Μετά από δύο χρόνια με ουσιαστικά άδειες τις κινηματογραφικές αίθουσες και την κινηματογραφική εμπειρία να έχει μετατραπεί σε κομμάτι του home entertainment μέσω των πλατφορμών streaming, η νέα ταινία Spider-Man, με τη θριαμεβευτική της πορεία στους κινηματογράφους, αναπτέρωσε το ηθικό της βιομηχανίας του σινεμά και των αιθουσαρχών ανά τον κόσμο.
Η ταινία «Spider-Man: No Way Home» νίκησε την παραλλαγή Όμικρον και έγινε η πρώτη μετά το 2019 που έβγαλε συνολικά ήδη πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια στο box office, βάζοντας δικαιολογημένα τους επαγγελματίες του χώρου στην αναμονή για τον επόμενο υπερ-ήρωα, και αποδεικνύοντας ότι το κοινό δεν έχει ξεχάσει να πηγαίνει σινεμά. Βέβαια, όλοι συμφωνούν ότι μία ταινία δεν αρκεί, υπενθυμίζοντας ότι πολλοί μεγάλοι τίτλοι απέτυχαν να φέρουν τον κόσμο στις αίθουσες και διερωτώμενοι αν ο Spider-Man ήταν απλώς η μία ευχάριστη εξαίρεση.
Η επιτυχία του φαίνεται ότι οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων: εκτός του ότι πρόκειται για μια πολυαναμενόμενη ταινία ενός πολύ αγαπημένου franchise, τα σχεδόν δύο χρόνια μακριά από τις αίθουσες είχαν δημιουργήσει μια διαφορετικού είδους προσμονή στους fans του υπερ-ήρωα. Πολύ σημαντικό ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι η ταινία βγήκε αποκλειστικά στις αίθουσες και δεν έγινε αμέσως διαθέσιμη μέσω streaming, κάτι που έχει συμβεί με άλλα φιλμ, σε βάρος της πορείας τους στους κινηματογράφους και στα έσοδά τους, όπως επιμένουν οι άνθρωποι των αιθουσών. Γιατί καθώς το «σινεμά στο σπίτι» μέσα από τις πλατφόρμες streaming έγινε η απόλυτη συνήθεια διασκέδασης τα τελευταία δύο χρόνια, δημιουργήθηκε ένα κενό ανάμεσα στις ταινίες που το κοινό αρκείται να δει από τον καναπέ του και σε εκείνες για τις οποίες δείχνει μεγαλύτερη προθυμία να επισκεφτεί έναν κινηματογράφο.
Δείτε ακόμα: Το Netflix αλλάζει τη βιομηχανία διασκέδασης
Ένα καλό παράδειγμα για τον ρόλο που παίζει το αν μια ταινία διατίθεται και σε streaming, δίνει η ταινία «Black Widow», που βγήκε τον Ιούλιο, αλλά στις αίθουσες και μέσω streaming ταυτόχρονα. Η πορεία της στο box office ήταν τόσο κακή, που ο Εθνικός Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Κινηματογραφικών Αιθουσών στις ΗΠΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κατηγορούνταν αυτή η στρατηγική του ταυτόχρονου λανσαρίσματος για την αποτυχία της ταινίας, και σημειωνόταν ότι η αποκλειστική κυκλοφορία στις αίθουσες σημαίνει περισσότερα έσοδα για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, κατά τη διάρεκια του κύκλου ζωής μιας ταινίας.
Πέρα από τον φόβο και τους δισταγμούς να βρεθεί κανείς σε μια αίθουσα εν μέσω πανδημίας, ο προβληματισμός για την επίδραση που έχει το streaming στα κέρδη των αιθουσών και των ταινιών διευρύνθηκε όταν τα Χριστούγεννα του 2020 η εταιρεία παραγωγής Warner Brothers αποφάσισε να κάνει όλες τις ταινίες της του 2021 διαθέσιμες στην συνδρομητική της πλατφόρμα streaming την ίδια μέρα με την κυκλοφορία τους στις αίθουσες. Τότε, καθώς αυτή ηα απόφαση πάρθηκε κάτω από την πρωτοφανή συνθήκη της πανδημίας, δεν μπορούσαν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις ή εκτιμήσεις, αφού δεν είχε υπάρξει κάποια αντίστοιχη περίπτωση για να εξεταστεί ως case study.
Ο Spider-Man ήταν η αρχή;
Τώρα οι άνθρωποι του κινηματογράφου αναμένουν να δουν αν ο Spider-Man αποτελούσε απλώς την εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα της απομάκρυνσης του κοινού ή αν σήμανε την επιστροφή των κινηματογραφόφιλων στις αίθουσες. Χρειάζονται περισσότερα από ένα hit λένε, στρεφοντας το βλέμμα κατ’αρχάς στον Batman, που αναμένεται τον Μάρτιο, αλλά και, πριν από αυτόν, στον Mobius, μια ταινία που θα βγει τον Ιανουάριο, με πρωταγωνιστή έναν ήρωα από το σύμπαν του Spider-Man, και τον Jared Leto στους τίτλους της.
Μια σειρά απο επιτυχίες θα επαναφέρει το κοινό στις αίθουσες, υποστηρίζουν, θα του θυμίσει τι σημαίνει να βλέπει μια ταινία στη μεγάλη οθόνη, σε μια εποχή που οι θεατές έχουν γίνει πολύ πιο επιλεκτικοί στο τι θα αποφασισουν να δουν σε μια σκοτεινή αίθουσα.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.