19 Απρ 2024
READING

Η Ιταλία ψηφίζει την κατάργηση της εκτροφής γούνας

3 MIN READ

Η Ιταλία ψηφίζει την κατάργηση της εκτροφής γούνας

Η Ιταλία ψηφίζει την κατάργηση της εκτροφής γούνας

Η Ιταλία ψήφισε την οριστική απαγόρευση της εκτροφής γουνοφόρων ζώων σε ολόκληρη την Ιταλία και το κλείσιμο των 10 εναπομεινάντων εκτροφείων γούνας μινκ της χώρας εντός έξι μηνών.

Η ψηφοφορία ακολούθησε εγκεκριμένες τροποποιήσεις στο νόμο για τον προϋπολογισμό, οι οποίες περιλάμβαναν την άμεση απαγόρευση της εκτροφής γουνοφόρων ζώων, συμπεριλαμβανομένων των μινκ, των αλεπούδων, των ρακούν και των τσιντσιλά, το κλείσιμο όλων των ενεργών εκτροφείων γούνας στην Ιταλία έως τις 30 Ιουνίου 2022, καθώς και την αποζημίωση των εκτροφέων, που θα καλυφθεί από ταμείο του Υπουργείου Γεωργίας συνολικού ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ το 2022.

Η κίνηση αυτή ακολουθεί την παρουσίαση πρακτικών, στρατηγικών λύσεων για το κλείσιμο και τη μετατροπή των εκτροφείων γούνας σε εναλλακτικές βιώσιμες επιχειρήσεις από την οργάνωση προστασίας των ζώων Humane Society International/Europe στην πρόσφατη έκθεσή της “Εκτροφή μινκ στην Ιταλία: Χαρτογράφηση και μελλοντικές προοπτικές”.

Η απόφαση απαιτεί ακόμη την τελική έγκριση του ιταλικού κοινοβουλίου, ωστόσο, αναμένεται να εγκριθεί μέχρι το τέλος του έτους, καθιστώντας την Ιταλία τη 16η χώρα στην Ευρώπη που απαγορεύει την εκτροφή γούνας. Παρόλο που αυτό θα σηματοδοτήσει την πρώτη απτή στάση που έχει λάβει η ιταλική κυβέρνηση, πολλοί Ιταλοί σχεδιαστές έχουν ήδη απαλλαγεί από τη γούνα, συμπεριλαμβανομένων των Valentino, Armani, Gucci, Prada και Versace.

Επιπλέον, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για άλλους ομίλους πολυτελείας, ο γαλλικός όμιλος Kering δεσμεύτηκε να καταργήσει τη γούνα σε όλα τα brands του. Αρκετές από τις ετικέτες του ομίλου έχουν ήδη απαρνηθεί τη χρήση γούνας, συμπεριλαμβανομένης της Gucci, η οποία ήταν η πρώτη που το έκανε το 2017. Έκτοτε, μάρκες όπως οι Balenciaga, Bottega Veneta και Alexander McQueen ακολούθησαν. Η Kering δήλωσε ότι όλες οι μάρκες της θα εγκαταλείψουν τη χρήση γούνας από τις φθινοπωρινές τους συλλογές του 2022 και μετά. Μόνο η Yves Saint Laurent και η Brioni ήταν οι μόνες μάρκες που χρησιμοποιούσαν ακόμη μερικές φορές γούνα.

Παράλληλα και άλλες μάρκες απομακρύνονται γενικότερα από το animal cruelty καταργώντας βάρβαρες τεχνικές που υπήρξαν δημοφιλείς. Η γερμανική εταιρεία μόδας Hugo Boss ανακοίνωσε ότι από το 2025 θα πιστοποιηθεί ότι προμηθεύεται αποκλειστικά μαλλί mulesing-free για τα καθαρά μάλλινα κοστούμια της και θα λάβει πιστοποίηση για αυτό. Επιπλέον, θα προωθηθεί η χρήση μαλλιού χωρίς mulesing για το σύνολο της γκάμας των προϊόντων μέχρι το 2030.

Η νομοθεσία αναγνωρίζει ότι το να επιτρέπεται η μαζική εκτροφή άγριων ζώων για την μόδα αποτελεί κίνδυνο τόσο για τα ζώα όσο και για τους ανθρώπους, ο οποίος δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τα περιορισμένα οικονομικά οφέλη που προσφέρει σε μια μικρή μειοψηφία ανθρώπων που εμπλέκονται σε αυτή τη βιομηχανία. Με τόσους πολλούς σχεδιαστές, εμπόρους λιανικής πώλησης και καταναλωτές να έχουν απαλλαγεί από τη γούνα, η μετατροπή των εκτροφείων γούνας προσφέρει στους ανθρώπους ένα βιώσιμο μέλλον που το εμπόριο γούνας απλά δεν μπορεί να προσφέρει. Υπάρχουν πολύ σαφείς οικονομικοί, περιβαλλοντικοί, λόγοι, λόγοι δημόσιας υγείας και φυσικά λόγοι καλής διαβίωσης των ζώων για το κλείσιμο και την απαγόρευση στις φάρμες γούνας.

Η απόφαση αυτή χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη νίκη για τα δικαιώματα των ζώων, καθώς επιτέλους, μια κοινοβουλευτική ψήφος κυρώνει το τέλος της ανείπωτης ταλαιπωρίας που προκαλείται στα ζώα μόνο στο όνομα του κέρδους και της ματαιοδοξίας.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.