Ίσως οι περισσότεροι στο άκουσμα της λέξης «metaverse» να θεωρούσαν ότι πρόκειται για κάτι αδιευκρίνιστο προς το παρόν και δύσκολο να εξηγηθεί, κάτι που ανήκει σε κάποιο λιγότερο ή περισσότερο μακρινό μέλλον. Όταν η εταιρεία του Facebook άλλαξε το όνομά της σε Meta, ίσως κάποιοι ένιωσαν ότι το πράγμα κάπως σοβαρεύει. Η ουσία είναι ότι, ανεξάρτητα από τα πλάνα του Mark Zuckerberg, το metaverse είναι ήδη εδώ και μεγάλα brands έχουν ήδη αρχίσει να δραστηριοποιούνται στα πλαίσιά του, δείχνοντας τον δρόμο και αποδεικνύοντας ότι εδώ ανοίγεται ένα νέο πεδίο δράσης για τις επιχειρήσεις.
Τι είναι όμως το metaverse;
Είναι ένας απολύτως υπαρκτός ψηφιακός κόσμος, που πάει πέρα – συνεχίζει «μετά» – από τον αναλογικό που γνωρίζουμε. Σε αυτόν τον κόσμο λαμβάνουν χώρα virtual εμπειρίες και χτίζονται εικονικά περιβάλλοντα για να φιλοξενούν τους ανθρώπους εκπροσωπημένους από τα άβατάρ τους, που επεκτείνουν τη φυσική τους παρουσία από τον αναλογικό στον ψηφιακό κόσμο. Οι παίκτες video games ίσως είναι περισσότερο εξοικειωμένοι με αυτό, καθώς στο πλαίσιο του παιχνιδιού μπορούν να δημιουργούν τους δικούς τους ψηφιακούς κόσμους. Εξάλλου, τα video games έδωσαν μία από τις πρώτες ευκαιρίες στα brands να δραστηριοποιηθούν στον χώρο του metaverse, μέσα από συνεργασίες μαζί τους. Πολύ κοντά στο metaverse βρίσκονται οι έννοιες της εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, που ως τεχνολογίες δίνουν μια πρώτη ιδέα για τι ακριβώς συμβαίνει σε αυτόν τον νέο κόσμο.
Δείτε ακόμα: Το Meta(Facebook) λανσάρει έναν δωρεάν virtual κόσμο λίγο πριν το metaverse
Είναι λοιπόν σίγουρα δημοφιλές, είναι εντυπωσιακό και είναι σίγουρα το μέλλον, ακόμα και για τις επιχειρήσεις που δείχνουν ότι ετοιμάζονται μέσα στο 2022 για τα επόμενα σημαντικά τους βήματα στον νέο αυτό χώρο. Δεν είναι μόνο το πρώην Facebook νυν Meta που φιλοδοξεί να αναπτύξει εμπειρίες εμβύθισης χάρη στις οποίες θα μπορούμε να συναντάμε στο metaverse τους φίλους μας και να κάνουμε business meetings. To metaverse είναι σαν μία εναλλακτική ψηφιακή πραγματικότητα, επομένως μέσα σε αυτό αναμένεται στο άμεσο μέλλον οι άνθρωποι όχι μόνο να παίζουν, αλλα και να εργάζονται και να κοινωνικοποιούνται – όπως και στον αναλογικό κόσμο.
Συνεπώς, και μέσα από αυτό το πρίσμα, δε θα πρέπει να μας κάνει εντύπωση το γεγονός ότι το metaverse θεωρείται πως δημιουργεί πληθώρα νέων ευκαιριών για τις επιχειρήσεις, που ήδη οργανώνουν το σχέδιο δράσης τους για να το κατακτήσουν.
Business στο metaverse
H πανδημία έπαιξε σημαντικό ρολο στην ανάπτυξη των ψηφιακών ικανοτήτων των επιχειρήσεων, που τώρα μπορούν να προετοιμαστούν πιο εύκολα για το επόμενο βήμα. Από τη μια στιγμή στην άλλη, brands αναγκάστηκαν να στήσουν ηλεκτρονικά καταστήματα για να επιβιώσουν και επιχειρήσεις κάθε είδους έστειλαν τους εργαζομένους να δουλεύουν από το σπίτι, με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών και του ίντερνετ. Τώρα και στο άμεσο μέλλον, έπειτα από το στάδιο των υβριδικών μοντέλων εργασίας, το επόμενο βήμα είναι ο εμπλουτισμός του concept της τηλεργασίας με μια virtual εμπειρία, κάτι σαν αυτό που περιγράφει το Facebook: το metaverse προσφέρει έναν virtual κοινό εργασιακό χώρο, όπου τα άβαταρ των εργαζομένων δουλεύουν στο ιδιο «γραφείο». Κάθε επιχείρηση θα μπορεί μάλιστα να δημιουργεί τον δικό της χώρο και να λειτουργεί σαν ένας μικρός κόσμος, ακόμα και με dress code για τους υπαλλήλους του.
Αντίστοιχα, στον χώρο του εμπορίου, ένας retailer θα μπορεί να στήσει το δικό του κατάστημα στο metaverse, τα ράφια ή τις κρεμάστρες με τα προϊόντα του, και οι χρήστες-άβαταρ να κάνουν τα ψώνια τους όπως θα έκαναν σε ένα φυσικό κατάστημα – μόνο που η τελική αγορά γινεται ηλεκτρονικά και το φυσικό αντίστοιχό της έρχεται κανονικά στον φυσικό του προορισμό (στο σπίτι του χρήστη που ως άβαταρ έκανε την αγορά). Οι νέες τεχνολογίες θα επιτρέπουν στον καταναλωτή ακόμα και να δοκιμάζει τα ψηφιακά ρούχα στο metaverse, πριν τα αγοράσει ως φυσικά, χωρίς καν να βγει από το σπίτι του. Η αγοραστική εμπειρία λοιπόν τώρα ανεβαίνει σε άλλο επίπεδο.
Δείτε ακομα: Υπάρχουν influencers στο metaverse;
Όλα αυτά μπορούν να έχουν εφαρμογή ακόμα και στην κατασκευαστική βιομηχανία, λόγου χάρη: οι μηχανικοί θα μπορούν να επισκέπτονται τις virtual τοποθεσίες και να οργανώνουν από μακριά τα έργα και τις κατασκευές.
Events στο metaverse
Τα Zoom meetings και οι βιντεοκλήσεις μας έχουν ήδη προϊδεάσει για την πραγματικότητα μιας «συνάντησης» χωρίς φυσική, διά ζώσης παρουσία. Το metaverse έρχεται να μειώσει τους περιορισμούς του τόπου. Υπάρχουν ήδη εταιρείες που προσφέρουν τη δυνατότητα εμπειριών σε ομάδες συμμετεχόντων που βρίσκονται ο καθένας σε διαφορετικό μέρος, για να συνεργαστούν σε virtual χώρους. Στο metaverse αυτή η δυνατότητα θα απογειωθεί, δίνοντας την ευκαιρία για συνεργασία και επικοινωνία ανθρώπων που δε βρίσκονται στο ίδιο μέρος. Το επόμενο βήμα είναι λοιπόν οι άνθρωποι να συναντιούνται εκεί για κάθε είδους event, όχι μόνο κοινωνικό ή για διασκέδαση και παιχνίδι, αλλά και για επιχειρηματικά events, όπου οι συμμετέχοντες ή σύνεδροι θα μπορούν να αλληλεπιδρούν προσωπικά με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, να συνομιλούν από κοντά (ως άβαταρ), να δικτυώνονται και να προωθούν την επιχείρησή τους.
Marketing και Brands στο metaverse
Όπως είναι φυσικό, και το marketing αλλάζει για να καλύψει τις ανάγκες των brands που κινούνται στο metaverse. Καθώς εδώ κάθε μάρκα μπορεί να χτίσει τον δικό της κόσμο, πρέπει οι marketers να αρχίσουν να σκεφτονται με αναλογους virtual όρους, για να παραμείνουν οι πελάτες τους επίκαιροι.
Tα μεγάλα brands πολυτελείας, ωστόσο, έχουν ήδη αρχίσει να πωλούν με επιτυχία τα ψηφιακά τους προϊόντα στο metaverse, είτε μέσα από συνεργασίες με δημοφιλή παιχνίδια είτε με το λανσάρισμα NFTs, που διευρύνουν και την έννοια του exclusivity που θέλουν να διατηρήσουν. Παράλληλα, δημιουργούν χώρους για να αλληλεπιδρούν με το κοινό τους, ενισχύοντας το brand awareness και χτιζοντας μαζί μια πιο στενή σχέση μαζί του – που είναι και το ζητούμενο για κάθε brand.
Πόσο κοντά είναι;
Η πλήρης αναπτυξη των δυνατοτήτων του metaverse ισως απαιτήσει και δέκα χρόνια για να συμβεί, λένε οι ειδικοί, αλλά οι immersive εμπειρίες που ήδη υπάρχει η δυνατότητα να προφέρουν οι εταιρείες είναι ήδη εδώ και θα συνεχίσουν να εμπλουτίζουν την επιχειρηματική και εμπορική πραγματικότητα και το 2022 και αργότερα, φυσικά – προφανώς με όλο και περισσότερες δυνατότητες.
Γι’ αυτό θεωρείται σημαντικό τα brands να μπουν άμεσα στο παιχνίδι, να κατανοήσουν πώς λειτουργεί, να γνωρίσουν τις κοινότητες και τον τρόπο σκέψης των χρηστών, ώστε να διοχετεύσουν σωστά και αποτελεσματικά τη δημιουργικότητά τους. Η γενιά Alpha θα μπει στην αγορά απόλυτα εξοικειωμένη με αυτόν τον νέο κόσμο και είναι στο χέρι των brands να είναι έτοιμα να την υποδεχτούν και να κατανοήσουν τις ανάκγκες της. Η πορεία τους έχει ήδη ξεκινήσει.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.