20 Απρ 2024
READING

Η στρατηγική τοποθέτηση της Generali στην Ελλάδα και η εξαγορά της ΑΧΑ

4 MIN READ

Η στρατηγική τοποθέτηση της Generali στην Ελλάδα και η εξαγορά της ΑΧΑ

Η στρατηγική τοποθέτηση της Generali στην Ελλάδα και η εξαγορά της ΑΧΑ

Eάν κανείς εξέταζε την στρατηγικού χαρακτήρα κίνηση της Generali Hellas να εξαγοράσει στην ΑXA, θα έβλεπε επί της ουσίας την πρόθεση του ομίλου Generali να ενισχύσει τη θέση του στην ευρωπαϊκή αγορά καθώς και στην Ελλάδα, αλλά και να διευρύνει το πεδίο δραστηριοποίησής του στον τομέα των ασφαλιστικών προϊόντων και σε άλλους τομείς εκτός από τα προϊόντα ασφάλισης ζωής και υγείας.

Μάλιστα, μέσα από τη συγκεκριμένη κίνηση, η εταιρεία είδε την ευκαιρία να εδραιώσει την παρουσία της στη χώρα μας, κερδίζοντας επιπλέον μερίδιο και ισχυρή θέση στον τομέα της ασφάλισης ζημιών, δημιουργώντας την ίδια στιγμή και έναν ισχυρό ακόμη πόλο που σχετίζεται με την δραστηριότητα στις ασφαλίσεις ζωής. 

Η είσοδος στον τομέα του bankassurance μέσω της εξαγοράς της ΑΧΑ

Εκτός των άλλων η Generali εξασφάλισε στην Ελλάδα την παράταση της σύμβασης τραπεζασφάλισης που είχε η ΑΧΑ με την Alpha Bank για επιπλέον είκοσι χρόνια, ανοίγοντας την πόρτα με αυτό τον τρόπο και για μία ακόμα ισχυρή συνεργασία και διευρύνοντας την δριαστηριότητά της σε μία κατηγορία υπηρεσιών, αυτή του bankassurance. Το γεγονός αυτό αποτελεί μέρος της στρατηγικής της Generali να ισχυροποιήσει την παροχή ασφαλιστικών υπηρεσιών μέσω της τράπεζας, έχοντας την δυνατότητα να διευρύνει το μέγεθος του τζίρου που προκύπτει από την πώληση ασφαλιστικών προϊόντων ζημιών. 

Μία εταιρεία με συνολική παραγωγή άνω των 400 εκατ. ευρώ

Εξετάζοντας τις οικονομικές επιδόσεις των δύο εταιρειών και το τι δημιουργεί η συγχώνευσή τους, αναφέρουμε ότι εντός του 2020 η Generali Hellas παρουσίασε παραγωγή 235 εκατ. και η ΑΧΑ περί τα 170 εκατ. ευρώ, ποσά που αντιστοιχούν σε συνολική παραγωγή πάνω από τα 400 εκατ. ευρώ, κάτι που φέρνει τη Generali Hellas στην τέταρτη θέση της εγχώριας αγοράς.

Tην υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού της Generali στην επόμενη μέρα μετά την εξαγορά της AXA, καλείται να υλοποιήσει ο διευθύνων σύμβουλος της Generali Hellas, Πάνος Δημητρίου. Στο στόχαστρο της εταιρείας τίθεται η περαιτέρω επένδυση στην ελληνική αγορά, ενώ προ της εξαγοράς είχε προηγηθεί σημαντικό χρονικό διάστημα οργανικής ανάπτυξης στη χώρα μας. Ο Π. Δημητρίου είναι ένα στέλεχος με μακροχρόνια παρουσία στη Generali, από το 1998, έχοντας ενδελεχή γνώστη της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς και των ιδιαιτεροτήτων που αυτή παρουσιάζει.

Η επένδυση των 25 εκατ. στο νέο ενεργειακά βιώσιμο κτίριο της λεωφόρου Συγγρού 

Δεικτικό των επεκτατικών προθέσεων και της στρατηγικής ανάπτυξης που απορρέει από την ιταλική μητρική, η Generali Hellas, προέβη σε μία ακόμα επένδυση με σημειολογικό και ουσιαστικό περιεχόμενο. Ο λόγος για την απόκτηση ενός εμβληματικού ακινήτου που κατασκευάζεται από τη Dimand και την Prodea στη λεωφόρο Συγγρού, δίπλα ακριβώς από το ξενοδοχείο Intercontinental. Το συνολικό ύψος της επένδυσης που ανέρχεται στα 25 εκατ. ευρώ δίνει την δυνατότητα στην Generali να αποκτήσει το ακίνητο που έχει πιστοποιηθεί με βάση το πρότυπο αειφόρου ανάπτυξης LEED (Leadership in Energy and Environmental Design).

Η ολοκλήρωση και η παράδοση του κτιρίου αναμένεται εντός των πρώτων μηνών του 2022. Το ακίνητο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Συγγρού και Λαγουμτζή, έχει συνολική ανωδομή 8.000 τ.μ. και σε αυτό εφαρμόζονται ενεργειακά αποδοτικές τεχνολογίες που αφορούν στην κάλυψη των συστημάτων αυτοματισμού και ελέγχου απόδοσης των εγκαταστάσεων με σκοπό την μείωση του κόστους ενέργειας και ταυτόχρονα την αποδοτικότερη διαχείριση των ενεργειακών πόρων που καταναλώνονται. Η ολοκλήρωση της κατασκευής του σηματοδοτεί ουσιαστικά την μετεγκατάσταση από το κτίριο στη συμβολή των οδών Βουλιαγμένης και Ηλία Ηλιού, όπου βρίσκεται σήμερα η έδρα της εταιρείας, στο νέο ακίνητο της λεωφόρου Συγγρού. 

Την βαρύτητα που δίνει ο όμιλος στην ελληνική αγορά ήρθε να επιβεβαιώσει και η πρόσφατη επίσκεψη στη χώρα μας του Jaime Anchustegui, CEO International της Generali ο οποίος είχε συνάντηση με τον Πάνο Δημητρίου αλλά και με το σύνολο του προσωπικού της εταιρείας σε εταιρική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε. Αυτή τη στιγμή ο όμιλος Generali διατηρεί παρουσία σε 50 χώρες και ισχυρή θέση στη γεωγραφική περιοχή της δυτικής Ευρώπης, ενισχύοντας σταδιακά την παρουσία του στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη αλλά και στην Ασία.

Στις κυριότερες δραστηριότητές του εντάσσονται οι τομείς ασφάλισης, αντασφάλισης και διαχείρισης κεφαλαίων και περιουσιακών στοιχείων. Σε ό,τι αφορά την κίνηση εξαγοράς της ΑΧΑ περιλαμβάνεται στο στρατηγικό σχέδιο του ομίλου Generali για την τριετία 2019-2021, που έχει στο επίκεντρο την διεύρυνση της παρουσίας στην ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά αλλά και να καταστεί μία παγκόσμια πλατφόρμα στον τομέα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.