20 Απρ 2024
READING

Ti περιμένουμε από τα Amazon, eBay και άλλα μεγάλα online marketplaces το 2022

3 MIN READ

Ti περιμένουμε από τα Amazon, eBay και άλλα μεγάλα online marketplaces το 2022

Ti περιμένουμε από τα Amazon, eBay και άλλα μεγάλα online marketplaces το 2022

Η χρονιά που το ηλεκτρονικό εμπόριο συνέχισε την εντυπωσιακή του άνοδο, μετά το 2020, καθώς οι καταναλωτές απομακρύνθηκαν από τα φυσικά καταστήματα λόγω του Covid, απλώς επιβεβαιωσε ότι το shopping δε θα είναι ποτέ πια το ίδιο, ακόμα και τώρα που το αγοραστικό κοινό επιστρέφει με μια δοση νοσταλγίας στους αγαπημένους τους φυσικούς retailers.

Τα μεγάλα marketplaces, όπως το Amazon, το eBay και το Wayfair, βγήκαν νικητές από αυτήν την πανδημική συνθήκη και ετοιμάζονται για το επόμενο βήμα τους το 2022, οπότε και αναμένεται να δούμε:

Όλα τα brands και τους μεγάλους retailers να αποκτούν παρουσία σε κάποιο marketplace, ένα κανάλι αγορών, είτε προέρχονται από το TikTok, είτε από το eBay. Μέσα σε αυτό το τοπίο, το στοίχημα για τα brands είναι να διατηρήσουν την ταυτοτητά τους διακριτή και ξεκάθαρη, σε όποιο κανάλι και αν βρίσκονται, και να συνεχίσουν να προσφέρουν την αγοραστική εμπειρία που τους αντιπροσωπεύει. Καθώς τα marketplaces όπως το Amazon θα θέλουν να διαπραγματεύονται και να συνεργάζονται απευθείας με τα brands, και όχι με άλλους retailers, θα τους προσφέρουν ολοένα και περισσότερα κίνητρα για να τα κερδίσουν. Έτσι, το να διατηρεί ένα brand τον έλεγχο της ταυτοτητάς του στο πλαίσιο του marketplace όπου βρίσκεται, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία.

Δείτε ακόμα: Προβλέψεις για το φυσικό λιανικό εμπόριο του Amazon το 2022

Brands που αναπτύχθηκαν μέσα στο Amazon να προσπαθούν να αποκτήσουν περισσότερο αυτόνομη παρουσία, μέσα από κανάλια D2C (Direct to Consumer), και με τη βοήθεια των social media –  που απέδειξαν ότι μπορούν να υποστηρίξουν ένα άμεσο D2C μοντέλο – ώστε να διευρύνουν το μεριδιο αγοράς τους εντός και εκτός Amazon.

Την άνοδο του Q-commerce (Quick Commerce). Προβλέπεται ότι αυτή θα είναι η χρονιά που θα απογειωθεί η γρήγορη, μέσα σε ώρες, και όχι μέρες, παράδοση των προϊόντων στον αγοραστή – το trend για το οποίο ετοιμάζονταν την προηγούμενη χρονιά οι μεγάλες πλατφόρμες delivery. Πλατφόρμες όπως το Αmazon και το eBay θα δώσουν έμφσση στην προσφορά και τέτοιων υπηρεσιών. 

Τη δημοφιλία του livestream shopping, που είναι ήδη ισχυρή τάση στις ασιατικές αγορές. Το Amazon δεν πρόκειται να μείνει εκτός αυτού του ανερχόμενου trend, που ξεκινά φυσικά απο τα social media, το TikTok, το YouTube, το Pinterest, το Facebook. Tα μεγάλα marketplaces θα προγραμματίζουν και αυτά τα δικά τους livestream shopping events.

To Amazon να γίνεται πιο εξειδεικευμένο στις υπηρεσίες του, συγκροτώντας ομάδες ειδικών για την προσφορά βέλτιστων υπηρεσιών στο κοινό του, ώστε να συνεχισει να επικρατεί στον ανταγωνισμό.

– Τα προβλήματα στην τροφοδοτική αλυσίδα να συνεχίζονται, αν και μέσα στις γιορτές οι φόβοι για σοβαρές ελλείψεις τελικά αποδείχθηκαν υπερβολικοί. Οι ειδικοί προειδοποιούν τα brands να κάνουν έναν καλό προγραμματισμό των αποθεμάτων τους, για να μη βρεθούν σε δυσχερή θέση όταν θια ανεβαίνει η ζήτηση για τα προϊοντα τους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.