24 Απρ 2024
READING

Οι μεταβαλλόμενες αγοραστικές συνήθειες της Γενιάς Z

5 MIN READ

Οι μεταβαλλόμενες αγοραστικές συνήθειες της Γενιάς Z

Οι μεταβαλλόμενες αγοραστικές συνήθειες της Γενιάς Z

Οι παγκόσμιες διαδικτυακές εταιρείες λιανικής πώλησης γρήγορης μόδας κυριαρχούν στις προτιμήσεις των καταναλωτών της Γενιάς Ζ κατά στη διάρκεια της πανδημίας, ενώ οι παραδοσιακές αγαπημένες εταιρείες εκτοπίζονται. Η Γενιά Ζ εκτιμάται ότι έχει αγοραστική δύναμη στα 323 δισεκατομμύρια δολάρια, συνεπώς είναι μια δημογραφική ομάδα με μεγάλη σημασία για τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης.

Αυτό φάνηκε από μελέτη του Gist, μιας κοινωνικής πλατφόρμας συστάσεων προϊόντων. Με βάση την ανάλυση 8.000 χρηστών του Gist, οι οποίοι ανήκουν στην γενιά Ζ, και τη διερεύνηση 1,5 εκατομμυρίου αγορών που έχουν κάνει, η εταιρεία διαπίστωσε ότι οι αγοραστικές συνήθειες αυτών των αγοραστών μεταβλήθηκαν δραματικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Συγκεκριμένα, αυτοί απομακρύνθηκαν από τα καταστήματα ρούχων με έδρα την Αμερική, όπως το Urban Outfitters, προς τα υπερπόντια διαδικτυακά καταστήματα λιανικής γρήγορης μόδας, φιλικά προς την κουλτούρα του TikTok.

Αυτό δεν είναι παράδοξο, καθώς με όλα τα φυσικά καταστήματα κλειστά κατά τη διάρκεια των lockdowns, τα διαδικτυακά καταστήματα είχαν την τιμητική τους και ήταν προετοιμασμένα να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές, σε αντίθεση με τα μεγάλα παραδοσιακά καταστήματα τα οποία τα προηγούμενα χρόνια ήταν επικεντρωμένα κυρίως στις πωλήσεις στα φυσικά καταστήματα.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το Shein είναι το νούμερο 1 στα brands ένδυσης, ακολουθούμενο από το Zara. Το Shein έχει χαρακτηριστεί ως το “TikTok του ηλεκτρονικού εμπορίου” και φέρεται να είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο, ενώ ξεπέρασε και το Amazon, αφού η εφαρμογή της είχε τις περισσότερες λήψεις στις ΗΠΑ. Έχει γνωρίσει τεράστια απήχηση στις νεαρές γυναίκες και έχει λάβει τεράστια προβολή στο YouTube, το TikTok και το Instagram. Επίσης, μέσα σε μόλις ένα χρόνο, το διαδικτυακό κατάστημα γρήγορης μόδας Princess Polly με έδρα την Αυστραλία έκανε άλμα από την 8η θέση στα καταστήματα ένδυσης στα τέλη του 2020 για να κατακτήσει την 3η θέση στα τέλη του 2021.

Ένα ακόμη εύρημα της μελέτης είναι ότι τα πολυκαταστήματα προτιμώνται λιγότερο από τη γενιά Z, ακόμη και στο διαδίκτυο. Πριν από την πανδημία, η Nordstrom ήταν το νούμερο 9 στις online πωλήσεις στο Gist. Η θέση της τώρα έχει πέσει στο νούμερο 23. Επιπλέον, το Urban Outfitters ήταν το νούμερο 1 στα καταστήματα ρούχων και το νούμερο 4 στα κορυφαία καταστήματα για τους καταναλωτές της Gen Z τον Οκτώβριο/Νοέμβριο του 2019. Πλέον, έπεσε στο νούμερο 16 στα κορυφαία καταστήματα του Gist μέχρι τον Οκτώβριο/Νοέμβριο του 2021. Η Urban Outfitters φαίνεται πως είχε στοχεύσει τους νέους καταναλωτές σε μεγάλο βαθμό καθώς καινοτόμησε πολλές φορές, εισάγοντας την κατηγορία του ανδρικού μακιγιάζ και συμμετείχε στην τάση ενοικίασης ρούχων, η οποία οδηγήθηκε κατά κύριο λόγο από την γενιά Ζ.

Το Etsy, το οποίο είναι μια διαδικτυακή αγορά που συνδέει πωλητές με αγοραστές για την πώληση vintage αντικειμένων, χειροποίητων προϊόντων, τέχνης και χειροτεχνίας είναι ψηλά στις προτιμήσεις των νέων καταναλωτών. Ενώ αγαπούν τη γρήγορη μόδα, οι Gen Zers αγαπούν επίσης να υποστηρίζουν ανεξάρτητες επιχειρήσεις και καλλιτέχνες στο Etsy, ειδικά όταν πρόκειται για αγορά δώρων. Το Etsy ήταν το νούμερο 8 στη λίστα των κορυφαίων καταστημάτων του Gist για τους πρώτους εννέα μήνες του 2021 και ανέβηκε στο νούμερο 5 για την περίοδο των εορταστικών αγορών.

Η Target έχει δει μια κατακόρυφη αύξηση της συμπεριφοράς των καταναλωτών της γενιάς Z στις ηλεκτρονικές αγορές τα τελευταία δύο χρόνια.  Στη λίστα των κορυφαίων καταστημάτων του Gist, έχει ανέβει από το νούμερο 7 τον Οκτώβριο/Νοέμβριο του 2019 στο νούμερο 2την ίδια περίοδο φέτος, δεύτερη μετά το Amazon. Από την άλλη, το Walmart δεν είναι δημοφιλές μεταξύ των καταναλωτών της γενιάς Z, καθώς έχουν διπλάσιες πιθανότητες να ψωνίσουν από το Target σε σχέση με το Walmart.

Η μεξικανική αλυσίδα fast-food Chipotle ανέβηκε από το νούμερο 23 τον Οκτώβριο/Νοέμβριο του 2019 στο νούμερο 9 φέτος. Με την άνοδο της Chipotle, τα McDonald’s μένουν συγκριτικά πίσω, καθώς φαίνεται ότι είναι δύο φορές πιο πιθανό οι Gen Zers να φάνε στο Chipotle και τρεις φορές πιο πιθανό να φάνε στο Chick-fil-A από ότι στα McDolanld’s. H Chipotle είχε παρουσιάσει ένα  μενού στο TikTok, μέσω του οποίου παρέχονται μοναδικοί συνδυασμοί των κλασικών συστατικών της αλυσίδας, με το TikTok να είναι η βασική πλατφόρμα των Gen Zers, συνεπώς είναι πιθανό αυτό να συνέβαλε στην αύξηση της απήχησης της σε αυτή την ομάδα καταναλωτών.

Στο μεταξύ, έχει επίσης φανεί ότι η γενιά Z επενδύει τα χρήματά της επίσης, σε πιο βιώσιμους προορισμούς αγορών. Περίπου το 15% των καταναλωτών της Gen Z χρησιμοποιούν ιστοσελίδες μεταχειρισμένων ειδών, όπως το eBay ή το ThredUp. Βασικό παράγοντα για αυτήν την προτίμηση αποτελείτο γεγονός ότι οι νέοι καταναλωτές είναι αποφασισμένοι να κάνουν πιο συνειδητές επιλογές όσον αφορά τις αγορές τους, με κριτήριο το sustainability.

Συμπερασματικά, φαίνεται ότι υπάρχει μια έντονη αντίφαση στις προτιμήσεις των καταναλωτών της Γενιάς Ζ. Αυτή αφορά την εστίαση τους τόσο σε τοπικούς δημιουργούς (Etsy) όσο και στη μαζική γρήγορη μόδα τύπου TikTok (Shein, Princess Polly). Κάτι το οποίο έχουν κοινό αυτές οι δύο τάσεις είναι η συγκριτικά χαμηλή τιμή, το οποίο φαίνεται ότι αποτελεί γενικά κίνητρο για τους Gen Zers, με το 18% αυτών να το θέτουν ως προτεραιότητα.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.