25 Απρ 2024
READING

Trends 2022 | Ο αναβαθμισμένος ρόλος των social media

7 MIN READ

Trends 2022 | Ο αναβαθμισμένος ρόλος των social media

Trends 2022 | Ο αναβαθμισμένος ρόλος των social media

Το ότι τα social media αποτελούν σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη μιας επιχείρησης δεν είναι μία νέα διαπίστωση. Χάρη στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, τα brands έχουν καταφέρει τα τελευταία χρόνια όχι μόνο να προσεγγίσουν ένα πολύ πιο διευρυμένο κοινό, αλλά και, το σημαντικότερο, να δημιουργήσουν μία άλλου είδους, πιο προσωπική σχέση με τους πελάτες τους, να διατηρήσουν ζωντανή την παρουσία τους, να επικοινωνήσουν και να αλληλεπιδράσουν με το κοινό τους, να πουν την ιστορία τους. 

Γι’ αυτό οι marketers όλου του κόσμου δεν κουράζονται να υπογραμμίζουν όλα αυτά που μπορεί να κερδίσει ένα brand από την ενεργή του παρουσία στα social media. Έτσι, καθώς οι εταιρείες κάνουν τον προγραμματισμό τους για τη νέα χρονιά, με την προσδοκία να περιλαμβάνει μία όσο γίνεται πιο ομαλή επιστροφή της αγοράς σε μια διαχειρίσιμη πραγματικότητα, δεν πρέπει να ξεχνούν ότι με τη σωστή στρατηγική στα social media, και ανάλογαμε την πλατφόρμα (Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, YouTube, TikTok)  μπορούν:

– Να χτίσουν το brand awareness τους, επικοινωνώντας την ιστορία τους, κρατώντας το κοινό τους ενημερωμένο, διευρύνοντάς το μέσα και από το δίκτυο των υπαλλήλων τους.

– Να ενισχύσουν την αξιοπιστία τους προσφέροντας χρήσιμο περιεχόμενο στο κοινό τους, και έτσι να προσελκύσουν νέους πελάτες

– Να αποκτήσουν ένα «παράθυρο στον κόσμο» του κοινού τους, να κατανοήσουν τι τους αρέσει, τι τους συγκινεί, τι τους ενδιαφέρει και, άρα, τι αναζητούν από ένα brand

– Nα λάβουν αξιόπιστο feedback για το brand τους

  Να ενισχύσουν την αυθεντικότητά τους, αξιοποιώντας την επικοινωνία με τους πελάτες και τους συνεργάτες τους. Είναι ο δικός τους λόγος που μετράει περισσότερο, καθώς το κοινό δεν εμπιστεύεται τόσο τα ιδια τα brands και τα official accounts, όσο τις μαρτυρίες πραγματικών ανθρώπων που εμπιστεύεται, φίλων και γνωστών, που έχουν να μοιραστούν μια θετική εμπειρία

 – Να δημιουργήσουν μια κοινότητα από ανθρώπους που, με πυρήνα ή αφορμή το  brand, μοιράζονται τα ίδια ενδιαφέροντα. Αυτή η κοινότητα θα αποτελέσει το niche που θα προσελκύσει το σωστό κοινό 

Εν ολίγοις, τα social media εξακολουθούν να αποτελούν must στην στρατηγική του marketing για μια εταιρεία που θέλει να συνδεθεί ουσιαστικά με το κοινό της και να εξασφαλίσει τους μελλοντικούς της πελάτες. Τα νούμερα το αποδεικνύουν και στην πράξη: το 53% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι ενεργοί στα social media, κάθε δευτερόλεπτο μπαίνουν στα social media 13 νέοι χρήστες, το Facebook φτάνει στο 59% του παγκόσμιου πληθυσμού πλέον, το 90% των χρηστών του Instagram ακολουθούν κάποιον business λογαριασμό ή brand official account – αλλά και το 70% των ενήλικων χρηστών εμπιστεύονται oniline τις απόψεις των φίλων και συγγενών τους (σε σύγκριση με ένα 15% που εμπιστεύεται τα posts των επίσημων λογαριασμών). 

Δείτε ακόμα: Γιατί όμως η Lush αποχώρησε από τα social media;

Ωστόσο, αν και όλα αυτά δεν παύουν να ισχύουν για όλους τους κλάδους, ειτε πρόκειται για Β2Β είτε για Β2C επιχειρήσεις, και ουσιαστικά καθολικά και σχεδόν αυτονόητα, η επίτευξή τους δε θεωρείται εξίσου αυτονόητη, καθώς οι συνθήκες, οι συνήθειες και η συμπεριφορά του κοινού, οι τεχνολογίιες και τα προσφερόμενα από τις πλατφόρμες εργαλεία έχουν αλλάξει. Έτσι, τη χρονιά που έρχεται τα brands πρέπει να προσέξουν τα εξής: 

– Μετά από δύο χρόνια αναγκαστικού περιορισμού, λόγω της πανδημίας, και με τα social media να αποτελούν τη βασική οδό επικοινωνίας σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο, το κοινό είναι προφανές ότι έχει πλέον κουραστεί. Όροι όπως «social media noise» και «feed fatigue» ακούγονται όλο και συχνότερα, για να περιγράψουν τον κορεσμό των χρηστών από την online πραγματικότητα και την ολοένα και μικρότερη ανοχή και αντοχή τους απέναντι σε οτιδήποτε δεν αξίζει στον ψηφιακό κόσμο. Πρόκειται για μια πραγματικότητα που πρέπει να έχουν οπωσδήποτε κατά νου τα brands όταν σχεδιάζουν τη στρατηγική τους για τα social media, ώστε να συνεχίσουν να δημουργούν περιεχόμενο που έχει πραγματική αξία και ενδιαφέρον για το κοινό τους.

– Τα brands δεν έχουν πλέον τον απόλυτο έλεγχο της εικόνας τους, τουλάχιστον στον κόσμο των social media. Οι καταναλωτές είναι πλέον συνειδητοποιημένοι, απαιτούν ειλικρίνεια και διαφάνεια, απαιτούν σεβασμό, νοιάξιμο, ανθρωπισμό, κοινωνική και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση από την πλευρά των εταιρειών, και πολύ περισσότερο από τα αγαπημένα τους brands. Αν αυτά δεν υπάρχουν, το κοινό δε θα διστάσει να «τιμωρήσει», να «ακυρώσει», να διατυμπανίσει το ατόπημα, το ψέμα, την ανειλικρίνεια, το green washing, με ανάλογες αναρτήσεις στα social media.

– Το social commerce είναι πια μια πραγματικότητα, και η καταναλωτική συμπεριφορά του κοινού έχει ήδη αλλάξει, υπό το φως της εξοικείωσης με τις ηλεκτρονικές αγορές. Όλες οι πλατφόρμες προσφέρουν πλέον – ή ετοιμάζονται να λανσάρουν μέσα στο 2022 – εργαλεία για απευθείας πωλήσεις μέσα από το περιβάλλον των εφαρμογών. Είναι εύκολο, διασκεδαστικό για τον καταναλωτή, που δε χρειάζεται να μετακινείται από app σε website και από εκεί σε eshop, για να ολοκληρώσει μια αγορά. Συνεπώς, τα retail brands πρέπει να βελτιστοποιήσουν την omnichannel εμπειρία που προσφέρουν, να μην κουράζουν τον χρήστη, να αφουγκράζονται στις ανάγκες του, να μετατρέψουν τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους σε αξιόλογο κομμάτι του feed του χρήστη – που μπορεί όμως και να αγοραστεί.

– Το livestream commerce, που έχει ήδη κάνει τεράστια επιτυχία στην αγορά της Ασίας, προβλέπεται ότι θα είναι το next big thing στο retail, με πλατφόρμες όπως το YouTube να είναι έτοιμες να μετατραπούν στα νέα «κανάλια τηλεμάρκετινγκ», δίνοντας τη δυνατότητα στα brands να οργανώσουν διασκεδαστικούς μαραθωνίους shopping όπου τα προϊόντα που εμφανίζονται είναι άμεσα shoppable χάρη στα εργαλεία των clickable links.

– Το video αποκτά όλο και μεγαλύτερη δύναμη. Η επιτυχία του TikTok, το οποίο μόλις πρόσφατα, στα τέλη του Δεκέμβρη, ξεπέρασε ακόμα και το Google ως το πιο δημοφιλές site στο ίντερνετ, αποδεικνύει τη δύναμη των σύντομων βίντεο. Όλες οι πλατφόρμες από το Instagram μέχρι και το LinkedIn, επενδύουν στην ανάπτυξη εργαλείων για τη δημιουργία βίντεο, για περιεχόμενο δηλαδή που είναι συγχρόνως διασκεδαστικό και χρήσιμο. Με το κατάλληλο βίντεο, ένα brand μπορεί να ενισχύσει την ταυτότητά του, να επικοινωνήσει τα νέα του, να παρουσιάσει τα προϊόντα του και να προσελκύσει το κατάλληλο κοινό. Οι marketers επισημαίνουν ότι ένα καλό μικρό βίντεο δημιουργημένο για τα social media μπορεί άνετα να χρησιμοποιηθεί και ως διαφήμιση σε άλλα μέσα, ή έστω στο website του brand.

– H ζωή των trends που δημιουργούνται ή/και αναδεικνύονται στα social media έχει πλέον πολύ σύντομη διάρκεια. Είναι εντυπωσιακή η ταχύτητα μετην οποία ξεπερνιούνται οι τάσεις, γεγονός που αποδεικνύει ότι εξαρτώνται περισσότερο από το ίδιο το κοινό και λιγότερο από τα brands ή τους influencers. Για να παραμείνει λοιπόν επίκαιρο ένα brand, πρέπει να αφουγκράζεται το κοινό του, να επενδύει στην προσωπική επικοινωνία, που είναι δυνατή μέσα από τα social media, και να προσαρμόζεται αναλόγως.

– Tα social media γίνονται ένας τρόπος να αποκτήσουν τα brands ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο. Αυτό σημαίνει ότι μειώνεται η δύναμη των mega-influencers, τους οποίους πλέον το κοινό δεν εμπιστεύεται, και αυξάνεται η εμπιστοσύνη στη γνώμη των χρηστών που έχουν προσωπική εμπειρία από το brand, είτε πρόκειται για πελάτες, είτε για τους ίδιους τους εργαζομένους του. Το περιεχόμενο που δημιουργούν οι χρήστες και όχι το τμήμα marketing του brand αποκτά μεγαλύτερη αξία ως αυθεντικό και ειλικρινές. Έτσι επιτυγχάνεται το χτίσιμο μιας οργανικής, αυθεντικής σχέσης εμπιστοσύνης.  

Αν ήθελε κανείς να εντοπίσει έναν κοινό άξονα σε όλα τα παραπάνω, ώστε να αποκωδικοποιήσει το πνεύμα αυτών των νέων δεδομένων, θα μπορούσε να πει ότι τα πάντα αφορούν τον χρήστη. Όχι όμως τον χρήστη ιδωμένο με μοναδικό του γνώρισμα εκείνο του πελάτη και καταναλωτή, αλλά ως άνθρωπο που αναζητά στα social media σχέσεις ειλικρινείς και αυθεντικές, ακόμα και όταν πρόκειται για την αλληλεπιδρασή του με ένα brand.

Σε αυτό πρέπει να επικεντρωθούν οι μάρκες που θέλουν να αποκτήσουν μια σύνδεση με το κοινό τους. Το περιεχόμενο που προσφέρουν, οποιουδήποτε είδους, πρέπει να είναι συνεπές προς το brand identity, γνήσιο ως προς αυτά που υπόσχεται, διασκεδαστικό για τον χρήστη, προσιτό, άξιο για repost. Μόνο έτσι μπορούν οι επιχειρήσεις να εκμεταλλευτούν πλήρως τις δυνατότητες που τους προσφέρουν τα social media τη χρονιά που έρχεται.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.