25 Απρ 2024
READING

Αλλαγές στη luxury βιομηχανία το 2021

3 MIN READ

Αλλαγές στη luxury βιομηχανία το 2021

Αλλαγές στη luxury βιομηχανία το 2021

Το 2021 αποτέλεσε ένα κρίσιμο έτος για τη βιομηχανία πολυτελείας. Η σημασία της βιωσιμότητας αναφορικά με τις αγοραστικές αποφάσεις, καθώς και η παροχή βιωματικών εμπειριών, αποτέλεσαν σημαντικές προκλήσεις για τη luxury βιομηχανία. Ορισμένα εμπορικά σήματα κατάφεραν να ανταποκριθούν ενώ ορισμένα ηττήθηκαν.

Μια από τις πιο θλιβερές στιγμές ήταν ο θάνατος του Virgil Abloh. Την τελευταία δεκαετία, ο Abloh αποτελούσε μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της luxury βιομηχανίας. Ιδρυτής της Off-White, κατάφερε να εκτοξεύσει στα ύψη τις πωλήσεις, υπογραμμίζοντας πώς όταν το δημιουργικό ταλέντο συνδυάζεται με την καινοτομία, τότε ένα εμπορικό σήμα μπορεί να οικοδομήσει μια ολόκληρη βιομηχανία μέσα σε λίγα χρόνια. Το brand Off-White ευρέως γνωστό για τα εμβληματικά του fashion αξεσουάρ και τα αθλητικά παπούτσια, κατάφερε να εντάξει την αισθητική του streetwear στην αγορά της πολυτελείας.

Στη συνέχεια ο διορισμός του ως  art director στη Louis Vuitton υπογράμμισε για ακόμη μία φορά το εξαιρετικό του ταλέντο του. Αμέσως μετά ο καίριος ρόλος του στον όμιλο LVMH, απέδειξε πόσο σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το δημιουργικό όραμα και το ταλέντο επιρροής στα brands, τα οποία επιθυμούν να οικοδομήσουν την αξία τους στην αγορά.

Λίγες μέρες μετά την είδηση του θάνατό του η Mercedes-Benz θέλησε να τιμήσει την μνήμη του παρουσιάζοντας στο κοινό το Project Maybach, ένα ηλεκτρικό off-road Coupe SUV το οποίο προέκυψε μέσα από την συνεργασία του επικεφαλής σχεδιασμού της Mercedes Gorden Wagener και του εκλιπόντα designer.

Τη φετινή χρονιά ένας τομέας που απέκτησε τεράστια δημοτικότητα είναι εκείνος της βιωσιμότητας. Συγκεκριμένα κατέστη αρκετά κρίσιμος όσον αφορά την επιτυχία των εμπορικών σημάτων. Από την αρχή της πανδημίας η σημασία της βιωσιμότητας σχετικά με τις αγοραστικές αποφάσεις των καταναλωτών δεν υπήρξε ποτέ ξανά πιο έντονη. Οι εύπορες νεαρές γυναίκες στην Κίνα και στην Ιαπωνία, έχουν αλλάξει σημαντικά τις προσδοκίες τους όσον αφορά την υπεύθυνη αγοραστική συμπεριφορά, την εταιρική κοινωνική ευθύνη καθώς και την προέλευση των πρώτων υλών. Όλη αυτή η επιρροή της Gen Z στις εταιρείες αναφορικά με το κομμάτι του sustainability για πρώτη φορά ασκεί σημαντική επιρροή στις αγοραστικές αποφάσεις των καταναλωτών. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι το 2030, η Gen Z θα απαρτίζει το μεγαλύτερο μέρους του καταναλωτικού κοινού της πολυτέλειας.

Στη συνέχεια η Ιταλία ανακοίνωσε την απαγόρευση της εκτροφής γούνας, σηματοδοτώντας παράλληλα και την επιτάχυνση του τερματισμού της χρήσης γούνας. Αναμφίβολα κάτι τέτοιο προμηνύει ότι θα επέλθουν περισσότεροι κανονισμοί σε όλο τον κόσμο και οι μάρκες πολυτελείας οφείλουν να υποστηρίξουν τη συγκεκριμένη αλλαγή και όχι να εναντιωθούν αν θέλουν να διατηρήσουν το επίπεδο των πωλήσεών τους.

Το τμήμα πολυτελείας που έχει υποστεί την πιο ριζική αλλαγή είναι η αυτοκινητοβιομηχανία, με χώρες όπως η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο να υπόσχονται σταδιακή κατάργηση των βενζινοκίνητων αυτοκινήτων από τις αρχές της επόμενης δεκαετίας. Ταυτόχρονα οι συμβατικές αυτοκινητοβιομηχανίες αγωνίζονται να φτάσουν τους παίκτες της αγοράς των ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Οι Tesla, Rivian, Lucid, Nio και Fisker πρόκειται να γίνουν ηγέτες της αγοράς, αποδεικνύοντας στους πελάτες τους ότι θα συνεχίζουν να πράττουν με γνώμονα τη καινοτομία και την έμπνευση.

Διαβάστε επίσης: Το 2022 θα είναι η χρονιά των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων

Αξίζει να σημειωθεί ότι η βιομηχανία της μόδας και των δερμάτινων ειδών συνεργάζεται με τη τεχνολογία και αγκαλιάζει τα ψηφιακά wearables. Διάφορα luxury brands όπως η Louis Vuitton έχουν στραφεί προς διαφορετικές κατηγορίες προϊόντων όπως αυτή των ηχείων, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της μάρκας. Τέλος η εισχώρηση της βιομηχανίας της πολυτέλειας στο περιβάλλον του metaverse είναι υψίστης σημασίας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.