23 Απρ 2024
READING

Η διπλή εικόνα και τα Cash & Carry που κρατούν ανοδικές τις πωλήσεις για τον όμιλο Metro

4 MIN READ

Η διπλή εικόνα και τα Cash & Carry που κρατούν ανοδικές τις πωλήσεις για τον όμιλο Metro

Η διπλή εικόνα και τα Cash & Carry που κρατούν ανοδικές τις πωλήσεις για τον όμιλο Metro

Μία διπλή εικόνα παρουσιάζει φέτος ο όμιλος Metro, ο οποίος διαχειρίζεται τα καταστήματα Metro Cash & Carry αλλά και τα καταστήματα λιανικής πώλησης My market, καθώς κινείται ανοδικά με ποσοστό πωλήσεων άνω του 2% σε σύγκριση με το 2020, ωστόσο η ενίσχυση των πωλήσεων προέρχεται κατά βάση από τα καταστήματα χονδρικής και όχι από τα καταστήματα λιανικής. O όμιλος ευνοείται κατά την περίοδο που δεν εφαρμόζονται σημαντικά περιοριστικά μέτρα που να προκαλούν δυσχέρειες ή και διακοπή στη λειτουργία των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο HoReCa, καθότι αποτελούν και τους βασικούς πελάτες των Cash & Carry.

Αντιθέτως τα καταστήματα My market είναι εκείνα που έχουν εν καιρώ πανδημίας, υψηλότερες επιδόσεις κατά την διάρκεια των lockdown, όπως και όλες οι αλυσίδες που δραστηριοποιούνται στο οργανωμένο λιανεμπόριο. Ο λόγος είναι στη δεύτερη περίπτωση ότι κατά την ισχύ των lockdown όλα τα υπόλοιπα καταστήματα που εντάσσονται στο ευρύτερο φάσμα του λιανεμπορίου ήταν κλειστά, ενώ και στις αρχές εκδήλωσης της πανδημίας τους πρώτους μήνες του 2020 το καταναλωτικό κοινό συνέρρεε στα σούπερ μάρκετ, πραγματοποιώντας αγορές πανικού, γεγονός που ενίσχυσε συνολικά αυτό το κανάλι της αγοράς. Tην ίδια στιγμή στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι φέτος το σύνολο του οργανωμένου λιανεμπορίου θα κλείσει με πωλήσεις αυξημένες κατά περίπου 2% σε σύγκριση με το 2020, επομένως η πορεία της Metro θα συμβαδίσει με τα επίπεδα της ευρύτερης αγοράς.

Κλειστά τα καταστήματα My market τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου λόγω απογραφής

Επιπλέον, ο όμιλος θα κάνει μία κίνηση που ουσιαστικά θα μεταφέρει την ημέρα απογραφής των εμπορευμάτων από τις 2 Ιανουαρίου που πραγματοποιείται κανονικά κάθε χρόνο, στις 3 Ιανουαρίου, ημέρα Δευτέρα. Έτσι, ενώ σχεδόν το σύνολο του προσωπικού θα εργαζόταν κατά την παραδοσιακά ορισμένη ημέρα της απογραφής, την Κυριακή 2 Ιανουαρίου, η επιχείρηση αποφάσισε να κλείσει τα καταστήματά της για το κοινό την ακριβώς επόμενη ημέρα, η οποία θα ήταν μία κανονική ημέρα λειτουργίας, για να δώσει στο προσωπικό την δυνατότητα μίας ακόμα ημέρας ξεκούρασης.

Oι νέες επενδύσεις στην Ομόνοια και το πλάνο των 36 εκατ. ευρώ για το 2022

Στον τομέα διεύρυνσης του δικτύου καταστημάτων ο όμιλος προχώρησε πρόσφατα στην δημιουργία ενός καινούργιου σημείου πώλησης στην Ομόνοια, εκεί που βρίσκονταν παλαιότερα τα McDonald’s, σε ένα εκλεκτικιστικού ρυθμού ακίνητο της δεκαετίας του 1880, το οποίο αποτελεί νεότερο μνημείο. Η συγκεκριμένη κίνηση εντάχθηκε στο ευρύτερο επενδυτικό πλάνο της αλυσίδας για φέτος, συνολικού ύψους 36 εκατ. ευρώ, ενώ πρόσφατα ολοκληρώθηκαν και οι ανακαινίσεις σε δύο καταστήματα στην περιοχή του Ολυμπιακού Χωριού καθώς και στα Φάρσαλα. Συνολικά στη διάρκεια του 2021 ο όμιλος Metro πρόσθεσε, μαζί με το κατάστημα στην Ομόνοια, συνολικά τέσσερα νέα καταστήματα στο δίκτυό του. Στο προσεχές διάστημα και συγκεκριμένα για το 2022 ο όμιλος Metro έχει προγραμματίσει την υλοποίηση επενδύσεων που θα ανέλθουν επίσης στα 36 εκατ. ευρώ, ενώ βάσει πλάνου αναμένεται ότι θα λειτουργήσουν τη νέα χρονιά 5 με 6 νέα καταστήματα My market. 

Η είσοδος στην κατηγορία των convenience stores

Θυμίζουμε ότι η εταιρεία εισήλθε στη διάρκεια του 2021 και στην αγορά των καταστημάτων ευκολίας. Την άνοιξη δημιούργησε ένα νέο concept καταστήματος με την ονομασία, My market Speedy, το οποίο βρίσκεται στην Κυψέλη, με τα πρώτα δείγματα γραφής στο διάστημα λειτουργίας του να είναι θετικά. Η επιχείρηση διάλεξε να γίνει το άνοιγμα λίγο πριν από το καλοκαίρι, ούτως ώστε να έχει μεγαλύτερη ευχέρεια υλοποίησης διορθωτικών κινήσεων στο εν λόγω σημείο. Στο πλάνο μάλιστα είναι να δημιουργηθούν και άλλα καταστήματα αυτής της μορφής εντός του 2022. To συγκεκριμένο κατάστημα έχει επιφάνεια 150 τ.μ. και βρίσκεται στην οδό Ευελπίδων 97, ενώ επιδίωξη είναι η ανάπτυξη του συγκεκριμένου σχήματος μέσω franchise με στόχο την σταδιακή εξάπλωσή του εντός του αστικού ιστού, συμβαδίζοντας με την ευρύτερη τάση της αγοράς και του ανταγωνισμού.

Ο όμιλος έχει άλλωστε δοκιμάσει και άλλα σχήματα μικρότερων καταστημάτων τα τελευταία χρόνια, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση που προηγήθηκε, αυτή των καταστημάτων γειτονιάς, My market Easy, όπου το πρώτο λειτούργησε στην περιοχή των Ιλισίων στην Αθήνα και ακολούθησε η Θεσσαλονίκη. Βασική φιλοσοφία της αλυσίδας είναι η λειτουργία καταστημάτων περίπου 1.000 τ.μ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.