26 Απρ 2024
READING

Έρευνα: Tα McDonalds στοχεύουν στα παιδιά των αναπτυσσόμενων χωρών με το Instagram

3 MIN READ

Έρευνα: Tα McDonalds στοχεύουν στα παιδιά των αναπτυσσόμενων χωρών με το Instagram

Έρευνα: Tα McDonalds στοχεύουν στα παιδιά των αναπτυσσόμενων χωρών με το Instagram

Μια νέα έρευνα έφερε στο φως κάποια ενδιαφέροντα ευρήματα σχετικά με τη στρατηγική marketing που ακολουθούν τα McDonald’s στα social media διεθνώς. Η έρευνα επικεντρώθηκε στο Instagram και στο τι είδους αναρτήσεις πραγματοποιεί το brand από τα επίσημα accounts του σε αναπτυγμένες και αναπτυσόμενες χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Είναι αλήθεια ότι το πιο επιτυχημένο franchise brand στον κόσμο δεν έχει μείνει ποτέ στο απυρόβλητο σχετικά με τις στρατηγικές που ακολουθεί και την ποιότητα του φαγητού του. Ωστόσο, σε αυτήν την περίπτωση οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι για το κοινό των πλουσιότερων κρατών χρησιμοποιούνται διαφορετικές τακτικές σε σχέση με εκείνες που απευθύνονται στο κοινό των φτωχότερων, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι ήδη ευάλωτες κοινωνικές ομάδες αδύναμων οικοομικά και, ως επί το πλείστων, μη λευκών καταναλωτών, επηρεάζονται αρνητικά όσον αφορά τις διατροφικές τους συνήθειες.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις αναρτήσεις στους λογαριασμούς των McDonald’s σε 15 διαφορετικές χώρες για μια περίοδο τεσσάρων μηνών, από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2019, έχοντας κατατάξει τις χώρες με βάση τα εισοδηματικά στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας. Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι στις πλουσιότερες χώρες, τα posts έδιναν έμφαση στις υγιεινές διατροφικές συνήθειες και χρησιμοποιούσαν συχνότερα celebrities για να προβάλουν και να προωθήσουν το μενού τους. 

Η φιλοσοφία στις φτωχότερες χώρες, ωστόσο, ήταν τελείως διαφορετική. Κατ’αρχάς, εκεί τα McDonald’s πόσταραν με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα. Από τα 849 posts που έγιναν  αυτήν την περίοδο, το 38% ανέβηκαν στις τρεις τελευταίες χώρες της λίστας, στην Ινδονησία, την Αίγυπτο και την Ινδία – παρόλο που συνολικά αυτοί οι λογαριασμοί είχαν μόλις τους 2,1 εκατομμύρια followers από τους συνολικά 10 εκατομμυρία των 15 accounts της έρευνας.

Επιπλέον, περισσότερα posts στις φτωχότερες χώρες απευθύνονταν σε παιδιά, και μάλιστα με μεγάλη διαφορά απο τις άλλες. Χαρακτηριστικό είναι ότι, λόγου χάρη, στον Καναδά, μόνο το 4,8% των αναρτήσεων αφορούσαν παιδιά, τη στιγμή που στην Ινδονησία αυτό το ποσοστό έφτανε το 27,6% – ενώ στην Αμερική κανένα post δεν ήταν στοχευμένο σε παιδικό κοινό.

Ακόμα, αισθητά συχνότερα ήταν στις αναπτυσσόμενες χώρες τα posts που διαφήμιζαν προσφορές ή προωθητικές ενέργειες, με τις ΗΠΑ και εδώ να διατηρούν ένα 0%, την Αυστραλία ένα 3,2%, ενώ στον αντίποδα, για την αγορά της Μαλαισίας οι τέτοιου είδους αναρτήσεις αφορούσαν το 44,4% του συνόλου, υποδεικνύοντας, σημειώνουν οι ερευνητές, ότι η εταιρεία χρησιμοποιεί τέτοιες προωθητικές ενέργειες απευθυνόμενη στρατηγικά σε κοινό με χαμηλότερα εισοδήματα.

Βέβαια, τα McDonald’s σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ισχυρίζονται ότι αυτά δεν μπορούν να είναι ακριβή, καθώς η παγκόσμια στρατηγική τους στα social media αφορά περισσότερες από 100 χώρες, και ότι η εταιρεία αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά το πώς αληλεπιδρά με τους νεαρούς καταναλωτές της , αλλά και την προώθηση των ισορροπημένων παιδικών γευμάτων Happy Meals. Επίσης, σημειώθηκε ότι το περιεχόμενο που ανεβάζουν είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες των κατά τόπους αγορών, στις ανάγκες των εκεί καταναλωτών και τις αντίστοιχες, τοπικές ρυθμιστικές οδηγίες. 

Οι ερευνητές πάντως υπογραμμίζουν το συμπέρασμά τους ότι σε αυτές τις αγορές, όπου η χρήση των social media αυξάνεται συνεχώς, αυτός ο ιδιαίτερος προσανατολισμός της καμπάνιας των McDonald’s μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στις διατροφικές συνήθειες των νεαρών καταναλωτών και να δημιουργήσει ζητήματα υγείας σε ήδη ευάλωτες κοινωνίες.

Ωστόσο, στην ίδια έρευνα σημειώνεται ότι στην εκτίμηση των αποτελεσμάτων πρέπει να ληφθούν υπόψη και κάποιες άλλες παράμετροι, όπως το ότι πολύ συχνά τη διαχείριση των επίσημων λογαριασμών των McDonald’s αναλαμβάνουν εξωτερικοί συνεργάτες στις συγκεκριμένες αγορές, αλλά και ότι θεωρείται σε γενικές γραμμές συνηθισμένο οι διαφημίσεις που απευθύνονται σε πιο ευκατάστατο κοινό να δίνουν έμφαση στην υγεία, την ευεξία και τον υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.