18 Δεκ 2024
READING

Γιατί οι CEOs ανησυχούν για τις δουλειές τους 

3 MIN READ

Γιατί οι CEOs ανησυχούν για τις δουλειές τους 

Γιατί οι CEOs ανησυχούν για τις δουλειές τους 

Και όμως, και οι CEOs είναι αγχωμένοι για τη θέση τους, όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα, με στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι ο τρόπος που δουλεύουμε, οι δυναμικές και οι απαιτήσεις στον επαγγελματικό στίβο, μετά από δύο χρόνια πανδημίας, έχουν σαφώς αλλάξει.

Σύμφωνα με έρευνα της συμβουλευτικής εταιρείας AlixPartners, λοιπόν, ένα εντυπωσιακό ποσοστό 72% των CEOs φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους, εξαιτίας των ραγδαίων αλλαγών που λαμβάνουν χώρα στους κλάδους τους. Στην έρευνα της AlixPartners συμμετείχαν 3000 CEOs και ανώτερα στελέχη εταιρειών με έσοδα άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, από δέκα διαφορετικούς κλάδους, από τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Νοτιοανατολική Ασία. 

Αυτό το ποσοστό είναι αυξημένο κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με πέρυσι, αποδεικνύοντας ότι ο κόσμος αλλάζει – και με μεγάλη ταχύτητα. Μάλιστα, όπως δηλώνουν τα στελέχη της έρευνας, αυτή η αλλαγή είναι που τους ανησυχεί: το 94% από αυτούς αναγνωρίζουν την ανάγκη οι εταιρείες τους να αλλάξουν μέσα στην επόμενη τριετία, και ανησυχούν ότι αυτή η προσαρμογή δε γίνεται αρκετά γρήγορα. Αν και όλοι τους εργάζονται σε επιχειρήσεις που κατάφεραν να ανταποκριθούν στις σκληρές απαιτήσεις της πανδημίας, συνειδητοποιούν  τώρα ότι τα business models που μέχρι τώρα ήταν πετυχημένα δε λειτουργούν πλέον αποτελεσματικά, κάτω από αυτές τις νέες συνθήκες, και προσπαθούν όσο πιο γρήγορα μπορούν να χτίσουν ισχυρές τοπικές και διεθνείς τροφοδοτικές αλυσίδες. Η προσαρμογή στην κρίση της παγκόσμιας προμηθευτικής αλυσίδας είναι λοιπόν η βασική τους ανησυχία, καθώς και η στρατολόγηση ικανών στελεχών, σε μια εποχή που οι ανάγκες, οι επιθυμητές ικανότητες και τα ζητούμενα ταλέντα μεταβάλλονται ραγδαία. 

Δείτε ακόμα: Στη Μεγάλη Παραίτηση, ακόμα και οι CEOs παραιτούνται

Το ενδιαφέρον βέβαια  είναι ότι, αν και η πανδημία σε μεγάλο βαθμό πυροδότησε αυτήν την κρίση, ο κορονοϊός καθαυτός δεν περιλαμβάνεται στις ανησυχίες των αγχωμένων στελεχών, ούτε καν στην πρώτη δεκάδα των προβληματισμών τους. Μολις ένα 3% των ερωτηθέντων ανησυχούν κατά κύριο λόγο για τον Covid και τις παραλλαγές του.

Στην πίεση που νιώθουν για γρήγορη αναπροσαρμογή, προστίθεται και η ψηφιακή μεταμόρφωση, ή  επανάσταση, ουσιαστικά, που έφεραν οι νέες συνθήκες στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων, σε βαθμό που ακόμα και οι πιο πρωτοπόροι των βιομηχανιών να νιώθουν συχνά ότι έχουν ξεπεραστεί. 

Ωστόσο, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, τα υψηλά ποσοστά της ανησυχίας αυτής δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα, με την έννοια ότι προς το παρόν σχεδόν όλοι παραμένουν στις θέσεις τους. Σύμφωνα με άλλη έρευνα, οι μετακινήσεις ή οι έξοδοι μεγαλοστελεχών σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2020 έχουν αυξηθεί μόνο κατά 1,1%, με μοναδική εξαίρεση τον τομέα της τεχνολογίας, όπου οι αναχωρήσεις σημείωσαν άνοδο 17% σε σχέσι με πέρυσι. 

Εκει, μόνο τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2021 αποχώρησαν  39 CEOs, από κορυφαίες εταιρείες, αναδεικνύοντας κατά κάποιο τρόπο τη μεγάλη κινητικότητα που υπάρχει σε έναν κλάδο που εξελίσσεται τάχιστα, όπως δείχνουν και οι καινοτομίες στο ψηφιακό πεδίο, τα νέα λανσαρίσματα, η έμφαση στις τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης, η στροφή και το ενδιαφέρον στο metaverse.

Οι στόχοι και πιο φιλοδοξίες των  τεχνολογικών κολοσσών αλλάζουν, και είναι εξ αυτού επόμενο να αλλάζουν και οι άνθρωποι που διαμορφώνουν τις στρατηγικές τους. Από αυτές τις αποχωρήσεις, πάντως, ίσως η πιο ηχηρή ήταν εκείνη του Jeff Bezos της Amazon, και του συνιδρυτή του Twitter, Jack Dorsey, ο οποίος θεώρησε ότι ολοκλήρωσε τον κύκλο του στο διάσημο social media brand του, και έφυγε για να δώσει έμφαση ως CEO στην εταιρεία του Square Inc. Κανείς δε χάνεται λοιπόν.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.