25 Απρ 2024
READING

Η Adidas και η Allbirds λανσάρουν ένα παπούτσι με χαμηλή εκπομπή άνθρακα

3 MIN READ

Η Adidas και η Allbirds λανσάρουν ένα παπούτσι με χαμηλή εκπομπή άνθρακα

Η Adidas και η Allbirds λανσάρουν ένα παπούτσι με χαμηλή εκπομπή άνθρακα

Καθώς οι δύο εταιρείες στοχεύουν σε πιο βιώσιμα προϊόντα και διαδικασίες, η Allbirds και η Adidas ανακοίνωσαν το εμπορικό λανσάρισμα του παπουτσιού Futurecraft Footprint, το οποίο έχει σχεδιαστεί  με στόχο τις μειωμένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά την παραγωγή του. Παρόλο που δύο εταιρείες μέχρι τώρα είναι ανταγωνιστές μεταξύ τους, πλέον ενώνουν τις δυνάμεις τους και καθιστούν διαθέσιμα τα υλικά, τις αλυσίδες εφοδιασμού και τις καινοτομίες τους η μια στην άλλη, βλέποντας τις δυνατότητες επιτάχυνσης ενός ουδέτερου από άνθρακα μέλλοντος για τον αθλητισμό και το στυλ.

Το παπούτσι θα είναι διαθέσιμο στην γκάμα και των δύο εταιρειών, σε επιλεγμένα καταστήματα, καθώς και online στην Adidas και η τιμή του θα κυμαίνεται στα 120 δολάρια ανά ζευγάρι, ενώ τα κομμάτια θα είναι σε περιορισμένες ποσότητες. Ωστόσο, την άνοιξη θα κυκλοφορήσουν ευρύτερα τέσσερις νέες αποχρώσεις και περισσότερα κομμάτια. Με το λανσάρισμα αυτό, οι δύο εταιρείες έχουν ως φιλοδοξία να λειτουργήσει το Futurecraft Footprint ως κάτι που θα προκαλέσει συστημική αλλαγή.

Η ιδέα για το παπούτσι χαμηλών εκπομπών άνθρακα ξεκίνησε καθώς οι εταιρείες αναζητούσαν τα σημεία της διαδικασίας παραγωγής που μπορούν να γίνουν πιο ουδέτερα ως προς τις εκπομπές. Η αναζήτηση αυτή ενέπνευσε της εταιρείες να χρησιμοποιήσουν φυσικά και ανακυκλωμένα υλικά, να μετατρέψουν την ενέργεια των εργοστασίων Tier 1 σε ένα ανανεώσιμο μοντέλο, να εξουδετερώσουν τις εκπομπές θαλάσσιας μεταφοράς, καθώς και να επανασχεδιάσουν τη συσκευασία με μικρότερο βάρος.

Έτσι, αγκαλιάζοντας μια διαδικασία ανάπτυξης με λιγότερες εκπομπές άνθρακα, οι ομάδες συνεργάστηκαν ψηφιακά από την ανάπτυξη έως την παραγωγή. Μαζί, τα στελέχη της Allbirds και της adidas σε θέματα σχεδιασμού προϊόντων, καινοτομίας υλικών, βιωσιμότητας και εφοδιαστικής αλυσίδας μελέτησαν κάθε εξάρτημα και όλες τις πτυχές της διαδικασίας με αναλυτική μεθοδολογία. Σε λιγότερο από 12 μήνες, επανασχεδίασαν τα υλικά, τις τεχνικές κατασκευής, ακόμη και τη συσκευασία, ώστε να επιτύχουν το χαμηλότερο δυνατό αποτύπωμα – ενώ παράλληλα “κυνήγησαν” το όραμα για ένα παπούτσι με χαμηλές εκπομπές άνθρακα χωρίς συμβιβασμούς στην απόδοση.

Το παπούτσι παράγει 2,94 κιλά CO2 ανά ζευγάρι, που αποτελεί προσωπικό ρεκόρ και για τις δύο μάρκες. Το νέο προϊόν βασίζεται στην ενδιάμεση σόλα Lightstrike της Adidas, αλλά επανασχεδιάστηκε ώστε να χρησιμοποιεί το βιολογικό υλικό ζαχαροκάλαμου της Allbirds.

Τόσο η Allbirds όσο και η Adidas έχουν επιδιώξει τη βιώσιμη κατασκευή με τους δικούς τους τρόπους. Η Allbirds βασίστηκε πάνω στην ιδέα της κατασκευής παπουτσιών από μαλλί, ζαχαροκάλαμο και άλλα φυσικά υλικά και φέτος τον Απρίλιο εντάχθηκε στον κατάλογο των εταιρειών με πιστοποίηση Climate Neutral. Η μάρκα στοχεύει να μειώσει τις εκπομπές ανά προϊόν κατά 95% μέχρι το 2030.

Η Adidas, από την πλευρά της, κατασκευάζει εδώ και χρόνια παπούτσια από πλαστικό που μαζεύεται από τους ωκεανούς σε συνεργασία με την οργάνωση Parley for the Oceans. Το πρώτο παπούτσι της συνεργασίας κυκλοφόρησε το 2015 και έκτοτε έχουν φτιάξει 30 εκατομμύρια ζευγάρια.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.