25 Απρ 2024
READING

Προβλέψεις για το φυσικό λιανικό εμπόριο του Amazon το 2022

5 MIN READ

Προβλέψεις για το φυσικό λιανικό εμπόριο του Amazon το 2022

Προβλέψεις για το φυσικό λιανικό εμπόριο του Amazon το 2022

Το Amazon μέχρι τώρα ήταν ένας γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου και τώρα φαίνεται πως πρόκειται να γίνει και ένας γίγαντας του φυσικού λιανικού εμπορίου. Η εταιρεία έχει ασχοληθεί με το λιανικό εμπόριο και τα παντοπωλεία όλα αυτά τα χρόνια, αλλά πολλές από τις ιδέες της ήταν προσωρινές ή περιορισμένες. Ωστόσο, πρόσφατα επεκτάθηκε, γεγονός που δείχνει ότι επενδύει σε μεγάλο βαθμό στο φυσικό λιανικό εμπόριο.

Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας βρίσκεται σήμερα στα 1,74 τρισεκατομμύρια δολάρια, με ετήσια έσοδα 386 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020. Το Walmart, ο μεγαλύτερος αντίπαλος, βασίζεται στις πωλήσεις σε καταστήματα, οι οποίες συνέβαλαν περίπου στο 88,5% των πωλήσεων στις ΗΠΑ. Ωστόσο, οι πωλήσεις του Walmart στο ηλεκτρονικό εμπόριο έχουν αυξηθεί κατά 87% τα τελευταία δύο χρόνια. Έτσι, ενώ το Amazon αυξάνει τα φυσικά του καταστήματα, το Walmart αυξάνει το ηλεκτρονικό του εμπόριο.

Σημειώνεται, παράλληλα, ότι το Amazon αναμένεται να κλείσει το 2021 με περισσότερα από 468 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από το ηλεκτρονικό εμπόριο παγκοσμίως, ενώ το Walmart θα έχει 75 δισεκατομμύρια δολάρια. Όμως το δεύτερο αναπτύσσεται πολύ ταχύτερα στο ηλεκτρονικό εμπόριο – συγκεκριμένα, πάνω από πέντε φορές ταχύτερα. Εάν οι ρυθμοί αυτοί παραμείνουν σταθεροί, το ηλεκτρονικό εμπόριο του Walmart θα ξεπεράσει τις λιανικές πωλήσεις του Amazon μέσα σε τέσσερα χρόνια.

Διαβάστε επίσης: Το Walmart ξεπερνά το Amazon στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Τα παντοπωλεία της Amazon και η τεχνολογία χωρίς ταμείο

Η έννοια του “παντοπωλείου” χωρίς ταμείο επιτρέπει στους πελάτες να εισάγουν μέσω ενός κωδικού QR που συνδέεται με την εφαρμογή Amazon, να τοποθετούν αντικείμενα σε σακούλες ενώ ψωνίζουν και να βγαίνουν από το κατάστημα, με τα προϊόντα να χρεώνονται στους λογαριασμούς τους.

Το 2017, η εταιρεία εξαγόρασε την Whole Foods, η οποία επέκτεινε δραστικά τη φυσική της παρουσία και προετοίμασε το κοινό για τις προθέσεις της στον τομέα του παντοπωλείου. Στη συνέχεια, το 2018, άνοιξε πιλοτικά στο Σιάτλ το πρώτο κατάστημα Amazon Go, ένα concept-store χωρίς ταμείο. Πλέον, διαθέτει πάνω από 20 σημεία Amazon Go σε τέσσερις πόλεις, 23 σημεία Amazon Fresh στις ΗΠΑ και 15 στο Λονδίνο.

Τα καταστήματα τροφίμων Amazon Fresh μοιράζονται την τεχνολογία Just Walk Out που χρησιμοποιείται στο Amazon Go και διαθέτουν όλα όσα οι πελάτες θα έβρισκαν συνήθως σε ένα παντοπωλείο. Το Amazon Fresh είναι η απάντηση υψηλής τεχνολογίας του γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου σε μια βελτιωμένη εμπειρία αγορών. Τοποθετείται στην αγορά με σταθερά χαμηλές τιμές, καθώς ανταγωνίζεται στο συμβατικό κλάδο των σούπερ μάρκετ.

Τα δύο ειδών καταστήματα αυτά δεν είναι ανταγωνιστικά μεταξύ τους, καθώς η Whole Foods δραστηριοποιείται στην κατηγορία σούπερ μάρκετ υψηλότερης ποιότητας και το Amazon Fresh φαίνεται να συμπληρώνει, παρά να ανταγωνίζεται, την Whole Foods. Φαίνεται ότι μόλις το 13,6% των επισκεπτών που πήγαν σε μια τοποθεσία Amazon Fresh επισκέφθηκαν επίσης ένα κατάστημα Whole Foods.

Διαβάστε επίσης: Amazon Fresh και Whole Foods δοκιμάζουν την στρατηγική του Amazon στα φυσικά καταστήματα

Η τεχνολογία χωρίς ταμείο από μόνη της θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ευρέως σε ολόκληρη τη βιομηχανία παντοπωλείων και λιανικής πώλησης με άλλα εμπορικά σήματα. Για παράδειγμα, η Tesco έχει προχωρήσει σε μια καινοτόμα τεχνολογία αυτόνομων καταστημάτων σε μια προσπάθειά της να ανταγωνιστεί το Amazon καθώς ανοίγει το πέμπτο κατάστημά του στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η εταιρεία είναι έτοιμη να αναπτύξει ένα αυτόματο σύστημα check out, το οποίο θα υποστηρίζεται από την Trigo σε μια δεύτερη τοποθεσία στην Αγγλία, μετά το λανσαρισμά του σε κατάστημα Tesco Express. Επιπλέον, σε συνεργασία με το Amazon, τα Starbucks άνοιξαν ένα κατάστημα χωρίς ταμείο στη Νέα Υόρκη. Η νέα τοποθεσία συνδυάζει τη λειτουργία παραγγελίας της εφαρμογής Starbucks με την τεχνολογία Just Walk Out της Amazon.

Το Amazon 4-Star, το Amazon Books και το Amazon Pop Up

Το concept Amazon Books αποτυπώνεται σε μια αλυσίδα λιανικών βιβλιοπωλείων και ήταν η πρώτη ιδέα λιανικής πώλησης και υπάρχει ακόμη και σήμερα. Ωστόσο, το μέλλον αυτού του concept είναι αμφίβολο δεδομένης της μεταβαλλόμενης φύσης του τρόπου πώλησης βιβλίων από το Amazon, συμπεριλαμβανομένων των ζητημάτων γύρω από τους αλγόριθμους αναζήτησης και του αυξημένου αριθμού ανεξάρτητων πωλητών στην πλατφόρμα.

Αντ’ αυτού, η εστίασή του Amazon είναι φαίνεται να είναι στα καταστήματα Amazon 4-Star, τα οποία διαθέτουν μια σειρά από προϊόντα με κορυφαίες κριτικές . Η γκάμα των προϊόντων στο νέο κατάστημα περιλαμβάνει βιβλία, ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης, παιχνίδια καθώς και είδη οικιακής χρήσης, αντικατοπτρίζοντας το περιβάλλον του Amazon online. Υπάρχει το section «Most Wished For», όπου βρίσκονται τα πιο δημοφιλή προϊόντα προερχόμενα από τα διάφορα wish lists των πελατών. Οι ψηφιακές ετικέτες τιμών χρησιμοποιούνται για να διασφαλιστεί ότι οι τιμές παραμένουν ίδιες τόσο στο κατάστημα όσο και στο διαδίκτυο, ενώ οι αγοραστές δεν είναι απαραίτητο να διαθέτουν λογαριασμό Amazon για να το χρησιμοποιήσουν.

Η εταιρεία λανσάρει επίσης εδώ και χρόνια θεματικά pop-ups. Αυτή τη στιγμή, στις ΗΠΑ, διαθέτει αρκετά pop-ups της Oculus και ένα pop-up παιχνιδιών στη Νέα Υόρκη. Τα pop-ups θα συνεχίσουν να είναι ζωτικής σημασίας και μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη δοκιμή νέων ιδεών λιανικής πώλησης.

Μελλοντικά σχέδια

Φέτος, αναφέρθηκε ότι το Amazon σχεδιάζει να επεκταθεί σε καταστήματα μεγάλου μεγέθους, περίπου 30.000 τετραγωνικών μέτρων, υποδηλώνοντας μια πιθανή νέα έννοια πολυκαταστήματος  αν και η εταιρεία δεν επαλήθευσε τα εικαζόμενα σχέδια. Αν και δεν είναι σαφές ποιο είναι το σχέδιο του Amazon, τα νέα καταστήματα πιθανότατα θα στεγάσουν μεγάλα αντικείμενα όπως έπιπλα και προϊόντα και αυτά που οι καταναλωτές προτιμούν να αγγίζουν και να δοκιμάζουν, όπως τα ρούχα. Αν η ιδέα πραγματοποιηθεί, θα αποτελέσει σημαντική απειλή για τα υπάρχοντα πολυκαταστήματα.

Το Amazon έχει γίνει ο βασιλιάς του ηλεκτρονικού εμπορίου και οι προθέσεις του στον κόσμο του φυσικού λιανικού εμπορίου είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια. Τώρα, κάνει όλο και περισσότερες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση και σκοπεύει να ξεπεράσει το συγκριτικό πλεονέκτημα του αντιπάλου του, του Walmart.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.