25 Απρ 2024
READING

Το τοπίο συλλογής και διαχείρισης data αλλάζει

4 MIN READ

Το τοπίο συλλογής και διαχείρισης data αλλάζει

Το τοπίο συλλογής και διαχείρισης data αλλάζει

Η αξία των δεδομένων για τις επιχειρήσεις, η δύναμη που τους δίνουν και ο βαθμός στον οποίο καθορίζουν τη λειτουργία τους είναι πλέον αδιαμφισβήτητα· δεν τα παρομοιάζουν τυχαία με χρυσό η πετρέλαιο, εξάλλου. Τα δεδομένα είναι η κινητήριος δύναμη των εφαρμογών και των υπηρεσιών τους, η βασική κατευθυντήριος αρχή. Γι’ αυτό και η συλλογή τους, η αποθήκευση και η διαχείρισή τους αποτελούν μείζονα θέματα των σύγχρονων τεχνολογιών.  

Μέσα στο 2021, οι εταιρείες και οι marketers βρέθηκαν μπροστά σε νέες ρυθμίσεις και κανονισμούς για τη συλλογή των προσωπικών δεδομένων των πελατών τους, που πλέον μπορούν να απενεργοποιούν τους trackers στις εφαρμογές και τα λογισμικά τους, ενώ η ιντερνετική τους περιήγηση μπορεί να γίνεται χωρίς cookies, με αποτέλεσμα τα δεδομένα που μπορούν να έχουν στη διάθεσή τους οι εταιρείες για να χαράξουν τις στρατηγικές τους και να κατανοήσουν τους πελάτες τους να έχουν μειωθεί δραματικά.

Τα zero-party data

Έτσι, οι marketers στρέφονται τώρα στα first-party και τα zero-party data, δηλαδή τα δεδομένα που συγκεντρώνουν οι ίδιοι με βάση τη συμπεριφορά των πελατών τους όταν βρίσκονται στους ιστότοπους των brands (ποια προϊόντα βάζουν στο καλάθι τους, πόσο χρόνο αφιερώνουν στην αναζήτησή τους, τι φίλτρα χρησιμοποιούν), αλλά και στις πολύτιμες πληροφορίες που οικειοθελώς μοιράζονται οι πελάτες τους μαζί τους. Και αν τα τεχνολογικά εργαλεία μπορούν να τους βοηθήσουν να συγκεντρώσουν και να διαχειριστούν τα πρώτα, τα first-party data, δηλαδή, είναι οι προσωπικές πληροφορίες των zero-party data που θα τους βοηθήσουν να πετύχουν την καλύτερη δυνατή εξατομίκευση των υπηρεσιών τους – που είναι και το ζητούμενο, εξάλλου. Κάτω από αυτήν τη νέα συνθήκη, τα brands αναγκαστικά μέσα στο επόμενο διάστημα θα πρέπει να γίνουν πιο δημιουργικά, για να χτίσουν μια καλή επικοινωνία με το κοινό τους, ώστε εκείνο να τους εμπιστευτεί με τη θέλησή του τα προσωπικά του δεδομένα.

Δείτε ακόμα: Πώς τα προσωπικά δεδομένα που μοιράζονται οικειοθελώς οι καταναλωτές αλλάζουν το marketing

Η πληθώρα των touchpoints

Καθώς τα brands πλέον θέλουν να προσφέρουν μια multichannel εμπειρία στους πελάτες τους, οι πληροφορίες που μπορούν να συγκεντρώσουν να προέρχονται από πάρα πολλά σημεία ή στάδια της αλληλεπίδρασης μαζί τους. Η ενοποίηση και η κατάλληλη διαχείριση δεδομένων που προέρχονται από τόσες πολλές πηγές θα αποδειχθεί κρίσιμη για τη βελτιστοποίηση των υπηρεσιών που προσφέρουν και την προσαρμογή τους στις ανάγκες των πελατών. 

Εξατομίκευση

Εξάλλου, και οι ίδιοι οι πελάτες έχουν πλέον μεγαλύτερες απαιτήσεις από τις υπηρεσιες που τους προσφέρουν τα brands, ειδικά εφόσον έχουν δεχτεί πλέον συνειδητά να συμμετέχουν σε ενέργειες και να δώσουν προσωπικά στοιχεία για να δημιουργήσουν accounts. Οι έρευνες λένε ότι οι πελάτες είναι πολύ πρόθυμοι να μοιραστούν προσωπικά δεδομένα, αν γνωρίζουν ότι θα ωφεληθούν με κάποιον ουσιαστικό τρόπο, ότι θα απολαμβάνουν καλύτερες εξατομικευμένες υπηρεσίες. Αν τα brands αποτύχουν να το διαχειριστούν αυτό, χάνουν το παιχνίδι, καθώς, ουσιαστικά, λένε οι άνθρωποι του χώρου, το brand loyalty εξ αυτού φθίνει ως concept: πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το 32% των πελατών εύκολα θα προτιμήσουν  έναν ανταγωνιστή, αν το αγαπημένο τους brand τους απογοητεύσει. 

Δείτε ακόμα: Το Amazon θα πληρώνει τους πελάτες του για τα δεδομένα τους

Τεχνητή Νοημοσύνη 

Τα εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης θα προσφέρουν μέσα σε αυτό το πλαίσιο πολύτιμη βοήθεια στις εταιρείες στη διαχείριση των δεδομένων και την αξιοποίησή τους. Καθώς πλέον τα data συγκεντρώνονται από μια πληθώρα πηγών και με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, και αποθηκεύονται σε κέντρα δεδομένων σε κάποιο cloud, η επένδυση στις νέες τεχνολογίες είναι απαραίτητη, ώστε να μπορούν οι εταιρείες να παίρνουν τις σωστές αποφάσεις.

Συμπερασματικά, το 2022 θα είναι η χρονιά που τα brands θα πρέπει να προσαρμοστούν αφενός σε ένα περιβάλλον γεμάτο κανόνες και περιορισμούς, αφετέρου σε έναν διαφορετικό τρόπο αξιοποίησης των στοιχείων τους, με τη βοήθεια καινοτόμων εργαλείων και μεθόδων. Η αποτελεσματική διαχείριση των δεδομένων είναι που θα κάνει τη διαφορά.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.