Οι διάφορες κριτικές των πελατών, οι φωτογραφίες και τα βίντεο δεν πρέπει να υπάρχουν αποκλειστικά και μόνο στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με στοιχεία της έρευνα «The State of Retail Report», η οποία διεξήχθη από την Bazaarvoice τον Οκτώβριο του 2021 αποτελούμενη από 8.153 καταναλωτές και 505 εργαζόμενους του τομέα της λιανικής.
Αρχικά όταν οι καταναλωτές ρωτήθηκαν τι είδους τεχνολογίες θα ήθελαν να ενσωματωθούν στην εμπειρία ενός φυσικού καταστήματος, τρεις από τις δημοφιλέστερες απαντήσεις ήταν οι εξής: οι virtual οθόνες στις οποίες αναγράφονται οι κριτικές των πελατών (36%), οι QR κωδικοί μέσω των οποίων αποκτούν τη ικανότητα ανάγνωσης των κριτικών και η δυνατότητα live αξιολόγησης με αστέρια αναφορικά με το εκάστοτε κατάστημα με βάση τα σχόλια των πελατών (33%).
Περίπου το ένα τρίτο των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι τόσο για τα brands όσο και για τους retailers σχεδιάζουν να ενσωματώσουν στην εμπειρία των καταστημάτων τους προηγμένες τεχνολογικές λύσεις UGC (User Generated Content). Επιπλέον το (60%) των ερωτηθέντων παγκοσμίως αναζητά δυνατότητες UGC τόσο στα διάφορα site των brands και των retailers, όσο και στα κανάλια του social commerce. Το (48%) των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι οι γραπτές κριτικές είναι εκείνες οι οποίες ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή στο αγοραστικό κοινό, ενώ το (30%) επέλεξε τα βίντεο και τις φωτογραφίες.
Διαβάστε επίσης: Έρευνα | Η εμπειρία στα φυσικά καταστήματα εξακολουθεί να παίζει καθοριστικό ρόλο
Αναφορικά με το δείγμα της έρευνας που συμμετείχε, το οποίο αποτελούνταν από εργαζόμενους του κλάδου της λιανικής υποστηρίζει ότι τη μεγαλύτερη επιρροή στις πωλήσεις και τις διαφημιστικές τους προσπάθειες ασκούν οι κοινές κριτικές (64%), ενώ οι φωτογραφίες και τα βίντεο (43%).
Όσον αφορά τους celebrities, ασκούν τη λιγότερη επιρροή στο καταναλωτικό κοινό με κριτικές τους καθώς το ποσοστό ανέρχεται στο (9%) και για τα brands-retailers στο (19%). Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα ευθυγραμμίζεται πλήρως με τα ευρήματα μιας πρόσφατης έρευνας της πλατφόρμας Stackla, η οποία αποδεικνύει ότι η δύναμη και η επιρροή των κλασσικών καθημερινών ανθρώπων μέσω των κριτικών τους, αποτελεί ίσως και το σημαντικότερο παράγοντα για όλους, ξεπερνώντας ακόμη και τη δύναμη των influencers.
Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου 8 στους 10 ερωτηθέντες, (79%) του δείγματος, υποστηρίζουν ότι οι διάφορες δυνατότητες UGC, όπως εικόνες και βίντεο, οι οποίες ωστόσο έχουν κοινοποιηθεί από κάποιον κοινό καταναλωτή επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις αγοραστικές αποφάσεις. Επίσης το (72%) των ερωτηθέντων υποστηρίζουν ότι οι φωτογραφίες και τα βίντεο από πραγματικούς πελάτες είναι το περιεχόμενο που αναζητούν περισσότερο στο εκάστοτε site. Περισσότεροι από τους μισούς (56%) των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι επηρεάζονται πολύ περισσότερο πλέον από τις εικόνες και τα βίντεο που δημοσιεύονται στα social media, συγκριτικά με την περίοδο πριν από την πανδημία.
Εδώ και αρκετά χρόνια τα brands και οι retailers έχουν αναπτύξει μια νέα προσέγγιση. Συνεχώς καταβάλουν προσπάθειες να εξισώσουν την online εμπειρία με εκείνη των φυσικών καταστημάτων.
Πλέον το καταναλωτικό κοινό αναμένει από τα καταστήματα να διαθέτουν παρόμοιες δυνατότητες με εκείνες που συναντούν στο διαδίκτυο, καθώς τα τελευταία δύο χρόνια το ηλεκτρονικό εμπόριο εδραιώθηκε σημαντικά. Από τη στιγμή λοιπόν που μπορούσαν να ανακαλύψουν τόσο ρεαλιστικές φωτογραφίες μέσω βίντεο και φωτογραφιών πραγματικών καταναλωτών, έτσι και τώρα αναμένουν από τα φυσικά καταστήματα αντίστοιχες δυνατότητες.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.