18 Δεκ 2024
READING

Η ευαισθητοποίηση για την προσβασιμότητα αυξάνεται

6 MIN READ

Η ευαισθητοποίηση για την προσβασιμότητα αυξάνεται

Η ευαισθητοποίηση για την προσβασιμότητα αυξάνεται

Τα τελευταία δύο χρόνια με την πανδημία, οι άνθρωποι ήταν αναγκασμένοι να κάνουν μαζικές προσαρμογές στον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν με τον κόσμο, πράγμα που επέφερε πολλές αλλαγές στις καθημερινές συμπεριφορές. Φυσικά, αυτές οι αλλαγές μπορεί να είναι δυσχερείς για όσους χρειάζονται προσβασιμότητα ή προσαρμογές.

Μια δημοσκόπηση της Harris αποκαλύπτει ότι περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς ενήλικες αύξησαν τις διαδικτυακές τους δραστηριότητες λόγω της πανδημίας και των περιορισμών στη φυσική παρουσία. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται στο 60% για τα άτομα με αναπηρία. Ωστόσο, η αύξηση των διαδικτυακών δραστηριοτήτων δεν σημαίνει ότι όλοι είναι σε θέση να επιτύχουν τους στόχους τους και ότι οι δυσκολίες και οι δυνατότητες, με κάποιον τρόπο, εξισώνονται.

Αύξηση της ευαισθητοποίησης για την προσβασιμότητα

Η προσβασιμότητα στον παγκόσμιο ιστό είναι η πρακτική ενσωμάτωσης για την εξασφάλιση ότι δεν υπάρχουν εμπόδια που να περιορίζουν την αλληλεπίδραση ή την πρόσβαση σε ιστότοπους του παγκόσμιου ιστού από άτομα με σωματικές αναπηρίες, καταστάσεις αναπηρίας και κοινωνικοοικονομικούς περιορισμούς όσον αφορά το εύρος ζώνης και την ταχύτητα. Όταν οι ιστότοποι έχουν σχεδιαστεί, αναπτυχθεί και επεξεργαστεί σωστά, γενικά όλοι οι χρήστες έχουν ισότιμη πρόσβαση σε πληροφορίες και λειτουργικότητα.

Τα τελευταία χρόνια, αισίως έχει αυξηθεί η ευαισθητοποίηση στο θέμα της προσβασιμότητας και των ατόμων με αναπηρία, ενώ πολλές τηλεοπτικές διαφημίσεις από μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας έχουν παρουσιάσει άτομα με αναπηρίες και προσβάσιμη τεχνολογία. Οι ανάγκες τις οποίες επιδιώκεται να αντιμετωπίσει η προσβασιμότητα στο διαδίκτυο περιλαμβάνουν από περιορισμούς όρασης και ακοής, κινητικότητας που μπορεί να αφορά τη χρήση μερών του σώματος, έως γνωστικούς, πνευματικούς περιορισμούς και επιληπτικές κρίσεις που προκαλούνται από συγκεκριμένα οπτικά ερεθίσματα.

Η προσβασιμότητα δεν περιορίζεται στον παραπάνω κατάλογο, αλλά επεκτείνεται σε όσους αντιμετωπίζουν μόνιμη, προσωρινή ή περιστασιακή αναπηρία. Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να είναι περιστασιακά μονόχειρας αν κουβαλά ένα μωρό. Η προσβασιμότητα στο διαδίκτυο πρέπει να λαμβάνει υπόψη τους χρήστες που αντιμετωπίζουν μια μεγάλη ποικιλία φραγμών.

Η Apple έκανε την αρχή με τις πρώτες διαφημίσεις στην prime time στην τηλεόραση, ακολουθούμενη από τη Microsoft. Σε μια διαφήμιση της Google, ένας άντρας που είναι κωφός καλεί για πρώτη φορά τον γιο του χρησιμοποιώντας τη λειτουργία Live Caption στο τηλέφωνο Pixel, ενώ και η Amazon έχει μια διαφήμιση για έναν υπάλληλο που είναι κωφός. Επίσης, τον Μάιο, στην Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για την Προσβασιμότητα, η Apple, η Google και η Microsoft ανακοίνωσαν μια σειρά από ενημερώσεις και πόρους που σχετίζονται με την προσβασιμότητα σε όλα τα προϊόντα τους.

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι εταιρείες τεχνολογίας μιλούν για την προσβασιμότητα, την προωθούν και, κυρίως, την κάνουν μέρος του προϋπολογισμού marketing τους. Ωστόσο, υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ των λόγων και των έργων που όντως καθιστούν έναν ιστότοπο προσβάσιμο. Μια πρόσφατη έρευνα της Forrester διαπίστωσε ότι 8 στις 10 εταιρείες εργάζονται για την ψηφιακή προσβασιμότητα, έτσι, το ερώτημα είναι εάν όντως οι άνθρωποι είναι σε θέση να χρησιμοποιούν ιστότοπους χωρίς εμπόδια.

Η επίδραση της αύξησης της χρήσης του διαδικτύου στην προσβασιμότητα

Η έκθεση του 2021 State of Accessibility Report (SOAR) είχε ως σκοπό να αξιολογήσει την τρέχουσα κατάσταση της προσβασιμότητας σε όλες τις εταιρείες και τους κλάδους, ώστε να διαπιστωθεί τι έχει βελτιωθεί στην προσβασιμότητα και τι χρειάζεται δουλειά. Η έκθεση παραδοσιακά λαμβάνει μετρήσεις προσβασιμότητας αναλύοντας την κατάσταση της προσβασιμότητας στους 100 κορυφαίους ιστότοπους της Alexa και επικεντρώνεται στα πιο δημοφιλή ψηφιακά προϊόντα.

Τα βασικά αποτελέσματα από τη δοκιμή των 100 κορυφαίων ιστότοπων της Alexa έδειξαν, μεταξύ άλλων, ότι από τους δικτυακούς τόπους που δοκιμάστηκαν, το 62% ήταν προσβάσιμο σε αναγνώστες οθόνης, από 40% το 2020. Επίσης, κάθε σελίδα πέρασε ως προς την ύπαρξη του έγκυρου χαρακτηριστικού εγγράφου “lang”. Μόνο το 11% των ιστότοπων που δοκιμάστηκαν είχαν σφάλματα στις ετικέτες των πεδίων εισαγωγής, με το πιο συνηθισμένο σφάλμα να είναι η χρήση του ARIA και το δεύτερο πιο συχνό σφάλμα να είναι η αντίθεση χρωμάτων.

Όσον αφορά τις πλατφόρμες βίντεο, είναι σαφές ότι η πανδημία είχε μεγάλο αντίκτυπο στην προσβασιμότητά τους, ειδικά σε ότι αφορά τις λεζάντες και του υπότιτλους. Από τον Απρίλιο του 2020, καμία από τις πλατφόρμες βίντεο δεν είχε ενσωματωμένες αυτόματες λεζάντες, εκτός από το Skype, αλλά κι αυτές δεν ήταν της καλύτερης ποιότητας. Το Zoom, επίσης, πραγματοποιούσε δοκιμές αυτόματων λεζάντων, στην αρχή μόνο σε λογαριασμούς επί πληρωμή και έπειτα και σε δωρεάν. Ωστόσο, οι πλατφόρμες βίντεο χρειάζονται περισσότερα από τις λεζάντες για να είναι προσβάσιμες.

Εν ολίγοις, η δοκιμή των 100 κορυφαίων ιστότοπων της Alexa για αναγνώστες οθόνης έδειξε μεγάλη βελτίωση σε σχέση με τις δοκιμές του 2019 και του 2020.

Όσον αφορά τις εφαρμογές για κινητά, η ανάλυση για κινητά τηλέφωνα εξετάζει τις 20 κορυφαίες δωρεάν εφαρμογές τόσο για το iOS όσο και για το Android, καθώς και τις 20 κορυφαίες επί πληρωμή εφαρμογές και για τα δύο λειτουργικά συστήματα. Η μεγαλύτερη έκπληξη είναι ότι οι δωρεάν εφαρμογές ήταν πολύ πιο προσβάσιμες από τις επί πληρωμή εφαρμογές.

Κατά τη δοκιμή της προσβασιμότητας των κύριων χαρακτηριστικών των δωρεάν εφαρμογών, το 80% των εφαρμογών iOS και το 65% των εφαρμογών Android ήταν κατάλληλες. Όσον αφορά την προσβασιμότητα των κύριων λειτουργιών των επί πληρωμή εφαρμογών, μόνο το 10% των κύριων λειτουργιών των εφαρμογών iOS και το 40% των εφαρμογών Android ήταν κατάλληλες.

Αυτή η διαφορά οφείλεται στο γεγονός ότι οι δωρεάν εφαρμογές έχουν πολύ περισσότερους χρήστες από τις επί πληρωμή εφαρμογές, με πάνω από το 93% να χρησιμοποιούν δωρεάν εφαρμογές τόσο για συσκευές Android όσο και για iOS. Όσο περισσότερους καταναλωτές έχει ένα προϊόν, τόσο πιο πιθανό είναι οι καταναλωτές να ζητήσουν και να παράσχουν ανατροφοδότηση σχετικά με την προσβασιμότητα. Επίσης, πολλές από τις εταιρείες που βρίσκονται πίσω από τις δωρεάν εφαρμογές είναι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας που έχουν θέσει την προσβασιμότητα σε υψηλή προτεραιότητα.

Το μέλλον της προσβασιμότητας

Είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι παρατηρείται πρόοδος στην ψηφιακή προσβασιμότητα και οι εταιρείες πρέπει να συνεχίσουν να το επιδιώκουν κάνοντας την προσβασιμότητα μέρος της κουλτούρας τους. Βέβαια, η οικοδόμηση μιας κουλτούρας με γνώμονα την προσβασιμότητα δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη ή ακόμη και σε λίγους μήνες, αντίθετα χρειάζεται χρόνος, όμως κάθε μικρό βήμα είναι πρόοδος.

Γενικώς, πολλά από τα κενά στην προσβασιμότητα είναι η έλλειψη εκπαίδευσης και κατάρτισης. Οι εταιρείες πρέπει να εκπαιδεύουν τους πάντες, όχι μόνο την ομάδα ανάπτυξης προϊόντων. Η ομάδα ανάπτυξης μπορεί να δημιουργήσει έναν προσβάσιμο ιστότοπο, αλλά όλη αυτή η σκληρή δουλειά θα υπονομευτεί τη στιγμή που κάποιος από το marketing θα δημοσιεύσει ένα βίντεο χωρίς λεζάντες, ένας γραφίστας θα δημιουργήσει μια εικόνα με φτωχή αντίθεση ή ο επαγγελματίας πωλήσεων θα δημοσιεύσει ένα αρχείο PDF που δεν είναι προσβάσιμο.

Παράλληλα, η δημιουργία προσβάσιμων προϊόντων απαιτεί τη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία σε όλη τη διαδικασία. Μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο για τις εταιρείες να προσλάβουν άτομα με αναπηρία, ώστε να έχουν πάντα διαθέσιμους ειδικούς.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.