25 Απρ 2024
READING

Η Patagonia θα παραμείνει κλειστή μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς για να ξεκουραστούν οι εργαζόμενοι

4 MIN READ

Η Patagonia θα παραμείνει κλειστή μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς για να ξεκουραστούν οι εργαζόμενοι

Η Patagonia θα παραμείνει κλειστή μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς για να ξεκουραστούν οι εργαζόμενοι

Η Patagonia, η μάρκα ρούχων και εξοπλισμού για εξωτερικούς χώρους, ανακοίνωσε ότι όλα τα καταστήματα, τα γραφεία και τις αποθήκες στις ΗΠΑ και τον Καναδά θα παραμείνουν κλειστά από τις 25 Δεκεμβρίου έως τις 2 Ιανουαρίου επειδή έκρινε ότι οι υπάλληλοι της χρειάζονται ένα διάλειμμα και λίγο χρόνο ξεκούρασης. Ενώ η ιστοσελίδα της θα παραμείνει ανοιχτή, προειδοποίησε ότι οι αποστολές θα καθυστερήσουν μέχρι να περάσει η εβδομάδα των εορτών.

Η Patagonia πάντα είχε το δικό της ρυθμό και φαίνεται ότι επιδιώκει με τον τρόπο της να κάνει τον κόσμο καλύτερο για όλους όσους ζουν σε αυτόν. Αυτό φαίνεται μέσα από κινήσεις της όπως η διαφήμισή “Don’t Buy This Jacket” στο πλαίσιο της ενθάρρυνσης των ανθρώπων να αγοράζουν μόνο ότι χρειάζονται, να επισκευάζουν ότι χαλάει και να επαναχρησιμοποιούν ή να ανακυκλώνουν όλα τα υπόλοιπα, η χρήση των πωλήσεων της Black Friday για να προσφέρει σε περιβαλλοντικούς σκοπούς, καθώς και τον αυτο-επιβαλλόμενο “Earth tax” που δωρίζει το 1% όλων των πωλήσεων σε περιβαλλοντικούς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Ακόμα, η εταιρεία έχει καλέσει τη δημιουργική και την ψηφιακή κοινότητα να προσφέρουν τις δεξιότητές τους σε σκληρά δοκιμαζόμενες περιβαλλοντικές μη κερδοσκοπικές οργανώσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, ενώ διέκοψε συνεργασία με ορισμένες εταιρείες, λέγοντας ότι προτιμά να συνδέεται και να συνεργάζεται με εταιρείες που θεωρούν προτεραιότητά τους την προστασία του πλανήτη.

Ακόμα και πέρα από την εστίαση στο περιβάλλον, η Patagonia έχει προβεί και σε κινήσεις υποστήριξης της κοινωνίας, όπως μια ταινία μεγάλου μήκους που εξερευνά την ταυτότητα φύλου ακολουθώντας τον τρανς αθλητή Lor Sabourin, με την ελπίδα να διευρύνει την ιδέα του τι σημαίνει να είσαι ορειβάτης.

Η σημασία της φροντίδας των ανθρώπων εντός των επιχειρήσεων

Αυτό που είναι πραγματικά αξιοσημείωτο για την Patagonia είναι ότι ενώ κάθε άλλη μάρκα λιανικής ενδιαφέρεται για τους πελάτες της, εκείνη ουσιαστικά ενδιαφέρεται για τους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των δικών της ανθρώπων, δηλαδή των εργαζομένων της. Μια καλή εταιρεία συμπεριφέρεται καλά στους υπαλλήλους της και όχι με απρόσωπο και ψυχρό τρόπο χρησιμοποιώντας τους μόνο για το κέρδος. Οι υπάλληλοι λιανικής που αντιμετωπίζονται με τέτοιο σεβασμό θα ανταποδώσουν στους εργοδότες τους και στους πελάτες τους.

Τι κάνει την Patagonia να διαφέρει

Συχνά, γίνονται δηλώσεις σκοπού από τα εμπορικά σήματα, αλλά λίγα τις τηρούν στην πραγματικότητα. Μάλιστα, πολλές μάρκες βομβαρδίζουν τους καταναλωτές με μηνύματα marketing που εκμεταλλεύονται τις ανθρώπινες ευαισθησίες και τις βαθύτερες επιθυμίες για να ωφελήσουν τη δική τους ροή εσόδων. Πολλές μάρκες επιδιώκουν να δημιουργήσουν  συνδέσεις με τους καταναλωτές αλλά οι ίδιες δεν είναι πραγματικά αυθεντικές. Η Patagonia είναι διαφορετική και δεν προσπαθεί απλά να συνδεθεί με τους ανθρώπους αυθεντικά. Αντιθέτως είναι βαθιά αυθεντική και η αυθεντικότητά της πηγάζει από την ακεραιότητά της.

Αυτό που κάνει την Patagonia να διαφέρει είναι ότι τα προϊόντα της κατασκευάζονται με τόσο υψηλή ποιότητα που τελικά διευκολύνουν τους καταναλωτές να αγοράζουν λιγότερα. Ο σκοπός των προϊόντων της, δηλαδή να υπηρετήσει τους ανθρώπους να απολαμβάνουν τη φύση, περιλαμβάνει το να είναι τα προϊόντα κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να έχουν μακρά ζωή και να διατηρούν τη φύση. Στο πλαίσιο αυτού του σκοπού δίνει τη δυνατότητα επιδιόρθωσης φθαρμένων προϊόντων, ανταλλαγής μεταχειρισμένων προϊόντων με πίστωση για μια νέα αγορά και ανακύκλωσης παλιών κομματιών.

Επίσης, παράγει τα προϊόντα της με τον πιο περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο, συμπεριλαμβανομένου ότι σχεδόν το 90% των προϊόντων της είναι κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα υλικά και το 100% της ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.

Το σημαντικότερο είναι ότι Patagonia κάνει πολύ περισσότερα από το να λέει λόγια και να παραθέτει στατιστικά στοιχεία. Κάνει πραγματική διαφορά και μάλιστα, πρόσφατα τιμήθηκε με το Βραβείο Εταιρικής Αριστείας (ACE) για την καινοτομία για το κλίμα από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ για το έργο που έχει κάνει στην Αργεντινή.

Διαβάστε επίσης: Ο σκοπός της εταιρείας Patagonia είναι η δύναμη της

Ο ορισμός της βιωσιμότητας διευρυμένος

Η βιωσιμότητα δεν είναι μόνο ένας πιο υπεύθυνος κύκλος παραγωγής και ηθικά προμηθευόμενα υλικά. Αντίθετα, η βιωσιμότητα επισημαίνεται ως το αντίθετο της εκμετάλλευσης, είτε πρόκειται για ανθρώπους, είτε για φυσικούς πόρους, είτε για το περιβάλλον, είτε για ιδέες, είτε για κέρδη, είτε για ανταμοιβές. Συνεπώς, μια βιώσιμη επιχείρηση είναι μια εξανθρωπισμένη επιχείρηση και κάνει αυτό που είναι σωστό ηθικά και προς το συμφέρον όλων των ενδιαφερομένων μερών της μάρκας – καταναλωτών, εργαζομένων, επιχειρηματικών εταίρων – και όχι μόνο των μετόχων και των ανώτερων στελεχών.

Σε τελική ανάλυση, η βιωσιμότητα έχει να κάνει με το να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο και η Patagonia αγωνίζεται για αυτό σε κάθε έκφανση των ενεργειών της. Περίτρανη απόδειξη αποτελεί και αυτή η πρόσφατη ενέργεια της, το να κλείσει τις πόρτες της για την εβδομάδα των εορτών, ώστε οι υπάλληλοί της να απολαύσουν πλήρως την περίοδο των εορτών, η οποία δεν έχει προηγούμενο στον κόσμο του λιανικού εμπορίου, όπου τα κέρδη μετριούνται από κάθε λεπτό λειτουργίες των καταστημάτων.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.