21 Νοέ 2024
READING

Οι Έλληνες προτιμούν τα φυσικά καταστήματα και οι αλυσίδες επενδύουν σε αυτά

4 MIN READ

Οι Έλληνες προτιμούν τα φυσικά καταστήματα και οι αλυσίδες επενδύουν σε αυτά

Οι Έλληνες προτιμούν τα φυσικά καταστήματα και οι αλυσίδες επενδύουν σε αυτά

Η πραγματικότητα σε διεθνές επίπεδο αλλά και στην Ελλάδα έρχεται να παρουσιάσει την ανεμπόδιστη και απολύτως φυσιολογική ενίσχυση των ψηφιακών καταστημάτων τα τελευταία δύο χρόνια. Επί της ουσίας η πανδημία ήρθε να επιταχύνει τις εξελίξεις που σχετίζονται με την διεύρυνση των αγορών μέσα από το ηλεκτρονικό κανάλι, κάτι που με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο θα συνέβαινε σταδιακά και σε βάθος χρόνου.

Τι συμβαίνει όμως με τα φυσικά καταστήματα; Η ενίσχυση του ηλεκτρονικού εμπορίου δεν μπορεί για κανέναν λόγο να σημαίνει τον παραγκωνισμό των φυσικών καταστημάτων ή το ανάποδο. Αντιθέτως, τα φυσικά καταστήματα στη χώρα μας – όπως και διεθνώς – θα συνυπάρχουν αρμονικά με τα εκάστοτε ηλεκτρονικά, συναποτελώντας ένα κοινό κανάλι πωλήσεων στο πλαίσιο της πολυκαναλικής εικόνας που αποκτούν ήδη οι περισσότερες μεγαλύτερες επιχειρήσεις και σταδιακά και οι μικρότερες. 

Στην Ελλάδα το λιανεμπόριο στο σύνολό του απασχολεί 220.000 άτομα, με το συνολικό του τζίρο να ανέρχεται στα 19,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ από αυτά τα 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ προέρχονται από τα σούπερ μάρκετ, τα οποία αντικατοπτρίζουν το 60% των συνολικών πωλήσεων λιανικής και το 4% του ΑΕΠ.

Η προτίμηση των Ελλήνων στα φυσικά καταστήματα

Ερχόμενοι όμως στα φυσικά καταστήματα, οι Έλληνες ίσως περισσότερο από κάθε άλλον ευρωπαϊκό λαό αυτή τη στιγμή προτιμούν να κάνουν τις αγορές τους από το κατάστημα. Να γεύονται, να μυρίζουν, να αγγίζουν και να νοιώθουν αυτό που βάζουν στο καλάθι τους. Πρόσφατη έρευνα που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 12ου Συνεδρίου του Ινστιτούτου Πωλήσεων εξέταζε τον τρόπο που αγοράζουν στη χώρα μας οι Έλληνες. Από αυτήν προκύπτει ότι καταναλωτές σε ποσοστό 92% θα προτιμούσαν προσωπική εξυπηρέτηση από μια εταιρεία, ενώ η πλειονότητα των ερωτηθέντων (66%) θα αντιδρούσε αρνητικά στην αποκλειστική χρήση ψηφιακών συστημάτων από μία εταιρεία για την εξυπηρέτηση των πελατών. Ταυτόχρονα η πλειονότητα των καταναλωτών σε ποσοστό 75% δήλωσαν την προτίμησή τους σε φυσικό κατάστημα με προσωπικό εξυπηρέτησης έναντι ενός πλήρως αυτοματοποιημένου. Επιπλέον, το 70% αποφεύγει τα μηχανήματα αυτόματου πωλητή και το 81% των ερωτηθέντων προτιμά την ανθρώπινη εξυπηρέτηση στην πώληση.

Τα καλλυντικά ζητούν φυσική εξυπηρέτηση και δοκιμή των προϊόντων

Ενδεικτική είναι επίσης η εικόνα που παρουσιάζεται μέσα από απαντήσεις που έδωσε η εταιρεία ερευνών, Euromonitor, σε ερωτήματα του Πανελληνίου Συνδέσμου Βιομηχάνων και Αντιπροσώπων Καλλυντικών και Αρωμάτων. Μεταξύ άλλων η Euromonitor αναφέρει ότι το 2020, τα κανάλια στο ηλεκτρονικό εμπόριο όπως τα e-pharmacies ή και τα πιο αναδυόμενα όπως το e-grocery, σημείωσαν σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αντιθέτως, σημαντική πτώση εμφάνισε το brick and mortar κανάλι. Κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων, τα κανάλια των σουπερμάρκετ και των φαρμακείων παρέμειναν ανοιχτά, γεγονός που βοήθησε στη συντήρηση των πωλήσεων. Το μεγαλύτερο πλήγμα ήταν για τα πολυκαταστήματα και καταστήματα καλλυντικών, για τις boutiques και τα κομμωτήρια.

Ως εκ τούτου, οι κατηγορίες που επηρεάστηκαν περισσότερο ήταν το μακιγιάζ και τα αρώματα. Για τον κλάδο καλλυντικών και αρωμάτων μάλιστα οι πωλήσεις το 2020 διαμορφώθηκαν στα 810 εκατ. ευρώ με μείωση κατά 4,8% και η ευρωπαϊκή κατανάλωση διαμορφώθηκε στα 7 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς τα συγκεκριμένα προϊόντα δέχτηκαν πλήγμα στις πωλήσεις από την απαγόρευση του δειγματισμού και ειδικά τα προϊόντα μακιγιάζ και αρωμάτων. 

Συνεχίζονται οι επενδύσεις των μεγάλων παικτών σε καινούργια φυσικά καταστήματα

Στην Ελλάδα άλλωστε μεγάλες αλυσίδες δεν διέκοψαν τον προγραμματισμό τους για νέες επενδύσεις σε φυσικά καταστήματα, τα οποία θεωρούνται ως απαραίτητο όχημα για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους στην ελληνική αγορά, σε συνδυασμό με τα ηλεκτρονικά καταστήματα. Για το 2021 ο όμιλος Inditex είχε προγραμματίσει τη λειτουργία τεσσάρων νέων καταστημάτων μέσα στο 2021, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη, με τα περισσότερα ανοίγματα να σχετίζονται με τη Zara, ενώ βαρύτητα δίνεται και στη αλυσίδα εσωρούχων Oysho καθώς και τα καταστήματα Zara Home. Θυμίζουμε επίσης ότι η Zara προχώρησε σε πλήρη ανακαίνιση του καταστήματός της στο Golden Hall, το οποίο ήρθε να συνυπάρξει με τα διεθνή πρότυπα καταστημάτων της αλυσίδας.

Ο ισπανικός όμιλος δίνει προτεραιότητα σε γενικές γραμμές στα μεγάλα καταστήματα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το σημείο πώλησης στο εμπορικό κέντρο Smart Park και συνολικής επιφάνειας 3.500 τ.μ. Νέο κατάστημα που θα βρίσκεται επίσης στο Golden Hall έχει προγραμματίσει να λειτουργήσει η H&M, ενώ ήδη εγκαίνια έκανε η Sandro στο ίδιο εμπορικό κέντρο αλλά και η εταιρεία ειδών ένδυσης πολυτελείας, Maje αμφότερες από την Αττικά Πολυκαταστήματα Α.Ε. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι και ο όμιλος Φουρλή δημιούργησε εντός του 2021 δύο νέα ΙΚΕΑ πόλης σε Πειραιά και Athens Mall, ενώ και η Jumbo δημιούργησε νέο σημείο πώλησης στη Μυτιλήνη. Πρόσφατα μάλιστα έγινε γνωστή και η άφιξη της πολυεθνικής αλυσίδας τροφίμων και προϊόντων ένδυσης, Pepco στην Ελλάδα, η οποία είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στα τέλη του 2020 με 12 ταυτόχρονα ανοίγματα καταστημάτων.

Επί της ουσίας λοιπόν, μπορεί η ενδυνάμωση του ηλεκτρονικού εμπορίου να είναι εδώ, στην Ελλάδα όμως – αλλά και παγκοσμίως -, τα φυσικά καταστήματα δεν παύουν να αποτελούν μέρος της καθημερινής καταναλωτικής πραγματικότητας. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.