20 Απρ 2024
READING

Γιατί αυξάνονται οι πωλήσεις Botox σε νεότερους

4 MIN READ

Γιατί αυξάνονται οι πωλήσεις Botox σε νεότερους

Γιατί αυξάνονται οι πωλήσεις Botox σε νεότερους

Ποτέ οι πωλήσεις Botox δεν ήταν υψηλότερες και, επιπλέον, παρατηρείται ότι ο μέσος όριος ηλικίας των ασθενών που το επιλέγουν πέφτει, πλησιάζοντας τα 40 αντί για τα 50 χρόνια. Οι τάσεις αυτές παρατηρούνται διεθνώς και αντικατοπτρίζουν αφενός την άνοδο μιας νέας γενιάς καταναλωτών, αφετέρου τη μεγάλη ανάπτυξη που παρατηρείται στη βιομηχανία της αντιγήρανσης, μια αγορά που αναμένεται να ξεπεράσει σε πωλήσεις διεθνώς τα 88 δισεκατομμύρια δολάρια, μέχρι το 2026. 

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, λογω των περιοριστικών συνθηκών, οι άνθρωποι είχαν μεταξύ άλλων μειώσει και τις αντιγηραντικές τους θεραπείες. Τώρα, με τους εμβολιασμούς να προχωρούν και την αίσθηση ασφάλειας να τείνει να υπερισχύει, ένα νεότερο ηλικακά κοινό στρέφεται στις θεραπείες αντιγήρανσης με ενέσιμο Botox, τόσο, που στις ΗΠΑ οι πωλήσεις ξεπέρασαν το ένα δισεκατομμύριο δολάρια τους πρώτους εννιά μήνες του 2021, τη στιγμή που το αντίστοιχο διάστημα του 2020 έφταναν τα 600 εκατομμύρια. Ως η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά Botox ακολουθεί η Κίνα. 

Σύμφωνα με την AbbVie, την εταιρεία που αγόρασε την κατασκευάστρια του Botox το 2020, αυτό το άλμα στις πωλήσεις εξηγείται από την επένδυση στο brand και την ισχυρή ανάκαμψη από την πανδημία, αλλά σημειώνεται επίσης ότι η άνοδος δεν οφείλεται τόσο στην αντίδραση στους μέχρι τώρα περιορισμούς, όσο στην εκδήλωση της θεμελιώδους ζήτησης. Μάλιστα, την τεράστια ζήτηση, που οδηγή σε αύξηση των πωλήσεων, ενδεχομένως θα ακολουθήσει και αυξηση των τιμών, που η AbbVie μπορεί να δικαιολογήσει τόσο χάρη στη δύναμη του brand name Botox, όσο και στον αυξημένο πληθωρισμό. «Έχουμε μια καθαρή ηγετική θέση στην αγορά, και αυτό συνεπάγεται και premium τιμολόγηση», δήλωσε αντιπρόεδρος της εταιρείας σε πρόσφατο επενδυτικό συνέδριο, μεταδίδει το Axios.

Το αν η στροφή των καταναλωτών σε θεραπείες κοσμετολογίας και αντιγήρανσης θα ανακοπεί ξανά εξαιτίας της επέλασης της παραλλαγής Όμικρον είναι ακόμα ασαφές. Ωστόσο, η παρατήρηση ότι ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών πέφτει, συμφωνεί με την τάση για την οποία μιλούσαν οι δερματολόγοι ήδη από την άνοιξη του 2021.

Ειδικοί της κοσμετολογίας μιλούσαν τότε για το πόσο δημοφιλές είχε αρχίσει να γίνεται το Botox στις νεότερες γενιές, ειδικά σε νεαρές γυναίκες που βρίσκονται στα πρώτα χρόνια των είκοσί τους, τάση που συνέδεαν με τα social media αλλά και με την υπερέκθεση στην εικόνα τους μέσα από τα αναρίθμητα Zoom meetings. Εκεί, οι γυναικες κυρίως, άρχισαν να εντοπίζουν ατέλειες στο πρόσωπό τους και γι’ αυτό ξεκίνησαν να στρέφονται σε fillers και σε θεραπείες Botox.

Οι τόσο νέοι ασθενείς είναι ένα φαινόμενο που δεν υπήρχε πριν από πέντε χρόνια. Σημειώνεται, ωστόσο, πως αναγνωρίζεται ακόμα ότι η πανδημία επιτάχυνε την εκδήλωση μια τάσης που είχε αρχίσει να διαμορφώνεται την τελευταία τετραετία, όπως παρατηρούν τουλάχιστον κάποιοι δερματολόγοι, που αποδίδουν την πτώση του ηλικιακού μέσου όρου των πελατών τους στα social media. Πλέον, λένε, μπορεί κανείς να παρακολουθήσει στο TikTok και το Instagram πώς γίνεται η διαδικασία, αλλά και να δει τα αποτελέσματά της στους χρήστες. Οι νέοι influencers και οι νέες διαφημιστικές καμπάνιες του Botox προσελκύουν ένα κοινό που νιώθει όλο και πιο αγχωμένο με την εικόνα ενός προσώπου που γερνάει.  

Μάλιστα, αυτοί οι νέοι χρήστες του Botox το επιλέγουν όχι για να διορθώσουν και να «γεμίσουν» τις ρυτίδες τους, όπως γινόταν πριν από μερικά χρόνια, αλλά καθαρά προληπτικά, για να αποτρέψουν τις «δυναμικές γραμμές» στο πρόσωπό τους να γίνουν «στατικές», να εδραιωθούν δηλαδή ως ρυτίδες. 

Σε αυτό το πλαίσιο, το Botox δεν είναι το μόνο προϊόν στο οποίο στέφονται οι Gen Z-ers. Για την ακρίβεια, η βιομηχανία αντιγήρανσης πλέον δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε μεγάλες ηλικίες, αλλά και σε μια ολόκληρη νέα γενιά, οι εκπρόσωποι της οποίας βλέπουν την αντιγηραντική φροντίδα της επιδερμίδας τους ως επένδυση, γι’ αυτό και τους αποκαλούν Skinvestors. Πρόκειται για νέους, που ήδη από τα δεκαπέντε τους δηλώνουν ότι «τρέμω το να μεγαλώνω, απλώς δε μου αρέσει η όψη των ρυτίδων», ενημερώνονται διεξοδικά γύρω από τις επιστημονικές εξελίξεις στην αντιγήρανση, διαβάζουν τα συστατικά των καλλυντικών πριν τα αγοράσουν και προτιμούν brands που έχουν να παρουσιάσουν απτές αποδείξεις για τα αποτελέσματά τους, επιστημονικά τεκμηριωμένες. 

Οι εταιρείες καλλυντικών, αντιλαμβανόμενες αυτό το νέο, διαφορετικό κοινό, προσαρμοζουν ανάλογα και το marketing τους, ώστε να δίνουν έμφαση στην επιστήμη, αλλά και με καμπάνιες στοχευμένες σε ένα πιο νεανικό κοινό, όπως έκανε για παράδειγμα η Murad, που προσέλαβε influencers που είναι μαθητές Λυκείου, για να προωθήσει στο Instagram τους αντιγηραντικούς της ορούς. 

Βέβαια, οι ειδικοί ανησυχούν ότι την τάση υποδαυλίζει το marketing: το Botox για προληπτικούς λόγους παραμένει Botox. Μετά από τρεις με τέσσερις μήνες τα οφέλη του ξεθυμαίνουν και απαιτείται επανάληψη· είναι παράλογο να βλέπει κανείς άντρες δερματολόγους να διαφημίζουν σε 23χρονες γυναίκες τα πλεονεκτήματα του προληπτικού Botox, λένε.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.