Trends 2022 | H Τεχνητη Νοημοσύνη και η Ρομποτική μπαίνουν στη ζωή μας 

Οι εξελίξεις στη ρομποτική και την Τεχνητή Νοημοσύνη είναι θεαματικές τα τελευταία χρόνια, τόσο που βρίσκονται ανάμεσα στους κλάδους που γνώρισαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη μέσα στο 2021 (σύμφωνα με την Global Startup Ecosystem Report), προϊδεάζοντας για ένα μέλλον εμπλουτισμένο με τα προτερήματα της προηγμένης τεχνολογίας, τόσο σε επίπεδο καθημερινότητας όσο και επιχειρηματικά.

Και ενώ θεωρούνταν ήδη δεδομένη η εισχώρηση της Τεχνητής Νοημοσύνης και της ρομποτικής ουσιαστικά σε κάθε κλάδο, η πανδημία δημιούργησε νέες ανάγκες, όπως αυτές που προέκυψαν από τα προβλήματα στην τροφοδοτική αλυσίδα και τις ελλείψεις στην παραγωγή, που έδωσαν περαιτέρω ώθηση στην εξέλιξη των τεχνολογιών αυτών, οι οποίες αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων, στο εμπόριο, στις ζωές μας. 

Έξυπνη παραγωγή

Οι αυτοματοποιημένες λύσεις στη βιομηχανική παραγωγή και τα εργοστάσια θα γίνονται όλο και πιο κοινές, όσο τα ρομπότ γίνονται πιο έξυπνα και αποτελεσματικά. Τα πάντα θα μπορούν να πραγματοποιούνται πιο γρήγορα, με μεγαλύτερη ακρίβεια, με λιγότερα λάθη. Η ανάπτυξη των «cobots», των συνεργατικών ρομπότ, που είναι σχεδιασμένα να δουλεύουν μαζί με τους ανθρώπους, θα κάνει πιο ασφαλές το περιβάλλον εργασίας, καθώς αυτά τα ρομπότ είναι εξοπλισμένα με αισθητήρες και λογισμικό που τους επιτρέπει να ανταποκρίνονται στους κινδύνους άμεσα, κρατώντας τους ανθρώπους ασφαλείς.

Η δύναμη των δεδομένων

Ανέκαθεν τα δεδομένα αποτελούσαν πολύτιμο καθοδηγητικό εργαλείο για την ανάπτυξη των στρατηγικών των επιχειρήσεων, αλλά και το απαραίτητο «καύσιμο» για να εξελιχθει η Τεχνητή Νοημοσύνη. Καθώς ωστόσο οι καταναλωτές επιζητούν περισσότερη ιδιωτικότητα και σεβασμό στα προσωπικά τους δεδομένα, και επιβάλλονται ρυθμίσεις και νόμοι για την προστασία τους, η προσπάθεια για τη συγκέντρωση των απαραίτητων data οδηγεί στη δημιουργία αγορών δεδομένων (data marketplaces), όπου ιδιώτες και επιχειρήσεις μπορούν να αγοράσουν και να πουλήσουν δεδομένα. Οι αγορές αυτές μπορούν να συνδυάζουν προσβασιμότητα με δίκαιο τρόπο, έλεγχο της ιδιωτικότητας και μοντέλα ρευστοποίησης, για την καλύτερη αξιοποίηση των δεδομένων. 

Εξατομίκευση

Η Τεχνητή Νοημοσύνη, που εξελίσσεται μαθαίνοντας μέσα από τα δεδομένα που επεξεργάζεται συν τω χρόνω, δίνει τη δυνατοτητα για καλύτερο, πιο αποτελεσματικό personalization των υπηρεσιών που προσφέρουν οι επιχειρήσεις. Οι ψηφιακοί βοηθοί, τα chatbots που μας εξυπηρετούν, οι επιλογές μας μέσα σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, διδάσκουν στα AI εργαλεία τι χρειαζόμαστε και τι μας αρέσει, ώστε να βελτιώσουν τις προτάσεις, τις προσφορές, τα προϊόντα που απευθύνονται σε μας. Μια εξέλιξη που όσο μπορεί να προβληματίσει, άλλο τόσο ενθουσιάζει τους ειδικούς του marketing, που μπορούν να δημιουργήσουν καλύτερα στοχευμένες στρατηγικές.

Αυτοματοποίηση στα logistics, στο λιανεμπόριο, τη βιομηχανία φαγητού

Η  είσοδος της ρομποτικής σε αυτούς τους κλάδους επιταχύνθηκε από την πανδημία, που δημιουύργησε ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό. Πλέον, τα κατάλληλα μηχανήματα μπορούν να βοηθήσουν στην αποθήκευση, τη συναρμολόγηση, την απολύμανση, την επιθεώρηση, να αναλάβουν τις «βαριές δουλειές», να μετακινούν πακέτα και συσκευασίες στις αποθήκες. 

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στο Metaverse

Όλα όσα θα προσφέρει το metaverse, που αναπτύσσεται ακριβώς τώρα, από τις εμπειρίες επαυξημένης πραγματικότητας, μέχρι τα παιχνίδια, το ηλεκτρονικό εμπόριο, την ανάπτυξη των άβαταρ, τον τρόπο που αλληλεπιδρούν οι χρήστες, βελτιστοποιούνται χάρη στην τεχνολογία της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Ανθρώπινο δυναμικό

Η τεχνολογία της Τεχνητής Νοημοσύνης μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των αιτήσεων των υποψηφίων για θέσεις εργασίας σε μεγάλες επιχειρήσεις. Με τις αυξημένες ελλείψεις και απαιτήσεις που δημιούργησε η πανδημία, η δυνατότητα αυτή αποδεικνύεται πολύτιμη, καθώς μπορεί να διευρυνθεί σημαντικά και με μεγαλυτερη ποικιλομορφία η δεξαμεμνή άντλησης ταλέντου. Βέβαια, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι χρειάζεται προσοχή εδώ: οι άνθρωποι που εργάζονται για την ανάπτυξη αυτών των τεχνολογιών πρέπει να προέρχονται από διαφορετικά περιβάλλοντα και backgrounds, ώστε να εξασφαλίζεται η δικαιοσύνη, η ισότητα και το diversity στον τρόπο που «σκέφτεται» η Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία αποδεδειγμένα, όπως εξελίσσεται, βασισμένη σε παρελθοντικά δεδομένα, υιοθετεί ανθρώπινες προκαταλήψεις. Γι’ αυτό, οι εταιρείες προσπαθούν να δημιουργήσουν δικλείδες ασφαλείας και «διόρθωσης».

Δημιουργικότητα προς όφελος του καταναλωτή

Έχουμε δει τις εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης να δημιουργούν «έργα τέχνης», να συνθέτουν μουσική, να προσπαθούν να γράψουν λογοτεχνία. Οι δυνατότητες αυτές δεν έχουν μόνο σκοπό να εντυπωσιάσουν, αλλά μπορούν να εφαρμοστούν στη δημιουργία πρακτικών apps – εργαλείων για τον χρήστη, για υπηρεσίες όπως ο σχεδιασμός παρουσιάσεων.

Ρομπότ με Τεχνητή Νοημοσύνη

Μέσα στο 2022, η ανάπτυξη του κλάδου της ρομποτικής είναι σίγουρο ότι θα συνεχίσει δυναμικά, με πολύτιμα τεχνικά εργαλεία, ρομπότ εξοπλισμένα με Τεχνητή Νοημοσύνη, ολοένα πιο αποτελεσματικά και ακριβή. Οι τομείς της υγείας, της αγροτικής τεχνολογίας, των logistics, θα ωφεληθούν ιδιαίτερα από τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών και την αυτοματοποίηση που προσφέρουν. 

Η τεχνολογία λοιπόν υπάρχει και εξελίσσεται, έτοιμη να βρει εφαρμογή ουσιαστικά σε κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Αυτό που φαίνεται ότι θα κάνει τη διαφορά την επόμενη χρονιά, είναι ότι όλα όσα έχει να προσφέρει, είναι πια έτοιμα να φτάσουν στα χέρια των καταναλωτών, που θα δουν την Τεχνητη Νοημοσύνη να μπαίνει και ουσιαστικά στην καθημερινότητά τους.