20 Απρ 2024
READING

Οι τρεις aggregators του Amazon στοχεύουν σε διεθνή ανάπτυξη

5 MIN READ

Οι τρεις aggregators του Amazon στοχεύουν σε διεθνή ανάπτυξη

Οι τρεις aggregators του Amazon στοχεύουν σε διεθνή ανάπτυξη

Περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια χρηματοδότησης συγκεντρώθηκαν φέτος από τους τρεις σημαντικότερους aggregators του Amazon και πλέον μπορούν να ενισχύσουν τα χαρτοφυλάκια των προϊόντων τους και να επιχειρήσουν σε νέες αγορές το 2022. Συγκεκριμένα οι Thrasio, Goja και Olsam απέκτησαν third-party επιχειρήσεις από τη πλατφόρμα του Amazon ενισχύοντας τις πωλήσεις τους εκμεταλλευόμενοι μία σειρά δεδομένων.

Σε μια δυναμική αγορά που έχει καταφέρει να συγκεντρώσει επενδυτικά κεφάλαια αξίας περίπου 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον Σεπτέμβριο, οι τρεις επιχειρήσεις έχουν χαράξει τη δική τους πορεία καθώς αναπτύσσονται με ραγδαίους ρυθμούς. Η Goja εστίασε στο κομμάτι της ανανέωσης των προιόντων που τοποθετεί στο Amazon, η Thrasio εφάρμοσε στρατηγικές, οι οποίες εστίαζαν κατά βάση στις διασυνοριακές πωλήσεις και η Olsam κατάφερε να γίνει μία υπερατλαντική πύλη προσελκύοντας παγκόσμια εμπορικά σήματα. Ο κάθε aggregator έχει καταφέρει να ωριμάσει διότι στοχεύει σε διεθνή ανάπτυξη και πωλήσεις.

Διαβάστε επίσης: Amazon aggregators | Οι μεγάλες φιλοδοξίες για το 2022

Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν

Από τη έναρξη της Thrasio το 2018 μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να εντάξει στο δυναμικό της πάνω από 200 brands διαφορετικών κατηγοριών προϊόντων  όπως είδη σπιτιού, είδη για κατοικίδια αλλά και παιχνίδια. Φέτος η εταιρεία συγκέντρωσε συνολικά 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια χρηματοδότησης. Διανύοντας τον τέταρτο χρόνο λειτουργίας της πολύ γρήγορα η Thrasio μετασχηματίστηκε σε next generation εταιρεία καταναλωτικών αγαθών, καθώς ένα βασικό στοιχείο της στρατηγικής της βασίζεται στην ενίσχυση της προσβασιμότητας των προϊόντων της. Με άλλα λόγια η εταιρεία εφαρμόζει το μοντέλο πωλήσεων direct-to-consumer ενώ την ίδια στιγμή συνεργάζεται με διάφορα φυσικά καταστήματα. Η Thrasio βρίσκεται σε καλό δρόμο ώστε να αγγίξει τα 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα φέτος.

Στη συνέχεια η Goja, η οποία είναι παλαιότερη στο χώρο των aggregators, κατάφερε να αποκτήσει 13 brands το 2020 και άλλα 8 το 2021. Μετά από 13 χρόνια εμπειρίας στο χώρο η Goja ακολουθεί μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση στο κομμάτι των εξαγορών καθώς διαχειρίζεται με επιτυχία την γκάμα προϊόντων αλλά και το μάρκετινγκ των εταιρειών που συγκαταλέγονται στο δυναμικό της. Χωρίς να αποκαλύπτει το ποσό χρηματοδότησης σχεδιάζει έναν γύρο σειράς Β τον Ιανουάριο μετά από έναν γύρο κατηγορίας Α στα τέλη του 2019. Το 2020, η εταιρεία απέφερε έσοδα αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων, με τις πωλήσεις να αυξάνονται φέτος κατά (60%). Βασικός στόχος της Goja είναι να αγγίξει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε έσοδα.

Τέλος η Olsam ο νεότερος παίκτης στην αγορά με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, εντάχθηκε στην αγορά τον προηγούμενο Δεκέμβριο από τους αδερφούς Sam και Ollie Horbye, οι οποίοι στο παρελθόν εργάζονταν και πουλούσαν στη πλατφόρμα του Amazon. Τον Σεπτέμβριο, η Olsam απέκτησε 165 εκατομμύρια δολάρια σε ένα γύρο χρηματοδότησης. Η στρατηγική εξαγορών της συγκεκριμένης εταιρείας σχετίζεται με το να στοχεύει σε brands που διαθέτουν αξιόπιστη μάρκα αλλά και υψηλή ποιότητα.

Target markets

Μαζί και οι τρεις aggregators έχουν δημιουργήσει μία παγκόσμια παρουσία που εκτείνεται στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία. Συγκεκριμένα η Thrasio διανύει τα πρώτα στάδια της παγκόσμιας στρατηγικής επέκτασής της, εστιάζοντας σε διασυνοριακές πωλήσεις στην Κίνα, στην Ευρώπη και στην Ιαπωνία. Ουσιαστικά αυτό που θα κάνει η εταιρεία είναι να συλλέγει τα πιο δημοφιλή προϊόντα της από μια αγορά του Amazon και να τα εξάγει σε μια άλλη.

Διαβάστε επίσης: Η Thrasio εξαγοράζει 2-3 επιτυχημένες εταιρείες την εβδομάδα στο Amazon με κεφάλαια 1.75 δις. δολάρια 

Παράλληλα οι συνεργασίες με τα φυσικά καταστήματα αποτελούν εξίσου βασικό μέρος της στρατηγικής της. Τα προϊόντα της Thrasio είναι ήδη διαθέσιμα σε διάφορα καταστήματα συμπεριλαμβανομένων των Target, Best Buy και Victoria’s Secret. Μάλιστα για να ενισχύσει περαιτέρω τη φυσική της παρουσία στο εγγύς μέλλον, πρόσφατα απέκτησε την εταιρεία IdeaStream. Στόχος της Thrasio είναι να αξιοποιήσει την σύνδεση ανάμεσα στο offline και online λιανεμπόριο.

Από την πλευρά της Olsam, αυτό που επιθυμεί να κάνει είναι να γίνει κατά κάποιο τρόπο γέφυρα ανάμεσα στην ευρωπαϊκή αγορά και τα εμπορικά σήματα που πωλούν στις ΗΠΑ. Επιπλέον μία από τις εταιρείες που η Olsam σκοπεύει να φέρει από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη είναι η Paw 5, ένα brand με προϊόντα για κατοικίδια ζώα, τα οποία κατασκευάζονται από την Ethical Apparel Africa, μια μη κυβερνητική οργάνωση γυναικών με έδρα την Ghana χρησιμοποιώντας ανακυκλωμένα υφάσματα.

Σύμφωνα με τη στρατηγική εξαγοράς της Olsam, στοχεύει στη προσέλκυση επιχειρήσεων των ΗΠΑ, της Κίνας και του Ηνωμένου Βασιλείου που διαθέτουν πλεονεκτήματα κυρίως λειτουργικού χαρακτήρα, όπως είναι για παράδειγμα η κατοχή δικών τους αποθηκών. Ταυτόχρονα έχοντας διαχειριστεί εκατοντάδες πωλητές τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στην Ευρώπη, η ομάδα της Olsam γνωρίζει από πρώτο χέρι ποιος υπάλληλος μπορεί να αποβεί αποδοτικός, επιλέγοντας στελέχη, τα οποία αρμόζουν πλήρως με την ιδιοσυγκρασία της εταιρείας.

Από την άλλη πλευρά η Goja, εστιάζει στις αγορές πυρήνα του Amazon, δηλαδή τις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό. Αν και οι συνεργασίες μεταξύ των εταιρειών που εφαρμόζουν το μοντέλο πωλήσεων DTC και εκείνων του χονδρεμπορίου βρίσκονται σε αντίθεση, η εταιρεία προτιμά να εστιάζει στα ήδη υπάρχοντα εμπορικά σήματα, επεκτείνοντας με αυτό τον τρόπο τις προσφορές των προϊόντων. Παραδείγματος χάρη η Goja καταβάλει προσπάθειες να διαχειρίζεται όσο το δυνατόν καλύτερα γίνεται το απόθεμά της. Σε μια εποχή που τα αποθέματα του Amazon είναι συνεχώς μεταβλητά, η ικανότητα της Goja να παρακολουθεί στενά την απόδοση του advertising καθώς και τα επίπεδα των αποθεμάτων, βοηθά την εταιρεία να λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με τα είδη που θα στείλει στις εγκαταστάσεις του FBA (Fulfillment-by-Amazon).

Διαβάστε επίσης: Doja | ο aggregator του Amazon που συμβάλει στην επέκταση του

Οι πωλητές του Amazon έχουν εμμονή με το TikTok

Τόσο τα διάφορα beauty brands όσο και οι aggregators που πωλούν στο Amazon έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Και οι δύο εστιάζουν τη προσοχή τους στο TikTok. Δεν αποτελεί μυστικό ότι η δημοφιλής πλατφόρμα βρίσκεται στο επίκεντρο των στρατηγικών μάρκετινγκ των περισσότερων retailer στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εξάλλου διαθέτει 1 δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες μηνιαίως.

Ωστόσο οι πωλητές ηλεκτρονικού εμπορίου διαπιστώνουν ότι η έντονη δημοτικότητα του TikTok ενισχύει τις αγορές στο Amazon ειδικά όταν συνοδεύεται από χορηγούμενη διαφήμιση. Όλο αυτό αποτελεί μία τάση που το ίδιο το Amazon γνωρίζει καλά, αφού κυκλοφόρησε μια κατηγορία «διάσημων» προϊόντων στο διαδίκτυο, τα οποία έγιναν γνωστά μέσω της προβολής τους στη πλατφόρμα του TikTok.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.