23 Απρ 2024
READING

Οι καταναλωτές επιθυμούν πιο βιώσιμα Χριστούγεννα

3 MIN READ

Οι καταναλωτές επιθυμούν πιο βιώσιμα Χριστούγεννα

Οι καταναλωτές επιθυμούν πιο βιώσιμα Χριστούγεννα

Οι Βρετανοί καταναλωτές που γιορτάζουν τα Χριστούγεννα προτιμούν μια περίοδο διακοπών πιο φιλική προς το περιβάλλον και λιγότερο σπάταλη. Παρόλο που τα Χριστούγεννα συνήθως θεωρούνται ως μια εποχή του χρόνου της υπερκατανάλωσης και της υπερβολικής σπατάλης, οι καταναλωτές πιστεύουν ότι οι μάρκες θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για τη βιωσιμότητα, ειδικά κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.

Γενικότερα, οι καταναλωτές είναι αισθητά πιο ευαισθητοποιημένοι και ανήσυχοι για θέματα βιωσιμότητας και είναι διατεθειμένοι να συμμετάσχουν ενεργά στην προστασία του πλανήτη. Πολύ συχνά επιλέγουν να ξοδέψουν τα χρήματα τους σε βιώσιμες εναλλακτικές και προϊόντα, ενώ ακριβώς γι’ αυτό εντυπωσιακή ανάπτυξη παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα η αγορά μεταχειρισμένων και vintage . Αυτή η τάση είναι λογικό να μεταφραστεί σε όλες τις εποχές και τις περιστάσεις και να επηρεάσει περιόδους, όπως τα Χριστούγεννα αλλάζοντας τα κατά πολύ. Βέβαια, αυτές οι αλλαγές μόνο ενθαρρυντικές είναι και οι μάρκες μπορούν να κάνουν πολλά για να τις αξιοποιήσουν.

Η έρευνα της CIM δείχνει ότι το 53% των ενηλίκων επιθυμεί πιο “πράσινα” Χριστούγεννα, με το 45% των ερωτηθέντων να είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα για βιώσιμα εορταστικά προϊόντα. Το 64% των 2.000 ερωτηθέντων στην έρευνα αναμένουν από τις μάρκες και τις ομάδες marketing να είναι πιο διαφανείς σχετικά με τον αντίκτυπο που έχουν τα χριστουγεννιάτικα προϊόντα και υπηρεσίες στο περιβάλλον, και αναζητούν εναλλακτικές λύσεις εάν αυτές οι προσδοκίες δεν ικανοποιηθούν.

Επιπλέον, φάνηκε από την έρευνα ότι πολλοί καταναλωτές αναλαμβάνουν ήδη πρωτοβουλίες, αναζητώντας οι ίδιοι πιο βιώσιμες εορταστικές επιλογές, με το 41% να επαναχρησιμοποιεί χριστουγεννιάτικα στολίδια αντί να αγοράζει καινούργια, το 22% να αγοράζει από τοπικές επιχειρήσεις και το 26% να επιλέγει ένα πλαστικό χριστουγεννιάτικο δέντρο αντί να αγοράζει ένα πραγματικό δέντρο. Άλλες δημοφιλείς επιλογές περιλαμβάνουν την ενοικίαση ρούχων για τα πάρτι αντί για την αγορά νέων ρούχων, τη βιώσιμη συσκευασία δώρων και την αποστολή ηλεκτρονικών καρτών αντί για πραγματικές χριστουγεννιάτικες κάρτες.

Ακόμα, η έρευνα της ThredUp φανέρωσε ότι στα πλαίσια της βιωσιμότητας, αλλά και των πιέσεων της αλυσίδας εφοδιασμού, το 49% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο εναλλακτικών δώρων αυτή την περίοδο των διακοπών, όπως κάποιο μεταχειρισμένο προϊόν.

Επιπλέον, τα τελευταία τρία χρόνια, η CIM διεξάγει έρευνα για τις απόψεις των καταναλωτών σχετικά με το πόση συσκευασία χρησιμοποιούν οι εταιρείες. Τα στοιχεία τους δείχνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα, 82%, των ενηλίκων του Ηνωμένου Βασιλείου συμφωνεί ότι οι εταιρείες χρησιμοποιούν υπερβολικά πολλή συσκευασία όταν παραδίδουν ή πωλούν προϊόντα στο κατάστημα. Επιπλέον, το 78% θέλει και περιμένει περισσότερα από τις μεγάλες εταιρείες για την προώθηση της βιώσιμης συσκευασίας, ποσοστό αυξημένο κατά 16% σε σχέση με πέρυσι.

Μάλιστα, το ζήτημα της υπερβολικής συσκευασίας φαίνεται να επηρεάζει και τις αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών, με το 30% να δηλώνει ότι η παραλαβή μιας ηλεκτρονικής παραγγελίας με υπερβολική συσκευασία το απέτρεψε από το να παραγγείλει ξανά από την ίδια εταιρεία, ενώ το 34% προτιμά τις υπηρεσίες που εξοικονομούν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που σχετίζονται με τις παραδόσεις στο σπίτι.

Μια εξαιρετικά ενθαρρυντική πληροφορία είναι ότι, σύμφωνα με την WWF, το 71% των ενηλίκων πρόκειται να πάρει πράσινες αποφάσεις για το νέο έτος, ώστε να είναι πιο φιλικοί προς το περιβάλλον το 2022.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.