Οι αθλητές-star στην αγορά πολυτελείας

Η αγορά των luxury brands μπορεί να επωφεληθεί ιδιαίτερα από την αθλητική κοινότητα μίας και αποτελεί ένα αρκετά κερδοφόρο τμήμα της αγοράς. Την ίδια στιγμή οι περισσότεροι καταναλωτές επιδιώκουν να αναπτύξουν ουσιαστικές σχέσεις με διάφορους αστέρες της βιομηχανίας αλλά κυρίως από το τομέα του αθλητισμού.

Η αγορά πολυτέλειας μπορεί να δημιουργήσει πρωτότυπο περιεχόμενο και συναρπαστικές καμπάνιες storytelling, οι οποίες στοχεύουν στο να παρασύρουν τον θεατή στη γενικότερη φιλοσοφία του αθλητισμού. Όσον αφορά την Κίνα έχει αποκτήσει κατά κάποιο τρόπο εμμονή με τους δημοφιλείς αστέρες εστιάζοντας κυρίως σε μοντέλα, ηθοποιούς και τραγουδιστές.

Διαβάστε επίσης: Οι νέοι Κινέζοι γίνονται πιο “ατομικιστές” και ενδιαφέρονται πολύ για τις μάρκες

Γενικότερα η luxury αγορά χρησιμοποιεί εδώ και αρκετό καιρό μεγάλους αθλητές ώστε να προσεγγίσει το παγκόσμιο καταναλωτικό κοινό. Για παράδειγμα η περίπτωση του θρυλικού Roger Federer αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα καθώς είναι brand ambassador για μία σειρά από μάρκες πολυτελείας συμπεριλαμβανομένων των Rolex, Mercedes-Benz, Moët & Chandon. Το να συμπεριληφθεί ένας τόσο επιτυχημένος αθλητής στη γενικότερη εικόνα του εκάστοτε brand αναμφίβολα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μέσο προώθησης. Τα τέσσερα σημαντικότερα στοιχεία, τα οποία μπορούν να αξιοποιήσουν οι μάρκες πολυτελείας ώστε να καταστήσουν κερδοφόρα κάποια επένδυση, μέσω αθλητικών χορηγιών είναι οι παρακάτω:

Engagement

Αρκετοί επαγγελματίες αθλητές είναι δημοφιλείς στην Κίνα. Συγκεκριμένα ο Cristiano Ronaldo είναι ο διεθνής ποδοσφαιριστής με τα περισσότερα  follows στη πλατφόρμα του Weibo. Επίσης μία εξίσου σημαντική μέτρηση είναι η μέτρηση της ποιότητας των followers. Για παράδειγμα η φήμη της Emma Raducanu έφτασε στα ύψη όταν κέρδισε το US Open πρωτάθλημα τένις το 2021. Πλέον ως ambassador του luxury οίκου Tiffany & Co, κατάφερε  να κερδίσει το νεότερο πληθυσμό της Κίνας. Η εμβέλεια του εκάστοτε αθλητή αποτελεί το κλειδί, αλλά το engagement είναι αυτό που αντικατοπτρίζει το πόσο πολύ οι fans επιθυμούν να αναπτύξουν ουσιαστικές σχέσεις μαζί τους.

Διαβάστε επίσης: Η Patagonia παρουσιάζει ταινία μεγάλου μήκους που εξερευνά την ταυτότητα φύλου

Συνεργασίες

Οι marketers ενδιαφέρονται να μετρήσουν την αποτελεσματικότητα των αθλητικών χορηγιών καθώς σχετίζονται άμεσα με το κομμάτι των πωλήσεων. Ωστόσο, τα luxury brands θα πρέπει λαμβάνουν υπόψη τον αντίκτυπο μίας αθλητικής συνεργασίας στη συνολική αξία της μάρκας τους. Για παράδειγμα η συνεργασία LV x NBA Pre-Fall 2021 αποτέλεσε για τη Louis Vuitton φόρος τιμής προς τη γενικότερη ποπ κουλτούρα, τη μόδα αλλά και το μπάσκετ. Δεν είναι τυχαίο εξ’ άλλου ότι το NBA είναι το πιο δημοφιλές άθλημα στην Κίνα. Μία συνεργασία με τόσο θετικό αντίκτυπο μπορεί να βοηθήσει τα πολυτελή εμπορικά σήματα να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τη θέση τους στην αγορά.

Διαβάστε επίσης: Το Gatorade μετατρέπει τους αθλητές σε ambassadors δημιουργώντας περιεχόμενο στο TikTok  

Storytelling

Τα luxury brands μπορούν να αναπτύξουν πρωτότυπο περιεχόμενο όταν δημιουργούν συναρπαστικές storytelling καμπάνιες. Έτσι η εταιρεία SK-II εκπροσωπήθηκε από την Κινέζα κολυμβήτρια Liu Xiang διεξάγοντας μία σειρά ταινιών μικρού μήκους με τίτλο «VS Obsession», οι οποίες σχετίζονταν με το ζήτημα της κοινωνικής καταπίεσης των γυναικών. Μία τόσο προσωπική ιστορία από μία αναγνωρισμένη αθλήτρια και κάτοχος παγκόσμιου ρεκόρ μπορεί σίγουρα να καθηλώσει. Έτσι όλο αυτό προσφέρει τη δυνατότητα στον θεατή να συνδεθεί με τα συναισθήματα ενός αθλητή παγκόσμιας κλάσης.

Διαβάστε επίσης: Μαρτυρίες πελατών και case studies | οι ιστορίες που μπορούν να βοηθήσουν μια επιχείρηση

Νέα Δημογραφικά στοιχεία

Οι συνεργασίες μέσω αθλητών επιτρέπουν στα luxury brands να επηρεάσουν νέα αλλά και διάφορα δημογραφικά στοιχεία.Σύμφωνα στοιχεία της Nielsen το (32%) του αστικού πληθυσμού της Κίνας εκφράζει ενδιαφέρον για το ποδόσφαιρο, εκ των οποίων το (36%) έχει υψηλές χρηματικές απολαβές. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο σχεδιαστής της εμφάνισης της Paris Saint-Germain (PSG) είναι ο οίκος Dior. Με αντίστοιχο τρόπο η Shiseido Men είναι ο επίσημος χορηγός της FC Barcelona.

Η αθλητική χορηγία, είτε μέσω παίκτη, ομάδας, πρωταθλήματος ή μεγάλου τουρνουά, μπορεί να συνδέσει τα πολυτελή εμπορικά σήματα με έναν διαφορετικό τρόπο, όπως είναι τα συναισθήματα των καταναλωτών. Με αφορμή τους Ολυμπιακοί Αγώνες του 2020 που πραγματοποιήθηκαν στο Τόκιο, αποδείχθηκε ότι η Κίνα ενστερνίζεται αυτή την προσέγγιση που έχει αναπτυχθεί στις Δυτικές κοινωνίες.