24 Νοέ 2024
READING

Γιατί ο Σκλαβενίτης είναι ο κερδισμένος (και) το 2021

5 MIN READ

Γιατί ο Σκλαβενίτης είναι ο κερδισμένος (και) το 2021

Γιατί ο Σκλαβενίτης είναι ο κερδισμένος (και) το 2021

Αρκετοί είναι οι παράγοντες που καθορίζουν τις επιδόσεις μίας επιχείρησης στην αγορά, μεταξύ των οποίων θα μπορούσε κανείς να σταθεί στη συνέπεια, την εξυπηρέτηση, την εμπιστοσύνη που εμπνέει, τις τιμές και οτιδήποτε άλλο θα είχε την δυνατότητα να σχετίζεται με δείκτες που ανεβάζουν την αξιολόγησή της στα μάτια των καταναλωτών.

Η περίπτωση του Σκλαβενίτη είναι μία από αυτές τις επιχειρήσεις. Κι αυτό διότι η μεγαλύτερη αυτή τη στιγμή αλυσίδα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα, έχει καταφέρει να είναι και η μοναδική ουσιαστικά που δημιούργησε ένα καθαρό ποσοστό άνω του 5% σε επίπεδο ανάπτυξης πωλήσεων για το 2021. Το ποσοστό αυτό έρχεται μάλιστα μετά από μία χρονιά όπως ήταν το 2020, όπου το σύνολο του ελληνικού οργανωμένου λιανεμπορίου ευνοήθηκε από την έντονη αύξηση της ζήτησης για ταχυκίνητα καταναλωτικά αγαθά και από «τυφλές» μαζικές αγορές κατά την περίοδο του πρώτου lockdown από τον Μάρτιο της προηγούμενης χρονιάς και ύστερα. 

Πρωτιά στο Top of Mind Awareness 

Στην περίπτωση όμως του Σκλαβενίτη δεν συμβάλλει μόνο η συγκυριακή περίοδος που καθορίζεται από τις έκτακτες συνθήκες που έχει προκαλέσει και στην Ελλάδα η εξάπλωση του ιού Sars-Cov-2. Κι αυτό γιατί τα πρόσφατα στοιχεία που είχε παρουσιάσει η εταιρεία μελέτης καταναλωτικής συμπεριφοράς στο λιανεμπόριο, Braincandy, αποτύπωναν ότι ο Σκλαβενίτης ήταν ο πρώτος στον δείκτη “Top of Mind Awareness”, γεγονός που καταδεικνύει ότι η εν λόγω αλυσίδα αποτελεί το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό ενός καταναλωτή, όταν γίνεται αναφορά στα σούπερ μάρκετ. Ανάλογη μάλιστα ήταν και η αποτύπωση που αφορά στα e-shops των αλυσίδων, όπου σύμφωνα με την Braincandy o Σκλαβενίτης είναι πρώτος στο Top of Mind Awareness με ποσοστό 33,2%, ο ΑΒ δεύτερος με 15,9% και ο Μασούτης τρίτος με 14,9%. 

Ένας ακόμα παράγοντας που φέρνει τον Σκλαβενίτη να κλείνει και το 2021 ανοδικά, είναι αφενός ότι διαθέτει ευρύ δίκτυο μεγάλων καταστημάτων με επιφάνεια άνω των 2.500 τετραγωνικών μέτρων, όπου όπως πρόσφατα είχαμε καταγράψει σε άρθρο του THETOTALBUSINESS, είναι αυτά που καθορίζουν τις πωλήσεις στην ελληνική αγορά καθότι τα εν λόγω σημεία πώλησης κινούνται στο δεκάμηνο του 2021 με αύξηση πωλήσεων κατά 9,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Ο Σκλαβενίτης σε αυτό το πλαίσιο διατηρεί περί τα 14 υπερμάρκετ αυτού του βεληνεκούς, γεγονός που τον τοποθετεί ένα βήμα μπροστά από τον ανταγωνισμό. Πρόκειται επί της ουσίας για τα καταστήματα που κληρονόμησε μέσα από την απορρόφηση του Μαρινόπουλου.

Το 2020 η πρώτη κερδοφόρα χρονιά μετά την εξαγορά του Μαρινόπουλου 

Για να αντιληφθεί κανείς τι συνεπάγεται για τον Σκλαβενίτη το ποσοστό αύξησης πωλήσεων σε πάνω από 5%, αναφέρουμε ότι το 2020 ο κύκλος εργασιών της μητρικής εταιρείας, Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη που διαχειρίζεται τα καταστήματα λιανικής κατέγραψε πωλήσεις εν μέσω πανδημίας αυξημένες κατά 19,5% στα 3,15 δισ. ευρώ από 2,63 δισ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο οικονομικό μέγεθος το 2019. Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων ανήλθαν σε 226,4 εκατ. ευρώ έναντι 151,3 εκατ. ευρώ το 2019, ενώ τα συγκρίσιμα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 53,4 εκατ.  ευρώ έναντι ζημιών 1,1 εκατ. ευρώ το 2019. Σε ό,τι αφορά τον όμιλο, το 2020 ο τζίρος του ενισχύθηκε κατά 15% και ανήλθε στα 3,79 δισ. ευρώ έναντι 3,28 δισ. ευρώ το 2019, τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων ανήλθαν σε 263,1 εκατ. ευρώ από 174,4 εκατ. ευρώ το 2019 και τα συγκρίσιμα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 60,3 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 6,8 εκατ. ευρώ το 2019. Έτσι, το 2020 ήταν η πρώτη χρονιά κατά την οποία η εταιρεία Σκλαβενίτης κατέγραψε κερδοφόρα αποτελέσματα μετά την εξαγορά του Μαρινόπουλου το 2017. 

Στην ανοδική πορεία της αλυσίδας δεν θα μπορούσε να μην διαδραματίζει τον δικό της πρωτεύοντα ρόλο ο παράγοντας που ονομάζεται «τιμή». Κι αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η επιχείρηση που έχει γίνει γνωστή για το μότο «Τόσο Φθηνά όσο Πουθενά», ποντάρει σημαντικά στις χαμηλότερες τιμές και στις προσφορές, γεγονός που ενισχύει ακόμα περισσότερο την καλή έξωθεν μαρτυρία της και αποτελεί πόλο έλξης για τους καταναλωτές. 

Ο ρόλος των θυγατρικών

Στην διαχείριση του λειτουργικού κόστους της αλυσίδας συμβάλλουν επίσης και οι επιμέρους θυγατρικές του ομίλου, οι οποίες αποτελούν κρίκο της εφοδιαστικής αλυσίδας των καταστημάτων του Σκλαβενίτη. Ο λόγος για το Γλάρο που παράγει τα χαρτικά που πωλεί στα ράφια της η αλυσίδα αλλά και οι παραγωγικές επιχειρήσεις Baker Master στην κατεψυγμένη ζύμη, η Bonora στον καφέ, η Meat House που δραστηριοποιείται παραγωγικά στο κρέας και τα κρεατοπαρασκευάσματα καθώς και η Genfroco που δραστηριοποιείται στην επεξεργασία και διάθεση αλιευμάτων. 

Οι επενδύσεις στο online

Σε ό,τι αφορά το ηλεκτρονικό κατάστημα – e-Market – του Σκλαβενίτη, στα τέλη Νοεμβρίου συμπλήρωσε ένα χρόνο λειτουργίας. Αυτή τη στιγμή δραστηριοποιείται ήδη στη Λάρισα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και την Αττική, ενώ ταυτόχρονα επενδύει σε darkstores όπως αυτό που έχει προγραμματίσει να λειτουργήσει στην κάτω Κηφισιά εντός του 2022 μετά την απόκτηση ακινήτου στη συγκεκριμένη περιοχή. Στόχος είναι επίσης να δημιουργήσει και ένα ακόμη darkstore στα Νότια Προάστια, ενώ επένδυσε ήδη και στην περιοχή της Πυλαίας στη Θεσσαλονίκη με ένα ακόμη προκειμένου να εξυπηρετεί τις ανάγκες της συμπρωτεύουσας όπου πρόσφατα επέκτεινε την ηλεκτρονική του παρουσία. 

Επενδυτικά ο Σκλαβενίτης είχε προγραμματίσει το 2021 την δημιουργία 7 νέων καταστημάτων – και στις δύο περιπτώσεις εξ αυτών με την μετεγκατάστασή υπαρχόντων καταστημάτων σε μεγαλύτερους χώρους – ενώ το συνολικό πλάνο επενδύσεων για την προηγούμενη χρονιά ανήλθε στα 50 εκατ. ευρώ. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.