20 Απρ 2024
READING

Η συσκευασία δώρων ως στρατηγική για απόκτηση αφοσιωμένων αγοραστών

4 MIN READ

Η συσκευασία δώρων ως στρατηγική για απόκτηση αφοσιωμένων αγοραστών

Η συσκευασία δώρων ως στρατηγική για απόκτηση αφοσιωμένων αγοραστών

Η περίοδος των Χριστουγέννων είναι περίοδος αιχμής για τους εμπόρους λιανικής πώλησης μόδας, ενώ παράλληλα σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το προσωπικό τόσο για να υποστηρίξει τα ταμεία όσο και για να προετοιμάσει τις συσκευασίες δώρου των αγορών.

Η προσεγμένη συσκευασία των δώρων είναι ένα στοιχείο που εάν λείπει, οι έμποροι χάνουν πολύ αναγκαίες ευκαιρίες, ειδικά εκτός της εορταστικής περιόδου. Η στιγμή της συσκευασίας είναι η τελευταία στιγμή για να ενθαρρυνθούν οι πελάτες ώστε να έρθουν να ψωνίσουν ξανά, έτσι είναι καιρός να αντιμετωπιστεί ως μια ευκαιρία για προώθηση μελλοντικών πωλήσεων.

Επέκταση των στιγμών επαφής με τους πελάτες

Οι στιγμές επαφής μιας μάρκας με τον πελάτη είναι απαραίτητες για τη στρατηγική πωλήσεων. Στιγμές κατά τις οποίες ένας υπάλληλος βοηθάει τον πελάτη να βρει το σωστό νούμερο ή παρέχει συμβουλές styling στα δοκιμαστήρια έχουν, στην πραγματικότητα, μεγάλη εμπορική αξία. Στην εποχή της ψηφιοποίησης και του Covid-19, αυτές οι στιγμές επαφής γίνονται όλο και πιο σπάνιες και σύντομες, επομένως η πραγματοποίηση πραγματικών επαφών με τους πελάτες ως μέρος της στρατηγικής πωλήσεων μιας μάρκας γίνεται όλο και πιο μεγάλη πρόκληση.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν εταιρείες μόδας που αγκαλιάζουν την ψηφιοποίηση για να βελτιώσουν την εμπειρία του πελάτη, ακόμη και χωρίς ανθρώπινη επαφή. Για παράδειγμα, η Uniqlo λειτουργεί ένα ταμείο με self-service. Χάρη στην έξυπνη τεχνολογία RFID στο σύστημα ταμείου, ο πελάτης δεν χρειάζεται να αδειάσει τα προϊόντα από το καλάθι των αγορών, αλλά μπορεί απλώς να αφήσει το καλάθι σε μια ράμπα. Στη συνέχεια τα ρούχα σαρώνονται και εμφανίζονται αναλυτικά σε μια οθόνη μαζί με το συνολικό ποσό. Ο πελάτης έπειτα μπορεί να πληρώσει μέσω του κινητού και να λάβει την απόδειξη του. Παρά το γεγονός ότι δεν συμμετείχε κανένας υπάλληλος, η εμπειρία αυτή είναι πολύ ευχάριστη και ξεχωριστή και προσφέρει μια γρήγορη έξοδο από το γεμάτο κόσμο κατάστημα.

Tο σύνηθες στα καταστήματα ρούχων είναι το checkout να πραγματοποιείται σε ταμείο με υπάλληλο και τις περισσότερες φορές η επαφή του πελάτη με αυτόν παραμένει πολύ απρόσωπη και απόμακρη χωρίς τίποτα αξιομνημόνευτο. Με αυτό τον τρόπο η τελευταία στιγμή επαφής στη διαδικασία πώλησης μένει ανεκμετάλλευτη, ενώ στην πραγματικότητα με μια πρωτότυπη ιδέα και μια καλή οργάνωση η στιγμή της πληρωμής μπορεί να λειτουργήσει μέχρι και ως marketing.

Το μυστικό είναι να αντιμετωπιστεί η στιγμή του περιτυλίγματος ως το βήμα για μια αξέχαστη εμπειρία για τον πελάτη, η οποία θα κερδίσει την αφοσίωση του. Ένα καλό παράδειγμα είναι και το shop-in-shop της Chanel, όπου στις συσκευασίες δώρου οι υπάλληλοι προσφέρουν πολλά δωρεάν δείγματα , ενώ η συσκευασία δώρου είναι εξαιρετικά προσεγμένη και καλόγουστη. Με αυτόν τον τρόπο, πέρα από τον πελάτη που μόλις ψώνισε το δώρο, είναι πολύ πιθανό να προσελκυσθεί και αυτός που έλαβε το δώρο. Η προσθήκη ενός μικρού δώρου και προσωπικής προσοχής δεν αποτελεί μόνο έκπληξη στην αντίληψη του πελάτη, αλλά χρησιμεύει και ως μια μικρή αποζημίωση για την “αναμονή”, ως ευχαριστώ για την αγορά και ως πρόσκληση για την επόμενη φορά.

Παρακάτω δίνονται ορισμένα tips για την αναβάθμιση της εμπειρίας του πελάτη κατά το πακετάρισμα:

  • Προσφέρετε ένα πολύ προσεγμένο και χαρακτηριστικό αποτέλεσμα της συσκευασίας δώρου. Το περιτύλιγμα πρέπει να είναι αισθητικά ωραίο και να θυμίζει το vibe του καταστήματος. Για παράδειγμα, σε μια minimal μάρκα η συσκευασία δώρου μπορεί επίσης να είναι minimal και να είναι χαρακτηριστική και να ξεχωρίζει.

  • Κάντε κάθε επαφή με το προϊόν σας μια ευτυχισμένη στιγμή. Το χιούμορ είναι η καλύτερη διαφήμιση, οπότε μερικές χιουμοριστικές πινελιές είτε στην επικοινωνία με τον πελάτη είτε στη συσκευασία δώρου είναι σίγουρα κάτι οπου ο πελάτης θα εκτιμήσει.

  • Προσθέστε στην συσκευασία δώρου μερικά σχετικά δείγματα ή- γιατί όχι;- ένα μικρό γλυκό, όπως μια καραμέλα ή ένα σοκολατάκι, ή κάποιο άλλο ξεχωριστό αντικείμενο που θα κάνει τον πελάτη- και τον παραλήπτη του δώρου- να χαμογελάσει.

Με αυτόν τον τρόπο, με μια εκπληκτική στιγμή συσκευασίας, μπορεί μια μάρκα ακόμα και ανεξάρτητα από την εορταστική περίοδο να κάνει μια επίσκεψη στην επιχείρησή της μια ξεχωριστή εμπειρία που θα δεσμεύσει του πελάτες και θα τους κάνει να επιστρέψουν.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.