21 Δεκ 2024
READING

Η Apple δίνει μπόνους στους υπαλλήλους της για να μην πάνε στη Meta 

3 MIN READ

Η Apple δίνει μπόνους στους υπαλλήλους της για να μην πάνε στη Meta 

Η Apple δίνει μπόνους στους υπαλλήλους της για να μην πάνε στη Meta 

Ένας πόλεμος για το ποιος θα κρατήσει κοντά του τους πιο ταλαντούχους υπαλλήλους έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους μεγάλους τεχνολογικούς κολοσσούς της Σιλικον Βάλεϊ, με τα δύο μεγαλύτερα brands, την Apple και τη Meta-πρώην-Facebook να πρωταγωνιστούν ως βασικοί αντίπαλοι.

Για να εξασφαλίσει λοιπόν η Apple ότι οι ικανοί μηχανικοί της δε θα αυτομολήσουν, καταλήγοντας στη Meta, τους προσφέρει ως μπόνους-μετοχές αξίας από 80.000 έως 120.000 δολάρια, σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg, που σημειώνει ότι υπάρχουν και κάποιοι που θα πάρουν 50.000 αλλά και 180.000 δολάρια. Τα μπόνους αυτά καλύπτουν ένα διάστημα τεσσάρων χρόνων και δίνονται εκτός των καθιερωμένων. Υπάρχουν μάλιστα αναφορές ότι τεχνικοί που δεν περιλαμβάνονται σε αυτά τα μπόνους-έκπληξη είναι ενοχλημένοι, καθώς πιστεύουν ότι η επιλογή των εργαζομένων που θα επωφεληθούν ήταν τυχαία. Οι αξία των μπόνους αναμένεται να αυξηθεί, αν στο επόμενο διάστημα η τιμή των μετοχών της Apple συνεχίζει να ανεβαίνει. Αρκεί να αναφερθεί ότι μέσα στο 2021 η αξία των μετοχών της εταιρείας ανέβηκε κατά 36%, εκτοξεύοντας την αξία κεφαλαιοποίησής της στα τρία τρισεκατομμύρια.

Τα μπόνους-έκπληξη αποτελούν μία ακόμα ένδειξη της αυξανόμενης αντιπαλότητας ανάμεσα στην Apple και τη Meta, που προσπαθούν να προσελκύσουν τους ικανότερους υπαλλήλους, «κλέβοντας» μάλιστα στελέχη η μία από την άλλη. Χαρακτηριστικό είναι ότι το τελευταιο διάστημα η Meta προσέλαβε περίπου 100 μηχανικούς της Apple, ενώ και η Apple κατάφερε να φέρει στους κόλπους της υπαλλήλους που δούλευαν στη Meta.

Στον αγώνα για επικράτηση, το πόσο σημαντικό θεωρείται το ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό από τους τεχνολογικούς κολοσσούς της Σίλικον Βάλεϊ ήταν πασιφανές και από την κουλτούρα που προσπαθούσε να καλλιεργήσει κάθε εταιρεία στο campus της, όπου προσφέρονταν πλήθος από «cool» προνόμια στους υπαλλήλους, από σνακ μπαρ και αίθουσες παιχνιδιών μέχρι υπηρεσίες μασάζ. Όλα αυτά έχουν αρχίσει να εξαλείφονται μέσα στην πανδημία, που τα γραφεία αναγκαστικά παρέμειναν κλειστά, αλλά και επειδή έχουν πια αρχίσει να χάνουν και τη γοητεία που ασκούσαν στους εργαζομένους.

Δείτε ακόμα: Η στρατηγική της Apple που πιέζει το Facebook

Τώρα που τα μεγάλα τεχνολογικά brands δίνουν προτεραιότητα στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους στο ανερχόμενο metaverse, στο οποίο ειδικά ο Mark Zuckerberg του Facebook επιζητά την πρωτοκαθεδρία, όπως θέλησε να τονίσει και με τη μετονομασία της εταιρείας σε Meta, o ανταγωνισμός για την απόκτηση των καλύτερων, που θα βοηθήσουν τα brands να ισχυοποιήσουν τη θέση τους στην προσφορά υπηρεσιών virtual και επαυξημένης πραγματικότητας, έχει αναζωπυρωθεί.

Η Meta έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να επενδύσει περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια στο metaverse, μόνο για αυτήν τη χρονιά. Ωστόσο, αποδεικνύεται ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα όσον αφορά τις προσλήψεις ικανών συνεργατών, καθώς, ειδικά μετά τις αποκαλύψεις για τον τρόπο που λειτουργεί το Facebook και το πώς επιβαρύνει την ψυχική υγεία των εφήβων το Instagram, οι εργαζόμενοι του κλάδου θεωρούν ότι η συνεργασία με την εταιρεία αμαυρώνει το βιογραφικό τους. Έτσι, η Meta είναι αναγκασμένη να πληρώνει υψηλότερους μισθούς για να τους προσελκύσει, ως «φόρο του brand» όπως επικράτησε να λέγεται στην αγορά.

Από την άλλη, η Apple έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους υπαλλήλους της, με την πίεση που τους ασκεί να επιστρέψουν στο γραφείο και να δουλεύουν διά ζώσης τουλάχιστον τρεις μέρες την εβδομάδα, ενώ για τους μηχανικούς hardware αυτό απαιτείται για τέσσερις ή και πέντε ημέρες. Βέβαια, στη σκιά της επέλασης της παραλλαγής Όμικρον, η εταιρεία μετέφερε για αργότερα την ορισμένη ημερομηνία επιστροφής.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.