25 Απρ 2024
READING

Οι χρεωστικές κρυπτο-κάρτες θέλουν να κάνουν τα κρυπτονομίσματα πιο προσιτά

4 MIN READ

Οι χρεωστικές κρυπτο-κάρτες θέλουν να κάνουν τα κρυπτονομίσματα πιο προσιτά

Οι χρεωστικές κρυπτο-κάρτες θέλουν να κάνουν τα κρυπτονομίσματα πιο προσιτά

Το χάσμα ανάμεσα στα κρυπτονομίσματα και το παραδοσιακό, παραστατικό χρήμα φαίνεται ότι έχει αρχίσει να κλείνει, καθώς μεγάλοι κολοσσοί όπως η Visa και η Mastercard μπαίνουν δυναμικά στο παιχνίδι δημιουργώντας τα εργαλεία που θα κάνουν ευκολότερες, αμεσότερες και πιο εύκολα κατανοητές τις συναλλαγές με κρυπτονομίσματα.

Μέχρι και σήμερα, το να ξοδέψει κανείς τα κρυπτονομίσματά του, κυρίως σε συναλλαγές κατά τις οποίες το ένα μέλος είναι διστακτικό ή δε γνωρίζει πώς λειτουργούν τα κρυπτονομίσματα, δεν ήταν πάντα και τόσο απλό. Από τη μία δηλαδή μπορεί ο αγοραστής να έχει απέναντί του έναν έμπορο που δεν εμπιστεύεται την ανταλλακτική αξία του Bitcoin, λόγου χάρη, από την άλλη, δεν υπάρχουν πολλές επιλογές για την ανταλλαγή ψηφιακού με παραστατικό χρήμα.

Ωστόσο, και καθώς Bitcoin και Ether γίνονται όλο και πιο κοινά, δημιουργήθηκαν πλέον χρεωστικές κάρτες που βοηθούν να πραγματοποιηθεί μια συναλλαγή με άμεση μετατροπή των κρυπτονομισμάτων σε παραστατικό χρήμα, σε πραγματικό χρόνο. 

Πρόκειται για ένα σημαντικό πρακτικό βήμα, που αναμένεται να βοηθήσει το ψηφιακό χρήμα να αποκτήσει τη σιγουριά και την αξιοπιστία του «mainstream» και να διευρύνει τη χρήση του σε κάθε είδους συναλλαγές. Μεγάλο ρόλο παίζει προς αυτήν την κατεύθυνση το γεγονός ότι δύο brands όπως η Mastercard και η Visa έχουν δημιουργήσει τέτοιους υποστηρικτικούς μηχανισμούς για τους πελάτες τους, με τους οποίους τους επιτρέπουν εύκολα και οικονομικά να μετατρέπουν τα ψηφιακά τους χρήματα σε παραδοσιακά – έστω και αν ακόμα κάποιες χώρες, όπως η Αλγερία ή η Βολιβία, απαγορεύουν τις συναλλαγές με κρυπτονομίσματα.

Δείτε ακόμα: Γιατί οι G-Zers επενδυτές πιστεύουν ότι τα κρυπτονομίσματα θα τους κάνουν εκατομμυριούχους

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Mastercard, οι νέες αυτές κάρτες δε δημιουργήθηκαν για να προτείνουν ή να ωθήσουν τους πελάτες τους να χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα, παρά για να διαυκολύνουν αυτούς που έχουν, ή που θέλουν, να τα χρησιμοποιούν. «Πρέπει να είναι η επιλογή σας, δικά σας είναι τα χρήματα», σημειώνεται χαρακτηριστικά. Για να προσφέρει αυτές τις υπηρεσίες, η εταιρεία συνεργάζεται με σχετικές πλατφόρμες και εφαρμογές ψηφιακού πορτοφολιού, καθώς και με νέες startups, ώστε «να αντιμετωπίσουν τις παγκόσμιες προκλήσεις του blockchain». 

Ανάλογη κινητοποίηση δείχνει και η Visa, που συνεργάζεται με περισσότερες από 60 κρυπτο-πλατφόρμες, ενώ έχει προσεγγίσει και μεγάλα οικονομικά ιδρύματα, για να τους προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες για το πώς μπορούν να διευρύνουν το πελατολογιό τους περιλαμβάνοντας στις υπηρεσίες τους κρυπτονομίσματα και NFTs.

Kαι οι τράπεζες;

Αυτή η αποφασιστική δραστηριοποίηση δύο τόσο μεγάλων brands στο πεδίο των κρυπτονομισμάτων δίνει ένα ισχυρό χτύπημα στην πρωτοκαθεδρία των παραδοσιακών οικονομικών ιδρυμάτων, όσον αφορά τις πληρωμές. Οι τράπεζες παύουν δηλαδή να είναι ηγέτιδες στον χώρο των πληρωμών και, μάλιστα, έρχονται αναγκαστικά σε επαφή με τα κρυπτονομίσματα, καθώς πολλές εναλλακτικές πλατφόρμες πληρωμών επιτρέπουν στους χρήστες να συνδέουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους με τις εφαρμογές τους.

Κάποιες από τις νέες φιλικές στα κρυπτονομίσματα χρεωστικές κάρτες δίνουν τη δυνατότητα να ελέγχει κανείς συγχρόνως τους λογαριασμούς του σε παραστατικό χρήμα και σε κρυπτονομίσματα, και αναλόγως να αποφασίζει από ποιον λογαριασμό θα εξοφλήσει την αγορά του. Οι κάρτες επιπλέον υποστηρίζουν και Stablecoins, ένα σταθερό ψηφιακό νόμισμα που συνδέεται με εξωτερικά assets, εν προκειμένω με το δολάριο, με μια αναλογία 1:1, κάτι που απλοποιεί ακόμα περισσότερο τις συναλλαγές.

Δείτε ακόμα: Τα κρυπτονομίσματα μετατρέπονται σε νόμιμες πηγές χρηματοδότησης

Ήδη, οι συνεργασίες της Visa με τις πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων αντιστοιχούν, μόνο για το πρώτο μισό του 2021, σε συναλλαγές αξίας άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, ποσό που, αν και δε θεωρείται μεγάλο μπροστά στα 8,8 τρισεκατομμύρια των περσινών συναλλαγών της, ανεβαίνει διαρκώς. Παράλληλα, οι ειδικοί σπεύδουν να εξηγήσουν πόσο η ευκολία αυτών των νέων καρτών αλλάζει τα δεδομένα, τη στιγμή που οι τράπεζες κινούνται πολύ αργά στην προσαρμογή τους στη νέα συνθήκη των κρυπτονομισμάτων.

Παράλληλα, καθώς ο ανταγωνισμός θα μεγαλώνει σε αυτό το καινούριο πεδίο, οι καταναλωτές πρέπει να περιμένουν τα προσφερόμενα προνόμια να είναι ολοένα και καλύτερα και τις δυνατότητες που τους προσφέρονται να βελτιώνονται συνεχώς.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.