21 Ιαν 2025
READING

Trends 2022 | Γιατί το e-commerce είναι το μέλλον για τους retailers

5 MIN READ

Trends 2022 | Γιατί το e-commerce είναι το μέλλον για τους retailers

Trends 2022 | Γιατί το e-commerce είναι το μέλλον για τους retailers

Η πανδημία έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην παγκόσμια ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου. Τα πρώτα βήματα που είχαν ήδη γίνει μέχρι τότε, είχαν προετοιμάσει ένα εξαιρετικό, όπως αποδείχθηκε, εργαλείο όχι μόνο για την επιβίωση αλλά και για την περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου κυρίως, την εποχή που σχεδόν τίποτα δε  λειτουργούσε. Και καθώς σε κάποιες περιπτώσεις το online shopping ήταν για τους καταναλωτές ουσιαστικά μονόδρομος, οι έμποροι απέκτησαν γρήγορα ένα άψογα εκπαιδευμένο και εξοικειωμένο με τις ηλεκτρονικές αγορές κοινό. Αλλά η εξέλιξη δε σταματά εδώ. Το 2022 αναμένεται ευρύτερη άνοδος του e-commerce.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία, το ηλεκτρονικό εμπόριο εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί διεθνώς κατά μέσο όρο κατά 47%, μέσα στα επόμενο πέντε χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, η ασιατική αγορά σε αυτόν τον τομέα θια γνωρίσει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη, κατά 51%,  η Ευρώπη ακολουθεί με 42% και η Βόρεια Αμερική κατά 35%.

Ήδη, και μέσα στο 2022, το ηλεκτρονικό εμπόριο εξελίσσεται από μια πρακτική λύση αγορών σε μια επανάσταση αναφορικά με τον τρόπο που το καταναλωτικό κοινό αλληλεπιδρά με τις εταιρείες. Χάρη στη βελτιωμένη συνδεσιμότητα, τις on-demand υπηρεσίες, την οικονομία του διαμοιραμού, την εξέλιξη και την αναγέννηση – μετά την κρίση της πανδημίας – των logistics, τα τεχνολογικά εργαλεία που τίθενται στη διάθεση τόσο των μεγάλων retailers όσο και των νέων DTC brands, οι δυνατότητες να αναπτυχθεί μια επιχείρηση σε διεθνές πλέον επίπεδο είναι ουσιαστικά συναρπαστικές.

Σε αυτήν την τάση έρχεται να προστεθεί και η άνοδος του B2B ηλεκτρονικού εμπορίου. Η συζήτηση δηλαδή πλέον για το e-commerce δεν αφορά μόνο τους καταναλωτές λιανικής και τα κάθε είδους ψώνια τους, αλλά και τις ίδιες τις επιχειρήσεις και τις προμήθειες τους. Το ότι οι πελάτες B2B πλέον χρησιμοποιούν όλα τα κανάλια για τις αγορές τους είναι κάτι που καταγράφει και η McKinsey, ενώ ειδικοί παρατηρούν ότι, επιπλέον, αν και οι ανάγκες τους και ο τρόπος προσέγγισής τους πρέπει να είναι διαφορετικός, έχουν αρχίσει και αυτοί να υιοθετούν συμπεριφορές των πελατών λιανικής.

Συνεπώς, το ηλεκτρονικό εμπόριο αναμένεται οπωσδήποτε να εξελιχθεί σημαντικά ως προς τις δυνατότητές του και τα όσα μπορεί να προσφέρει σε πελάτες και επιχειρήσεις – ανεξάρτητα από το είδος που διαθέτουν προς πώληση.

Δείτε ακόμα: Τι μισούν και τι αγαπούν οι πελάτες στο online shopping

Το ενδιαφέρον που φαίνεται να συμβαίνει και που λογικά θα αναδιαμορφώσει την προσέγγιση του κοινού, είναι ότι οι μεγάλοι retailers, που βασίζονταν στη δύναμη του brand τους και τη δεδομένη επιτυχία των παραδοσιακών καναλιών πωλήσεων, βλέποντας την επιτυχία των νέων,  Direct-To-Consumer brands, που μόνο το e-commerce είχαν ουσιαστικά στγ διάθεσή τους για να αναπτυχθούν, τώρα αρχίζουν να παίρνουν μαθήματα από αυτά, με αποτέλεσμα να δίνουν περισσότερη έμφαση στην ανάπτυξη των πλατφορμών τους, αλλά και στον τρόπο που προσελκύουν και διατηρούν τους πελάτες τους. Εξάλλου, αυτή η στροφή εξυπηρετεί και την ανάγκη να προσεγγιστεί ένα μεγαλύτερο κοινό, ειδικά τώρα που πολύς κόσμος ίσως φοβάται την φυσική παρουσία στα καταστήματα. 

Τι καινούριο αναμένεται ότι θα δούμε στον χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου:

– Τα DTC brands να αναπτύσσονται περισσότερο όχι μόνο με την έννοια της αύξησης των πελατών τους, αλλά και ως προς αυτά που προσφέρουν – να επεκτείνονται δηλαδή και σε γειτονικές κατηγορίες εμπορευμάτων, ανάλογα με τις ανάγκες της εποχής. Για παράδειγμα, ένα brand που πουλά μέσω ίντερνετ εσώρουχα και loungewear να προσφέρει και καλλυντικά ή έιδη προσωπικής περιποίησης.

– Τα brands να στρέφονται στο headless commerce, που διαχωρίζει το τμήμα εκείνο της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που βλέπει και με το οποίο αλληλεπιδρά ο καταναλωτής, από εκείνο που αφορά τη διαχείριση και τη λειτουργία της. Αυτό θα επιτρέψει στα brands να προσφέρουν μια ολοκληρωμένη, multichannel εμπειρία στον καταναλωτή, που θα μπορεί να κάνει τις αγορές του από οποιοδήποτε μέσο, είτε πρόκειται για το ίδιο το ηλεκτρονικό κατάστημα, είτε για τα social media, ένα mail, μια εφαρμογή αγορών.

– Την απογείωση των ηλεκτρονικών αγορών μέσα από τα social media, που το τελευταίο διάστημα δημιουργούν εργαλεία που θα επιτρέπουν στα brands να κάνουν απευθείας πωλήσεις από τις ίδιες τις πλατφόρμες. 

– Τις εταιρείες να ενσωματώνουν νέες τεχνολογίες για τον έλεγχο και τη διαχείριση των αποθεμάτων τους. Έτσι εξασφαλίζεται ταχύτητα και αμεσότερη εξυπηρέτηση. 

– Να δίνεται έμφαση στο mobile shopping, καθώς οι καταναλωτές εξοικειώνονται όλο και περισσότερο με τις συναλλαγές μέσα από το κινητά τους. 

– Να χρησιμοποιούνται νέες τεχνολογίες που βελτιώνουν την αγοραστική εμπειρία, όπως  η επαυξημένη πραγματικότητα, χάρη στις οποίες ο καταναλωτής θα μπορεί να «δοκιμάσει» ή να δει με λεπτρομέρεια αυτό που αγοράζει. 

– Τις εταιρείες να πωλούν μέσα στο metaverse, προσφέροντας μια ιδιότυπη εμπειρία που συνδυάζει τη φυσική παρουσία (ή την αίσθηση της φυσικής παρουσίας) με μια αγορά που τελικά πραγματοποιείται online. 

– Την περαιτέρω ανάπτυξη των προγραμμάτων συνδρομών και loyalty, που «λύνουν τα χέρια» του καταναλωτή και εξασφαλίζουν σταθερότητα στο brand.

Την άνοδο του video commerce. Τα shoppable videos και τα livestreaming αναδεικνύνται στο νέο τηλεμάρκετινγκ, που προσφέρει μαζί διασκέδαση και shopping. Πλατφόρμες όπως το TikTok και το YouTube μπαίνουν στοι παιχνίδι δημιουργώντας ένα νέο κανάλι για τα brands.

– Τη διαφοροποίηση της πολιτικής επιστροφών. Οι δυνατότητες επιστροφής που προσφέρουν οι εταιρείες παίζουν σημαντικό ρόλο στην αγοραστική απόφαση του πελάτη, που δε διστάζει να επιστρέψει κάτι που τελικά δεν του ταιριάζει. Τα brands βρίσκονται τώρα στη διαδικασία να βρουν τρόπους να μειώσουν τις επιστροφές, που συχνά έχουν υψηλό γι’ αυτά κόστος.

– Τη βελτίωση της εμπειρίας στα ίδια τα ηλεκτρονικά καταστήματα. Αγορές με λιγότερα κλικ, seamless διαδικασίες, λιγότερος απαιτούμενος χρόνος για την ολοκλήρωση μιας αγοράς, θα φροντίσουν για λιγότερα εγκαταλελειμμένα καλάθια και περισσότερο αποφασιστικούς καταναλωτές. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.