Το 2021 ήταν η χρονιά που η βιομηχανία του micromobility κατάφερε να ενταχθεί στο τρόπο ζωής αρκετών ανθρώπων. Πράγματι την περίοδο της έξαρσης της πανδημίας τα μικρά ηλεκτρικά οχήματα έγιναν αρκετά mainstream, καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι άρχισαν να τα χρησιμοποιούν.
Κατά συνέπεια το 2021 ήταν η χρονιά των e-bikes με τις πωλήσεις τους να αυξάνονται κατά (240%) τους τελευταίους 12 μήνες. Η έντονη δημοτικότητα που απέκτησαν τα e-bikes οδήγησε στην οικοδόμηση μίας νέας πραγματικότητας για τις πόλεις, αλλάζοντας τις υποδομές τους. Παράλληλα ο αντίκτυπος της βιομηχανίας του micromobility αναφορικά με τη μείωση των εκπομπών άνθρακα διαδόθηκε πολύ περισσότερο τη φετινή χρονιά, η οποία ξεπερνά ακόμη και εκείνη των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Διαβάστε επίσης: Η βιομηχανία του micromobility θα αξίζει 500 δισεκατομμύρια δολάρια
Έτσι ολοένα και περισσότερες εταιρείες micromobility άρχιζαν να εκμεταλλεύονται ουσιαστικά τη συγκεκριμένη μετατόπιση της νοοτροπίας των καταναλωτών προς τα e-scooters και e-bikes, έχοντας ως αποτέλεσμα να εξελιχθούν και να αναπτυχθούν σε επιχειρησιακό επίπεδο. Παρακάτω παρατίθενται οι κορυφαίες προβλέψεις για την αγορά του micromobility το 2022.
E–bikes για όλους
Η αυξανόμενη τάση των e-bikes αναμένεται να συνεχιστεί και το 2022, ειδικά τώρα που διάφορες χώρες όπως οι ΗΠΑ αλλά και η Ελλάδα προσφέροντας έκπτωση στην αρχική τιμή αγοράς ενός νέου e-bike. Ωστόσο η ανάπτυξη δε περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο μέσω των αγορών των ιδιωτών καταναλωτών αλλά και από διάφορες εταιρείες micromobility. Για παράδειγμα η εταιρεία Segway είναι γνωστό ότι προμηθεύει ηλεκτρονικά σκούτερ και ηλεκτρονικά ποδήλατα σε γίγαντες του micromobility όπως η Lime and Bird.
Ενώ στην αρχή η Lime ξεκίνησε παρέχοντας ποδήλατα χωρίς ιδιαίτερη απήχηση στο κοινό, όταν μετατοπίστηκε προς την αγορά των ηλεκτρικών σκούτερ αναπτύχθηκε πολύ πιο γρήγορα. Πλέον αντιλαμβανόμαστε ότι και τα ηλεκτρικά ποδήλατα αρχίζουν να εδραιώνουν τη δική τους θέση στην αγορά.
Οι προτιμήσεις των επενδυτών μετατοπίζονται
Σε γενικότερο πλαίσιο ο κλάδος του micromobility έχει εδραιωθεί με βάση ορισμένα μεγάλα ονόματα της αγοράς όπως είναι η Bird και η Helbiz. Έτσι την νέα χρονιά αντί να εισρέουν περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια είτε προς τους συγκεκριμένους γίγαντες της βιομηχανίας είτε προς νεοεισερχόμενους παίκτες, είναι πιθανό να δούμε την τρέχουσα αγορά να ωριμάζει. Μετά την τρέλα των Bird and Lime, οι επενδυτές αναζητούν κάτι διαφορετικό, όπως είναι η συνεργασία της Segway με την startup εταιρεία διανομής ρομπότ Coco με έδρα το Λος Άντζελες κατασκευάζοντας 1.000 μερικώς αυτοματοποιημένα ρομπότ. Η στασιμότητα δεν ωφελεί πουθενά κάτι που ισχύει και για το τομέα των επενδύσεων. Από τη στιγμή που τα πράγματα επανέρχονται σε φυσιολογικούς ρυθμούς οι προτεραιότητες των ανθρώπων αλλάζουν, κάτι που κάνει το έργο των εταιρειών ακόμη δυσκολότερο ώστε να καταφέρουν να διαφοροποιηθούν και να εδραιωθούν στην αγορά.
Περισσότερη τεχνητή νοημοσύνη και ακόμη πιο έξυπνα οχήματα
Τα αστικά κέντρα των πόλεων αντιμετωπίζουν με αρκετή περιφρόνηση τους οδηγούς των ηλεκτροκίνητων σκούτερ είτε όταν απλώς κινούνται στο δρόμο είτε όταν παρκάρουν τα οχήματά τους στο πεζοδρόμιο, κάτι το οποίο ωθεί τις εταιρείες να καινοτομήσουν και να δημιουργήσουν πολύ πιο έξυπνα σκούτερ. Εταιρείες όπως η Spin, η Helbiz και η Voi δοκιμάζουν ήδη συστήματα που βασίζονται σε κάμερα έχοντας την ικανότητα να ανιχνεύσουν πότε ένας αναβάτης οδηγεί σε πεζοδρόμιο, ή πρόκειται να χτυπήσει κάποιον πεζό σε πραγματικό χρόνο. Άλλες εταιρείες όπως η Superpedestrian και η Bird, χρησιμοποιούν μια πολύ ακριβή location-based τεχνολογική δυνατότητα, εφαρμόζοντας προηγμένα συστήματα υποβοήθησης αναβάτη.
Διαβάστε επίσης: Η Bird λανσάρει καινοτομική δυνατότητα ανίχνευσης
Πράγματι τα συστήματα Micromobility ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) θα επεκταθούν πέρα από την κοινή αγορά. Η ύπαρξη πρόσθετων αισθητήρων σε micromobility οχήματα ανοίγει τους δρόμους για τη δημιουργία εσόδων για τις εταιρείες μέσω της ανίχνευσης δεδομένων. Με άλλα λόγια τοποθετώντας κάμερες στο μπροστινό και στο πίσω μέρος των οχημάτων, οι εταιρείες αποκτούν την ικανότητα να απεικονίζουν ολόκληρες πόλεις. Από τη στιγμή που τα συγκεκριμένα συστήματα έχουν την ικανότητα να ανιχνεύουν πεζοδρόμια και λωρίδες, τότε σίγουρα θα είναι σε θέση να ανιχνεύουν τη συνθήκη του εκάστοτε οδοστρώματος μία πόλης, ενημερώνοντας και προλαμβάνοντας πιθανά ζητήματα συντήρησης ενός δρόμου. Σε αυτή τη περίπτωση η βιομηχανία micromobility θα μπορούσε να πουλήσει κατά κάποιο τρόπο τις συγκεκριμένες πληροφορίες σε διάφορες εταιρείες χαρτογράφησης όπως είναι η Google, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να απεικονίσουν τον κόσμο λίγο καλύτερα.
Micromobility και metaverse
Έχουν επενδυθεί δισεκατομμύρια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου τη Meta-Facebook, τη Microsoft καθώς και από την Apple στον πολυπόθητο κόσμο του metaverse προσφέροντάς μοναδικές εμπειρίες και δυνατότητες. Γιατί να μη συμβαίνει το ίδιο και με τη βιομηχανία του micromobility; Σίγουρα μέσα στα επόμενα χρόνια οι δύο αυτοί κόσμοι θα ενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε να ωθήσουν τους ανθρώπους να φοράνε τα κράνη τους όταν οδηγούν, δημιουργώντας τα λεγόμενα «έξυπνα κράνη», τα οποία θα κάνουν τη συγκεκριμένη διαδικασία πολύ πιο συναρπαστική και ευχάριστη.
Νέες δυνατότητες και νέες εταιρείες στην αγορά
Ένα χρηστικό πρόβλημα που υπάρχει τόσο με τα σκούτερ όσο και με τα e-bikes είναι το ζήτημα της κακοκαιρίας. Τι συμβαίνει όταν βρέχει; Για να λυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα αρκεί να στρέψουμε το βλέμμα μας προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Για παράδειγμα εταιρείες όπως η Arcimoto, η οποία εξαγόρασε πρόσφατα την Tilting Motor Works, καθώς και η Nimbus εργάζονται πάνω στη δημιουργία τρίκυκλων ηλεκτρικών οχημάτων, τα οποία θα προστατεύουν από τις διάφορες κλιματικές αλλαγές και θα κυκλοφορήσουν στην αγορά το 2022.
Τα σκούτερ θα συμπεριλαμβάνονται στα μέσα μαζικής μεταφοράς
Πιθανότατα μέσα στο νέο έτος τα οχήματα της micromobility βιομηχανίας να συμπεριληφθούν στα μέσα μαζικής μεταφοράς των αστικών κέντρων. Κάτι τέτοιο πιθανότητα να αποτελεί απόρροια της δημιουργίας νέων ποδηλατοδρόμων. Έτσι οι αναβάτες το μόνο που θα έχουν να κάνουν είναι είτε μέσω της κάρτας συγκοινωνιών του μετρό είτε μέσω του σχετικού app να ξεκλειδώνουν τα σκούτερ ώστε να τα χρησιμοποιούν για τη μετακίνησή τους.
Τι θα συμβεί τελικά με τους χάρτες;
Σήμερα οι εφαρμογές χαρτογράφησης και συγκοινωνιών όπως είναι το Google Maps έχουν αρχίσει να ενσωματώνουν επιλογές micromobility οχήματος ώστε ο επιβάτης να μπορεί να τις χρησιμοποιήσει και να φτάσει στον προορισμό τους. Η συγκεκριμένη δυνατότητα πρέπει να εξελιχθεί σε σημείο όπου όταν οι χάρτες λειτουργούν σαν μηχανή αναζήτησης των πιο σύντομων και εύκολων τρόπων μεταφοράς από το ένα σημείο στο άλλο να συμπεριλαμβάνουν την επιλογή micromobility οχήματος.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.