώρισαν άνθηση την εποχή του Covid, όσο και να επιστρέψει στις φυσικές αγορές, η τάση του niche retailing φαίνεται να ενισχύεται ολοένα και περισσότερο· μια τάση που ενδυναμώνουν οι συνθήκες της εποχής, και η οποία αντικατοπτρίζεται επίσης, ως φυσικό επακόλουθο, στο marketing, αλλά και στους νέους creators και την παραγωγή περιεχομένου.

Έτσι, δεν προκαλούν εντύπωση οι εκτιμήσεις ότι το niche retailing, η έμφαση στις εξειδικευμένες αγορές που απευθύνονται σε πολύ συγκεκριμένες μερίδες καταναλωτών, θεωρείται το μέλλον του εμπορίου.

Στην παρούσα φάση, λοιπόν, αντί για το λανσάρισμα ακόμα μιας πλατφόρμας που προσπαθεί να πουλήσει τα πάντα, όπως του Amazon – που βέβαια κανείς δεν αρνείται ότι είναι υπερ-επιτυχημένο – μάλλον ευνοείται η δημιουργία online καταστημάτων και brands γενικότερα, που ειδικεύονται σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι της αγοράς, και άρα σε καταναλωτές με εξειδικευμένες απαιτήσεις. Τρόφιμα για εξειδικευμένες διατροφικές συνήθειες, αθλητικός εξοπλισμός, DIY κατασκευές, κηπουρική, είναι μερικές μόνο από τις κατηγοριές προϊόντων, με επίκεντρο τα οποία αναπτύσσονται niche marketplaces με συγκεκριμένο target audience.

Γιατί οι niche αγορές βρίσκονται σε άνοδο

Αν και ο κατάλογος προϊόντων σε ένα τέτοιο online κατάστημα είναι μικρότερος, είναι λογικό να είναι πιο πλούσιος όσον αφορά τα προϊόντα του συγκεκριμένου niche και επιπλέον να περιλαμβάνει και εξειδικευμένες υπηρεσίες που αφορούν τον συγκεκριμένο κλάδο. Ένα κάθετο marketplace στήνεται ουσιαστικά γύρω από μια κοινότητα ειδημόνων, που γνωρίζουν καλά αυτό που πωλούν και γι’ αυτό προσελκύουν και ενθουσιώδεις καταναλωτές, που αναζητούν το καλύτερο. Αυτό συνεπάγεται ότι ο retailer μιας niche αγοράς μπορεί να προσφέρει προϊόντα με υψηλή προστιθέμενη αξία στους πελάτες του, αλλά και να κερδίσει συγχρόνως την αφοσίωσή τους. 

Συνεπώς, ένα niche marketplace έχει τη δυνατότητα να προσφέρει στους επισκέπτες του μια εμπειρία αγορών προσαρμοσμένη στα μέτρα των συγκεκριμένων τους αναγκών. Έτσι, μπορεί κατά συνέπεια να έχει μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, να αποκτήσει οργανικά καλύτερη φήμη στην αγορά και ισχυρότερο brand identity, που ανταποκρίνεται συγχρόνως στις ανάγκες του niche.

Δείτε ακόμα: 10 τάσεις στο content marketing για το 2022

Ακόμα, ο retailer που δραστηριοποιείται σε μια niche αγορά έχει τη δυνατότητα να προσφέρει καλύτερο και αποτελεσματικότερο personalization, αφού βρίσκεται κοντύτερα στις απαιτήσεις των καταναλωτών στους οποίους απευθύνεται. Έτσι, αν και ένα mainstream marketplace ίσως έχει μεγαλύτερο συνολικό όγκο αγορών, ωστόσο η ποιότητα του traffic ενός κάθετου marketplace τείνει να είναι καλύτερη, με τις αγορές να αποδίδουν υψηλότερη προστιθέμενη αξία. 

Οι προοπτικές και η παρούσα ανάπτυξη των εξειδικευμένων αγορών, ειδικά όταν αναφερόμαστε σε προϊόντα και υπηρεσίες που αφορούν κάθε είδους χόμπι, δε θα ήταν τόσο ισχυρή αν δεν την τροφοδοτούσαν οι ενθουσιώδεις θιασώτες-καταναλωτές που αναζητούν να εμπλουτίσουν τον χρόνο τους με δραστηριότητες που τους προσφέρουν ευεξία και μια αίσθηση σκοπού. Η κηπουρική είναι ένα καλό παράδειγμα, που μάλιστα πολλές φορές αναφέρεται ως τάση για τoυς Millennials και τους μεγαλύτερους Gen Z-ers, οι οποίοι προσπαθώντας να αντεπεξέλθουν ψυχολογικά στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης στρέφονται στην ευεξία που τους προσφέρει η ενασχόληση με τη γη.

Γύρω από την κηπουρική και τα φυτά αναπτύσσονται όχι μόνο ηλεκτρονικά και φυσικά καταστήματα, αλλά και εφαρμογές, διάφορες υπηρεσίες, startups που προσφέρουν σχετικές εμπειρίες και εξειδικευμένη γνώση, content από creators που προσφέρουν τη γνώση τους σε κάθε επίδοξο οικιακό κηπουρό. Μάλιστα, την τάση αναγνωρίζουν και μεγάλοι επενδυτές που σπεύδουν να επενδύσουν σε τέτοια brands, ποντάροντας στο πάθος της κοινότητας στην οποία απευθύνονται. 

Οι niche αγορές, λοιπόν, προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες που δεν καλύπτουν απλώς μια πρακτική ανάγκη, αλλά είναι εμποτισμένα με την αίσθηση της φροντίδας του ειδήμονα, με τον χαρακτήρα ενός brand που συναισθάνεται το κοινό του, το οποίο σ’ αυτό θα βρει όσα χρειάζεται για να περάσει χρόνο με ασχολίες που το γεμίζουν. Σε κάθε είδους niche πλατφόρμα το κοινό μπορεί να έρθει σε επαφή με ανθρώπους που το καταλαβαίνουν και η δυνατότητα να δημιουργεί αυτήν την αίσθηση ένα brand ασφαλώς αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα επιτυχίας. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.