19 Απρ 2024
READING

Το 2022 θα είναι η χρονιά των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων

4 MIN READ

Το 2022 θα είναι η χρονιά των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων

Το 2022 θα είναι η χρονιά των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων

To 2021 ήταν μια χρονιά-ορόσημο για την αγορά των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, καθώς η αγορά στον τομέα αυτό ανεβαίνει με ρυθμούς που επιταχύνονται, κινητοποιημένη και από τις δεσμεύσεις των κρατών για απανθρακοποίηση και μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. 

Χαρακτηριστικά είναι τα νούμερα που αφορούν την ευρωπαϊκή αγορά: Τα ηλεκτροκίνητα και τα plug-in υβριδικά αυτοκίνητα αντιπροσώπευαν την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου του 2021 το 14% των πωλήσεων, τη στιγμή που την ίδια περίοδο του 2020 αυτό το ποσοστό βρισκόταν στο 7%. Πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι, σε 25 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον μήνα Νοέμβριο του 2021, οι πωλήσεις των plug-in υβριδικών αφορούσαν τη 1 στις 4 πωλήσεις αυτοκινήτων συνολικά.

Μάλιστα, τα ηλεκτροκίνητα επιβατικά οχήματα πλέον ξεπερνούν σε πωλήσεις τα diesel, ανεβαίνοντας στη δεύτερη θέση των πωλήσεων επιβατικών, ενώ, παράλληλα, οι πωλήσεις των diesel έχουν πέσει σχεδόν στο μισό από το 2019 (από 32% σε 18%), τη στιγμή που οι πωλήσεις των ηλεκτροκίνητων στο ίδιο διάστημα έχουν αυξηθεί από το 4% στο 26%. Είναι γεγονός ότι στην Ευρώπη τα νούμερα αυξάνονται γρηγορότερα από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, από το 2019 και μετά, γεγονός που κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται στα κίνητρα που δίνονται από πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Ανάλογα στοιχεία από τις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την ώθηση που δίνουν στην τάση οι πολιτικές του Λευκού Οίκου, υποδεικνύουν ότι το 2022 η ισχυροποίηση της ηλεκτροκίνησης στη συνείδηση των καταναλωτών θα συνεχιστεί και θα μεταφραστεί σε μια εντυπωσιακή άνοδο στις πωλήσεις. Το σχετικό μερίδιο στην αμερικανική αγορά αναμένεται ότι θα αυξηθεί κατά 5% μέσα στην επόμενη χρονιά. Το 2021, η ενίσχυση ήταν μικρότερη του 3%. 

Εξάλλου, την επόμενη χρονιά θα είναι διαθέσιμα και πολύ περισσότερα μοντέλα ηλεκτροκίνητων οχημάτων, καθώς σταδιακά όλες οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες δίνουν έμφαση στην ανάπτυξη των τεχνολογιών τους στην ηλεκτροκίνηση και ανακοινώνουν νέα λανσαρίσματα. 

Η μεταβολή στην τάση αγοράς και καταναλωτών σε σχέση με την ίδια εποχή πέρυσι, είναι αισθητή. Οι παραγγελίες νέων μοντέλων έχουν αυξηθεί, υπάρχει πλέον μεγαλύτερη ποικιλία σε τύπους οχημάτων, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να ενισχύσει την αγορά δημιουργώντας 500.000 νέους σταθμούς φόρτισης σε ολόκληρη τη χώρα. 

Δείτε ακόμα: Τελικά η άνοδος των EVs επηρεάζει τις πωλήσεις των συμβατικών αυτοκινήτων;

Η Tesla, κυρίαρχο brand στον χώρο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αγωνίζεται ουσιαστικά να καλύψει τη ζήτηση, και σχεδιάζει με δύο νέα εργοστάσια, στο Βερολίνο και το Τέξας, να αυξήσει τις δυνατότητες παραγωγής της μέσα στο 2022. Παράλληλα, οι κολοσσοί Ford, Volkswagen και Toyota ετοιμάζονται να ρίξουν στην αγορά τα νέα τους μοντέλα, αυξάνοντας τις επιλογές των καταναλωτών, που θα μπορούν μέσα στο 2022 να καλύψουν ακριβώς τις ανάγκες τους με ένα ηλεκτροκίνητο όχημα.

Γιατί έχει σημασία, εξηγούν άνθρωποι του χώρου, ο καταναλωτής να μπορεί να βρει το αυτοκίνητο που θέλει σε εκδοχή ηλεκτροκίνητου· η προθυμία του να οδηγήσει ένα ηλεκτρικό όχημα δεν αρκεί. Έτσι, οι Αμερικανοί καταναλωτές, λόγου χάρη, για τους οποίους τα SUVs και τα pickup trucks είναι από τις πιο δημοφιλείς επιλογές, θα έχουν τώρα και τέτοια μοντέλα στη διάθεσή τους, και δε θα είναι αναγκασμένοι να περιοριστούν σε ένα ακριβό μικρομεσαίο Tesla.

Βέβαια, το 2022 δεν αναμένεται ότι θα είναι εντελώς ακύμαντο ως προς την ανάπτυξη της αγοράς των ηλεκτρικών οχημάτων, στη σκιά των προβλημάτων που προέκυψαν από την κρίση στην τροφοδοτική αλυσίδα διεθνώς. Η έλλειψη σε ημιαγωγούς, ειδικότερα, μπορεί να δημιουργήσει δυσκολίες στην παραγωγή, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα.

Ωστόσο, αν και το 2022 προβλέπεται ότι θα υπάρξει δραστικότερη και μαζικότερη στροφή στην ηλεκτροκίνηση, τόσο από την πλευρά των εταιρειών – που προχωρούν και από άποψη καινοτομιών στις μπαταρίες τους – όσο και από την πλευρά του κανταναλωτικού κοινού, οι ειδικοί σημειώνουν ότι βρισκόμαστε μόλις στην αρχή, ουσιαστικά. Εκτιμάται ότι για να διπλασιαστούν τα σημερινά νούμερα θα χρειαστεί ο χρόνος μέχρι το 2025. 

Ενώ λοιπόν φαίνεται ότι κινούμαστε, κοινό και αυτοκινητοβιομηχανίες, προς τη σωστή κατεύθυνση, η πλήρης υιοθέτηση της ηλεκτροκίνησης έχει δρόμο ακόμα μπροστά της. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.