22 Ιαν 2025
READING

Το κενό διαθεσιμότητας της Rolex στην Ελλάδα και η εκτόξευση των μεταχειρισμένων

4 MIN READ

Το κενό διαθεσιμότητας της Rolex στην Ελλάδα και η εκτόξευση των μεταχειρισμένων

Το κενό διαθεσιμότητας της Rolex στην Ελλάδα και η εκτόξευση των μεταχειρισμένων

Aντιμέτωπη με ένα ευρύ κύμα ελλείψεων βρίσκεται η Rolex στην Ελλάδα, αν και η εικόνα αυτή δεν παρατηρείται μόνο στη χώρα μας αλλά και σε άλλες αγορές του εξωτερικού. Μάλιστα οι συγκεκριμένες ελλείψεις σε βασικά μοντέλα κυκλοφορίας της διάσημης εταιρείας ρολογιών έρχονται και εν μέσω εορταστικής περιόδου, όπου η ζήτηση είναι παραδοσιακά μεγαλύτερη για προϊόντα πολυτελείας.

Μάλιστα τόσο τα επίσημα σημεία πώλησης της Rolex όπως είναι αυτά στην οδό Βαλαωρίτου στο Κολωνάκι αλλά και το κατάστημα της οδού Κολοκοτρώνη στο Σύνταγμα, διευκρινίζουν αναφορικά με τα μοντέλα που έχουν στη βιτρίνα τους, ότι προορίζονται αποκλειστικά για εκθεσιακή χρήση και ότι δεν πωλούνται. Ανάλογη ωστόσο είναι η εικόνα και σε άλλους εξουσιοδοτημένους μεταπωλητές της μάρκας στην Ελλάδα, οι οποίοι με τη σειρά τους εμφανίζουν σοβαρές ελλείψεις στο κωδικολόγιο της Rolex, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή η εικόνα να είναι διευρυμένη.

Η επικρατούσα κατάσταση αφορά κυρίως στη Rolex και όχι τόσο σε άλλες εταιρείες υψηλής ωρολογοποιίας, οι οποίες διατηρούν προς το παρόν αποθέματα προς πώληση. Το γεγονός αυτό αποδίδεται από τους γνωρίζοντες, στην δημοφιλία που εμφανίζουν τα ρολόγια της Rolex τόσο στη διεθνή όσο και στην παγκόσμια αγορά. 

Ισχυροποιήθηκε δραστικά η αγορά των μεταχειρισμένων ρολογιών

Ταυτόχρονα όμως υπάρχει και μία παράλληλη εικόνα ή εάν θέλετε μία παράλληλη αγορά που εμφανίζει και αυτή τα δικά της σημάδια και διακυμάνσεις επηρεαζόμενη εκ των πραγμάτων από την ευρύτερη εικόνα που παρουσιάζει στα καταστήματα λιανικής η Rolex. Έτσι, πολλές επιχειρήσεις μεταπώλησης μεταχειρισμένων ρολογιών παρουσιάζουν και αυτές ελλείψεις, αν και σε μικρότερο οπωσδήποτε βαθμό σε σύγκριση με τα καταστήματα διάθεσης καινούργιων ρολογιών.

Κάτι ακόμα όμως που παρατηρείται έντονα στα καταστήματα πώλησης μεταχειρισμένων, είναι το γεγονός ότι τα ρολόγια της Rolex εμφανίζουν έντονα αυξημένες τιμές, που είναι συχνά αρκετά μεγαλύτερες από τα καινούργια, καθώς έρχονται να καλύψουν τις ελλείψεις σε νέα ρολόγια και την ταυτόχρονα ιδιαίτερα έντονη ζήτηση για αγορές ρολογιών από πλευράς των πελατών τους.

Μάλιστα, όπως σημειώνουν κύκλοι της αγοράς μεταχειρισμένων, για κάποιον που αγόρασε για παράδειγμα πέρυσι ένα ρολόι της Rolex καινούργιο, αυτή τη στιγμή εάν το πουλήσει ίσως να λάβει τιμή κατά 20% έως και 30% υψηλότερη σε σύγκριση με αυτήν που το απέκτησε πριν από έναν χρόνο, ενώ οι τιμές στη λιανική είναι αρκετά συχνά ακόμα υψηλότερες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν κάποιος απέκτησε το 2020 ένα Rolex Milgauss  Black Orange Green με τιμή λιανικής για καινούργιο που ανέρχεται στα 8.100 ευρώ, η τιμή του για μεταχειρισμένο υπερβαίνει φέτος σε αρκετές των περιπτώσεων τις 10.000 ή και τις 11.000 ευρώ. 

Το διεθνές φαινόμενο των ελλείψεων και η απάντηση της Rolex σε αυτές

Διεθνώς η διαθεσιμότητα των ρολογιών της Rolex έχει διαταραχθεί από προβλήματα στην παραγωγή και στην εφοδιαστική αλυσίδα, τα οποία έχουν λάβει ευρεία διάσταση λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας παγκοσμίως. Η ίδια η Rolex έδωσε απαντήσεις σε επίσημη βάση πριν από μερικές ημέρες λέγοντας ότι «οι ελλείψεις στα προϊόντα μας, δεν αποτελούν μέρος της στρατηγικής μας». Η συγκεκριμένη απάντηση ήρθε μετά από φήμες που βγήκαν στην επιφάνεια, βάσει των οποίων η εταιρεία φέρεται να ελέγχει τη διανομή και ποιος λαμβάνει τι σε επίπεδο αποθεμάτων. Στην ίδια τοποθέτηση πάντως η Rolex έσπευδε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα, επισημαίνοντας ότι τα ρολόγια της συναρμολογούνται στο χέρι «σε κάποια από τις τέσσερις τοποθεσίας μας στην Ελβετία», προσθέτοντας μάλιστα ότι η συγκεκριμένη διαδικασία «περιορίζει εκ των πραγμάτων τις παραγωγικές μας ικανότητες». 

Ωστόσο η μάρκα δεν παύει να διαφημίζει παντού τα προϊόντα της, κάνοντας κάποιους να εικάζουν ότι το ανεκτέλεστο των παραγγελιών δεν είναι παρά μία εικόνα που έχει δημιουργηθεί τεχνηέντως. Πάντως η παγκόσμια παραγωγή της Rolex υπολογίζεται σε περίπου 1 εκατομμύριο τεμάχια κατά μέσο όρο το χρόνο. 

Οι Έλληνες συνέχισαν να αγοράζουν Rolex παρά την πανδημία

Ας σημειωθεί ότι στην Ελλάδα η Rolex δεν επηρεάστηκε το 2020 παρά ελάχιστα από την πανδημία και τα κλειστά καταστήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πωλήσεις της σε αξία συρρικνώθηκαν σε ποσοστό κατά 3,2%, φτάνοντας τα 59,49 εκατ. ευρώ παρά το γεγονός ότι διατέθηκαν 9% λιγότερα ρολόγια σε σύγκριση με το 2019. Σε ό,τι αφορά τα μεικτά της κέρδη αυτά περιορίστηκαν κατά 11,2% στα 16,66 εκατ. ευρώ, ενώ το ποσοστό τους επί των πωλήσεων μειώθηκε σε 28% από 30,5%. Τα καθαρά κέρδη της Rolex στη χώρα μας στο σύνολο της περασμένης χρονιάς διαμορφώθηκαν στα 7,2 εκατ. ευρώ από 9,24 εκατ. ευρώ, με τη διοίκηση της εταιρείας να προτείνει την διανομή μερίσματος ύψους 7 εκατ. ευρώ, από τα κέρδη της περασμένης αλλά και παλαιότερων οικονομικών χρήσεων.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.