H παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού προβληματίζει σε ολόκληρη την Ευρώπη, έχοντας, μεταξύ άλλων, αντίκτυπο και στην καταναλωτική συμπεριφορά των Ευρωπαίων, ενώ μάλιστα διανύουμε την εορταστική περίοδο.
Το ένα μετά το άλλο τα κράτη προχωρούν σε δραστικά μέτρα και επαναφέρουν σοβαρούς περιορισμούς, με στόχο να ανακόψουν κάπως τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. Εκτός από την Ελλάδα, όπου η εφαρμογή μέτρων που είχαν προγραμματιστεί να ισχύσουν από τις 3 Ιανουαρίου επισπεύστηκε λόγω του αρνητικού ρεκόρ κρουσμάτων, επιβάλλονται περιορισμοί και σε άλλες χώρες, όπως στη Γερμανία, όπου μπαίνει όριο ατόμων στις συναθροίσεις και κλείνουν τα νυχτερινά μαγαζιά, ή στην Πορτογαλία, που κλείνει επίσης μπαρ και clubs και κάνει υποχρεωτική την τηλεργασία μέχρι τις 9 Ιανουαρίου.
Καθώς όμως βρισκόμαστε στην κορύφωση της εορταστικής περιόδου, οι καταναλωτές εξακολουθούν να θέλουν να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους – από νωρίς είχαν δείξει, εξάλλου, την πρόθεσή τους να «κινήσουν» την αγορά σε επίπεδα υψηλοτερα και από τα προπανδημικά, μετά από την παγωμένη εορταστική σεζόν του 2020. Μπροστά στον φόβο της παραλλαγής Όμικρον, όμως, στρέφονται στο online shopping.
Σύμφωνα με στοιχεία της Statista, το ένα τρίτο των Ευρωπαίων καταναλωτών δηλώνουν ότι για τις εορταστικές αγορές τους κινούνται διαδικτυακά, ενώ το ένα πέμπτο σκοπό είχαν να επιλέξουν να επισκεφτούν, για φυσικές αγορές, μικρότερα, συνοικιακά καταστήματα, που ίσως τους προσφέρουν μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας. Πάντως, ο δισταγμός για ψώνια στα φυσικά καταστήματα και ο φόβος του Covid δε φαίνεται να έχουν προκαλέσει πτώση στα επίπεδα των αγορών. Οι αναλύσεις της Statista τοποθετούν τις προβλέψεις για το πόσα θα ξοδέψουν συνολικά στις γιορτές οι Ευρωπαίοι σε υψηλά σχετικά επίπεδα.
Δείτε ακόμα: Πώς η πανδημία άλλαξε το shopping – για πάντα;
Φαίνεται όμως ότι, από το φθινόπωρο, η καταναλωτική συμπεριφορά κάπως τροποποιήθηκε, με τους καταναλωτές να ξεκινούν από νωρίτερα τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους, και όλα έδειχναν ότι υπήρχε η πρόθεση να επιστρέψουν στα φυσικά καταστήματα. Αυτό υποδείκνυε έρευνα της McKinsey τον Νοέμβριο: οι δραστηριότητες εκτός σπιτιού σημείωσαν σημαντική άνοδο, από 11% που ήταν τον περασμένο Φεβρουάριο, στο 51% τον Οκτώβριο, στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και το Ηνωμενο Βασίλειο – αν και το 74% δήλωναν ότι παραμένουν προσεκτικοί. Βέβαια, τότε κυρίαρχη ήταν η παραλλαγή Δέλτα και το 48% των συμμετεχόντων στην έρευνα είχαν δηλώσει ότι σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους στα φυσικά καταστήματα. Τον Νοέμβριο, τα νούμερα άλλαξαν, και το 69% δήλωναν ότι θα αγοράσουν τα δώρα τους ιντερνετικά.
Τελικά, όπως δήλωσε και ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz την περασμένη εβδομάδα, «ο κορονοϊός δεν κάνει χριστουγεννιάτικες διακοπές».
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.