25 Απρ 2024
READING

Η Καρέλιας αυξάνει μερίδια και τζίρο με 133 χρόνια ελληνικής παραγωγής

4 MIN READ

Η Καρέλιας αυξάνει μερίδια και τζίρο με 133 χρόνια ελληνικής παραγωγής

Η Καρέλιας αυξάνει μερίδια και τζίρο με 133 χρόνια ελληνικής παραγωγής

Βήματα περαιτέρω ανάπτυξης μεριδίων και τζίρου σημειώνει τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, όπου διατηρεί παρουσία σε περίσσότερες από 70 χώρες, η καπνοβιομηχανία Καρέλιας. Η εταιρεία σημείωσε περαιτέρω αύξηση τζίρου το 2021 σε σύγκριση με το 2020, με την επιχείρηση να αυξάνει το μερίδιο αγοράς της στην ελληνική αγορά στα τσιγάρα, στο 19,5%, αποτελώντας τον δεύτερο παίκτη της συγκεκριμένης κατηγορίας στη χώρα μας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η χρονιά που πέρασε έκλεισε με αύξηση 8.5% στις πωλήσεις της Καρέλιας εκτός Ελλάδος στα τσιγάρα και με αύξηση 10,5% στον καπνό για στριφτό.  Επιπλέον, εάν εξετάσουμε το μερίδιο της Καρέλιας στα τσιγάρα συγκριτικά τα προηγούμενα χρόνια, στην Ελλάδα ήταν στο τέλος του 2020 στο 18,24% από 17,55% το 2019, ενώ στον καπνό για στριφτό τσιγάρο το μερίδιό της έφτασε εντός του 2020 το 26,97% από 26,13% το 2019.

Περαιτέρω ενισχυμένη η θυγατρική στη Βουλγαρία

Ταυτόχρονη αύξηση κατέγραψε η εταιρεία το 2021 και στον εξαγωγικό τομέα τόσο στα τσιγάρα όσο και στον καπνό για στριφτό τσιγάρο, ενώ ενισχυμένη είναι και η πορεία της θυγατρικής του ομίλου Καρέλιας στη Βουλγαρία. Δεδομένων των συνθηκών που παρουσιάστηκαν για την εταιρεία στη διάρκεια του 2021, τα ταμειακά της διαθέσιμα αυξήθηκαν ακόμα περισσότερο στα 530 εκατ. ευρώ, ενώ στο τέλος του 2020 ήταν 388,88 εκατ. ευρώ. 

Επιδίωξη η αύξηση του χαρτοφυλακίου προϊόντων που διανέμει

Στους στόχους του ομίλου για το 2022 προέχουν η αύξηση του μεριδίου της στην εγχώρια αγορά αλλά και της παρουσίας της στο εξωτερικό, σε αγορές όπου ήδη δραστηριοποιείται. Ταυτόχρονα επιδιώκει να ενισχύσει το εμπορικό της δίκτυο και τις συνεργασίες της τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, διευρύνοντας ταυτόχρονα και το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων που διανέμει. 

Στρατηγικά η λειτουργία του ομίλου στηρίζεται σε συγκεκριμένους άξονες, οι κυριότεροι των οποίων είναι η συγκράτηση και η ταυτόχρονη αύξηση των μεριδίων αγοράς, οι κινήσεις που διασφαλίζουν το προσωπικό είτε με μπόνους, είτε με ευνοϊκές εργασιακές συνθήκες και η διατήρηση και αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων, κάτι που καταφέρνει εκ του αποτελέσματος να πετύχει από χρονιά σε χρονιά. 

Εξαγωγική παρουσία στις πέντε ηπείρους

Στον εξαγωγικό τομέα η Καρέλιας διατηρεί παρουσία σε όλες τις ηπείρους από Ευρώπη και Αμερική, έως Ασία και Αφρική. Διατηρεί θυγατρικές στην Τουρκία, στη Βουλγαρία, στις Βρυξέλλες και στο Λονδίνο. Οι εξαγωγές αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεών του μετά την αφαίρεση του ειδικού φόρου και του ΦΠΑ. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι για το εννεάμηνο του 2021 από τα 893,46 εκατ. ευρώ που ήταν τα ενοποιημένα αποτελέσματα, τα 726,87 εκατ. ευρώ αντιστοιχούσαν σε ΕΦΚ και ΦΠΑ, τα 41,4 εκατ. ευρώ σε καθαρές πωλήσεις στην Ελλάδα και τα 125,16 εκατ. ευρώ σε πωλήσεις στο εξωτερικό. 

Το μεγαλύτερο ποσοστό των διεθνών πωλήσεων για τον Καρέλια προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου με την αφαίρεση των φόρων οι πωλήσεις εκεί ήταν 52,65 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2021, ενώ στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης κατά την ίδια περίοδο οι πωλήσεις ήταν 27,64 εκατ. ευρώ, στην Αφρική 36,8 εκατ. ευρώ και στην Ασία 8,06 εκατ. ευρώ.

Η καπνοβιομηχανία επηρεάστηκε συνολικά και σε επίπεδο κερδοφορίας, λόγω της πτωτικής πορείας που παρουσίασε συνολικά το κανάλι των Duty Free λόγω της πανδημίας, το οποίο αποτελεί και κύριο πυλώνα δραστηριότητας για την επιχείρηση καπνικών. Προκειμένου να καλύψει τις απώλειες από τα Duty Free και την ταξιδιωτική λιανική, η Καρέλιας προέβη σε ελεγχόμενες αυξήσεις σε επιμέρους αγορές, όπου μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο. 

Επιχειρηματική διαδρομή 133 ετών

Η Καρέλιας αποτελεί τη μοναδική αυτή τη στιγμή εταιρεία στον τομέα της καπνοβιομηχανίας, η οποία είναι ελληνικών συμφερόντων. Επικεφαλής της και μεταξύ των βασικών μετόχων είναι τα αδέρφια Ανδρέας και Ευστάθιος Καρέλιας, οι οποίοι καθορίζουν τις στρατηγικές επιλογές της επιχείρησης. Εάν κανείς «οπισθοδρομήσει», θα δει την πορεία της Καρέλιας να ξεκινάει ως μάρκα τσιγάρων, μπαίνοντας στην παραγωγή το 1920 με την ονομασία «Πετρόμπεης Σιγαρέτα Αφοί Καρέλια».

Μάλιστα έως και τη δεκαετία του 1950 κυκλοφορεί η θρυλική κασετίνα και τα «Καρέλια Φίλτρο». Η εταιρεία ωστόσο προϋπήρχε με διαφορετικό χαρακτήρα, καθώς το 1888 ο Γεώργιος Καρέλιας και ο αδερφός του, Ευστάθιος, δημιούργησαν μία καπνεμπορική επιχείρηση προμηθεύοντας καπνό την Καλαμάτα – όπου βρίσκεται έως σήμερα η έδρα της – αλλά και τις γύρω περιοχές. Η πρώτη σιγαροποιητική διαδρομή αγοράστηκε το 1916, ενώ το 1934 η εταιρεία δημιούργησε το «Έξτρα Καρέλια» από εκλεκτά καπνά Αγρινίου και το 1947 παρουσίασε τα «Αφοί Καρέλια Αγρινίου» και τα «Αφοί Καρέλια», σε πακέτο των 100 τσιγάρων, τα οποία απευθυνόταν στην εργατική τάξη της εποχής.

Ισχυρό όμως ήταν και το αποτύπωμα που άφησαν τα «Σέρτικα Λαμίας», σε κόκκινη κασετίνα, ένα άφιλτρο τσιγάρο με σημαντική διείσδυση και αυτό στα λαϊκά κοινωνικά στρώματα. Η πιο χαρακτηριστική στιγμή της εταιρείας ήταν από το ’50 και ύστερα όταν κυκλοφόρησαν τα θρυλικά πλέον, «Καρέλια Φίλτρο», τα οποία αποτέλεσαν μία από τις πιο δημοφιλείς και αναγνωρίσιμες ετικέτες τσιγάρων στην Ελλάδα. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.