20 Απρ 2024
READING

Trends 2022 | Το sustainability ορίζει το μέλλον των επιχειρήσεων

4 MIN READ

Trends 2022 | Το sustainability ορίζει το μέλλον των επιχειρήσεων

Trends 2022 | Το sustainability ορίζει το μέλλον των επιχειρήσεων

Από όλα τα δεδομένα που πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως κλάδου, ώστε να εξασφαλίσουν μια επιτυχημένη πορεία, τα ζητήματα που θέτει η περιβαλλοντική κρίση είναι ίσως τα πιο σημαντικά. Όχι μόνο γιατί όλοι πρέπει δεσμευτούν για τη συμβολή τους στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή και την άνοδο της θερμοκρασίας, ή επειδή οι άνθρωποι πλέον, το κοινό των επιχειρήσεων, εκτιμούν και επιβραβεύουν την υπεύθυνη στάση των brands που υιοθετούν τις αρχές του sustainability – όσο και αν αυτό μπορεί να λειτουργήσει και ως ισχυρό κίνητρο.

Η βιωσιμότητα δεν είναι δηλαδή μια απλή τάση της εποχής. Πρέπει να ιδωθεί ως μια παρούσα πραγματικότητα που επηρεάζει τις ζωές μας και, συνεπώς, το business model κάθε υπεύθυνης επιχείρησης. Επηρεάζει – και θα επηρεάζει – τον προϋπολογισμό της, την τοποθέτηση των κονδυλίων της, τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη των προϊόντων της, τις στρατηγικές του marketing της, τη λειτουργία της σε καθημερινή βάση.

Τα αρχικά ESG (Environmental Social and Governance) δεν έχουν ρόλο μόνο σε επίπεδο δημοσίων σχέσεων, αλλά (πρέπει να) ορίζουν την λειτουργία μιας επιχείρησης· ουσιαστικά, η αποτίμηση της περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG) αποτελεί τον δείκτη του βαθμού στον οποίο οι εταιρείες μπορούν να ενσωματώνουν τη βιώσιμη αειφορία στην ατζέντα τους, που μεταφράζεται στην εκτέλεση αποτελεσματικών στρατηγικών και επενδυτικών σχεδίων, τα οποία όχι μόνο τους προσθέτουν μακροπρόθεση αξία, αλλά ενισχύουν την ανταγωνιστικότητά τους, χωρίς να χάνεται το περιβάλλον από τις προτεραιότητες τους.  

Δείτε ακόμα: Η θέση του Chief Sustainability Officer αποκτά μεγάλη σημασία για τις εταιρείες

Είναι λοιπόν περισσότερο ανάγκη η στροφή στη βιωσιμότητα, που κατά συνέπεια αναγνωρίζεται και ως τάση, ως προτεραιότητα σε καταναλωτές και επιχειρηματίες. Γιατί, όπως δείχνουν τα στοιχεία, η νέα γενιά των επενδυτών έχει τοποθετήσει τις αρχές της αειφορίας και της βιωσιμότητας υψηλότερα στη λίστα των αξιών της και είναι έτοιμη να επενδύσει περισσότερα και ουσιαστικά σε αυτήν. Για παράδειγμα, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού SIF (Forum for Sustainable and Responsible Investment), το 2020, επενδύσεις αξίας 17,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων είχαν πραγματοποιηθεί σύμφωνα με κριτήρια ESG, μια αισθητή άνοδος σε σχέση με το 2018, που το αντίστοιχο ποσό έφτανε τα 12 τρισεκατομμύρια.

Δείτε ακόμα: Γιατί οι επιχειρήσεις πρέπει να δουν το sustainability αλλιώς

Οι αρχές του sustainability αφορούν την οικονομία στο σύνολό της, όλους τους κλάδους των επιχειρήσεων και των διαδικασιών παραγωγής αλλά και τη συμπεριφορά του καταναλωτών.

Η «πράσινη» οικονομία πρέπει να δημιουργεί και να βασίζεται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να κρατά υπό έλεγχο τις εκπομπές αερίων καυσίμων.Η οικονομική βιωσιμότητα μιας εταιρείας συνδέεται τόσο με την προστασία του περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων, όσο και με τον αντίκτυπο της λειτουργίας της στο κοινωνικό πεδίο στο οποιο δραστηριοποιείται. Ο σεβασμός στον ανθρώπινο παράγοντα δεν μπορεί λοιπόν να αποκοπεί από την έννοια του sustainability, ακριβώς στον βαθμό που η προστασία του περιβάλλοντος σχετίζεται με την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη πάνω στη γη· οι βιώσιμες πρακτικές είναι και ηθικές, ανθρώπινες πρακτικές. Άρα, όταν αναφερόμαστε στη βιωσιμότητα σε επίπεδο επιχειρήσεων, εννοούμε ότι οι στρατηγικές και η ίδια η διοίκηση της εταιρείας πρέπει να εφαρμόζουν έναν προγραμματισμό που λαμβάνει υπόψη του τις επόμενες γενιές. Έχοντας αυτήν την αρχή ως θεμέλιο, η υπευθυνότητα είναι ουσιαστικά το φυσικό επακόλουθο, και αποδεικνύεται όταν η εταιρεία

Ακολουθεί στη λειτουργία της και τις διαδικασίες παραγωγής της μεθόδους που ελαχιστοποιούν το ενεργειακό της αποτύπωμα

– Σέβεται τις κοινότητες στις οποίες δραστηριοποιείται και συνεργάζεται μαζί τους

– Ακολουθεί τις αρχές της κυκλικής οικονομίας για τον περιορισμό της σπατάλης και των αποβλήτων της

– Αναπτύσσει τα προϊόντα της ώστε να διαρκούν και χρησιμοποιώντας πρώτες ύλες φιλικές προς το περιβάλλον. 

Εν ολίγοις, η βιωσιμότητα αγγίζει τρία πεδία: το περιβαλλοντικό, το κοινωνικό και το οικονομικό, και όσο μια εταιρεία τα καλύπτει, τόσο μπορούμε να πούμε ότι συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος. Φυσικά, δεν πρόκειται για εύκολο εγχείρημα· για την ακρίβεια, η ενσωμάτωση της βιωσιμότητας στη λειτουργία μιας επιχείρησης δεν είναι καν εγχείρημα, είναι μια πρόκληση που απαιτεί τη διαχείριση δύσκολων πρακτικών προβλημάτων, την αλλαγή τρόπου σκέψης αλλά και, κυρίως, μια ανεπτυγμένη κοινωνική ευαισθησία – απαίτηση που μέχρι τώρα δεν είχε διατυπωιθεί σαφώς για τις επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από τον κλάδο στον οποίο ανήκουν. 

Ωστόσο, οι επιχειρήσεις που θα ακολουθήσουν τον δρόμο της βιωσιμότητας, τοποθετούν τον εαυτό τους στη θέση να διεκδικήσουν μακροπρόθεσμα και περισσότερα κέρδη, καθώς σε βάθος χρόνου οι βιώσιμες πρακτικές συνεπάγονται χαμηλότερο κόστος στη δημιουργία των προϊόντων τους, μεγλύτερη συνέπεια στους κανόνες που θέτουν οργανισμοί και κυβερνήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, βελτιωμένο brand identity, πιο ειλικρινή σχέση με τους πελάτες. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.