22 Ιαν 2025
READING

2021 | Η χρονιά της ψηφιοποίησης της μόδας

5 MIN READ

2021 | Η χρονιά της ψηφιοποίησης της μόδας

2021 | Η χρονιά της ψηφιοποίησης της μόδας

Το 2021 ήταν αναμφίβολα η χρονιά, στην οποία το metaverse εντάχθηκε δυναμικά στο κόσμο της μόδας. Καθώς η βιομηχανία κάνει συνεχώς embrace τους virtual κόσμους, η fashion κοινότητα κατάφερε να κλέψει τα φώτα εστιάζοντας στη δημιουργία ψηφιακών ενδυμάτων και avatars. Κανείς δε φανταζόταν πριν από μερικά χρόνια ότι η ψηφιοποίηση θα μπορούσε να επηρεάσει αισθητά την ευρύτερη καταναλωτική διαδικασία. 

Στο λεγόμενο metaverse ο τρόπος που ντυνόμαστε και γενικότερα η εμφάνισή μας είναι πρωταρχικής σημασίας, καθώς οικοδομείται μία ομάδα εικονικών κοινοτήτων με ισχυρά θεμέλια. Οι δυνατότητες που προσφέρει ο ψηφιακός κόσμος στο συγκεκριμένο κλάδο είναι εκπληκτικές, σχεδόν απεριόριστες. Γενικότερα η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται από νέα τεχνολογικά επιτεύγματα και trends.

Η  digital μόδα έγινε πιο mainstream

Ολοένα και περισσότερες νέες επιχειρήσεις κατοχυρώνουν τη θέση τους στην αγορά, καθώς λειτουργούν με γνώμονα την καινοτομία και την εξέλιξη.

Μία από αυτές είναι και η δυνατότητα του pre-order, στην οποία οι πελάτες πραγματοποιούν τις παραγγελίες τους πριν τη δημιουργία των ρούχων. Για παράδειγμα η Farfetch έντυνε ψηφιακά μία σειρά πολύ γνωστών influencers των social media με ρούχα γνωστών οίκων μόδας όπως είναι οι Palm Angels, Off-White και Balenciaga. Ωστόσο η Farfetch δεν το έκανε μόνη της.

Διαβάστε επίσης: Οι νέοι influencers φορούν ψηφιακά και όχι φυσικά ρούχα

Αυτό το μήνα η Nike εξαγόρασε την Rtfkt, την δύο ετών startup εταιρεία. Στον τομέα της μόδας, του beauty και του retail, το virtual styling χρησιμοποιήθηκε από αρκετούς παίκτες της αγοράς, επενδύοντας και εξαγοράζοντας νεοφυείς εταιρείες, όπως η αγορά της Wishi από την Farfetch, της Kustomer από την Meta αλλά και της Hero από την Klarna. Πιο συγκεκριμένα η Klarna, εξαιτίας των υπηρεσιών buy-now-pay-later κατάφερε να αποκτήσει δημοτικότητα και να διευκολύνει ακόμη περισσότερο την αγοραστική διαδικασία.

Ταυτόχρονα η συνεργασία μεταξύ αντιπάλων αποτέλεσε ένα αξιοσημείωτο γεγονός. Για παράδειγμα η μητρική εταιρεία PVH της Tommy Hilfiger έγινε τόσο επιτυχημένη στο κομμάτι των υπηρεσιών του 3D design, αρχίζοντας να διαθέτει τις υπηρεσίες της και σε άλλα brands. Η συγκεκριμένη ενέργεια αποτελεί παρόμοια προσέγγιση με εκέινη της Farfetch, η οποία άρχισε να προωθεί και να αναπτύσσει λύσεις πλατφόρμας τεχνολογικού χαρακτήρα. Στη συνέχεια η Richemont γοητεύτηκε από την εκρηκτική άνοδο της Farfetch, επενδύοντας 1,15 δισεκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία μαζί με την Alibaba και την Artémis.

Η άνοδος της resale αγοράς

Η luxury fashion βιομηχανία κατάφερε μετά από αρκετά χρόνια να ενταχθεί ουσιαστικά πλέον στην αγορά της μεταπώλησης. Κατάφερε να βελτιώσει σημαντικά τη καταναλωτική εμπειρία, να αποκτήσει έσοδα από τις second-hand πωλήσεις, να οικοδομήσει την αφοσίωση αλλά και να μειώσει αισθητά το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.

Αναλυτικότερα η Vestiaire Collective συγκέντρωσε 178 εκατομμύρια ευρώ, πουλώντας μερίδιο (5%) στην Kering, καταφέρνοντας να ενταχθεί δυναμικά στην αγορά της μεταπώλησης. Αρκετές resale αγορές και πλατφόρμες όπως οι Reflaunt, Trove, Rebag, Ebay, Goat και The Archivist συναγωνίστηκαν σε έναν τεχνολογικό αγώνα μεταπώλησης. Αξιοσημείωτο παράδειγμα είναι εκείνο της Thredup, η οποία κατάφερε να εξασφαλίσει σημαντικές συνεργασίες. Ακόμη η Realreal συνεργάστηκε με luxury brands όπως οι Balenciaga και Jacquemus, ενώ η LVMH λάνσαρε μια πλατφόρμα deadstock υφασμάτων.

Τόσο η ενοικίαση όσο και η μεταπώληση ενδυμάτων αναπόφευκτα συναντιούνται. Πλέον ο τομέας της πολυτέλειας έχει εδραιώσει τη θέση του στην αγορά. Η μεγαλύτερη είδηση ​​της χρονιάς σχετίζονταν με την Rent the Runway, στην οποία οι καταναλωτές σύντομα θα έχουν την δυνατότητα τόσο να αγοράζουν μεταχειρισμένα ρούχα επώνυμων σχεδιαστών όσο και να μπαίνουν στην διαδικασία ενοικίασής τους. Επιπλέον όλοι οι καταναλωτές μπορούν να αγοράσουν μεταχειρισμένα ρούχα σε έκπτωση ανεξάρτητα με το εάν διαθέτουν συνδρομή.

Διαβάστε επίσης: Το trend ενοικίασης ρούχων επιστρέφει δυναμικά

Με τις αγορές να πραγματοποιούνται στα social media, στα καταστήματα αλλά και στα site, μερικές φορές αποκλειστικά και μόνο για μία αγορά, κατέστησαν το «omnichannel» πανταχού παρόν. Αυτό σημαίνει ότι ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να αναζητά και να αποκτά προϊόντα που επιθυμεί οποιαδήποτε στιγμή καθώς και σε όποια τιμή θέλει. Συγκεκριμένα στο τομέα του ecommerce εξελίχθηκε αρκετά το κομμάτι της έρευνας και της αναζήτησης αγορών αλλά και της ποικιλίας των διαθέσιμων αγαθών. Την ίδια στιγμή τα φυσικά καταστήματα επηρεασμένα από τα νέα δεδομένα της αγοράς όπως είναι το «connected retail», το «social retail» αλλά και το «hybrid shopping», προσαρμόστηκαν στη νέα συνθήκη.

Συγχρόνως η άνθιση του social commerce είναι γεγονός καθώς διάφοροι τεχνολογικοί γίγαντες εξακολουθούν να ενθαρρύνουν τα brands να πωλούν τα προϊόντα τους μέσω των social media. Έτσι το Instagram, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με το TikTok, εισήγαγε πολλαπλά εργαλεία εμπορικού χαρακτήρα.

Το περιβόητο metaverse

Ενώ ορισμένοι πίστευαν ότι τα NFTs και το metaverse είχαν καταφέρει να αγγίξουν την κορυφή στο πλαίσιο της διαφήμισης, ανήλθε στην επιφάνεια το πολυπόθητο rebranding του Facebook σε Meta-Metaverse. Μεγάλος αριθμός brands fashion και beauty είχαν ήδη εισέλθει στο χώρο δυναμικά, καθώς το καταναλωτικό κοινό εξέφραζε ιδιαίτερο ενδιαφέρον όσον αφορά την εμφάνιση των avatar τους στα διάφορα virtual spaces.

Διαβάστε επίσης: Το influencer marketing στο metaverse

Τα περισσότερα brands, εισήλθαν στον κόσμο της ψηφιακής μόδας και των εικονικών spaces, μέσω συνεργασιών με πλατφόρμες gaming, social και metaverse. Η Gucci συνεργάστηκε με πολλές πλατφόρμες τυχερών παιχνιδιών, κάνοντας θραύση με ένα space στο Roblox, όπου οι ψηφιακές τσάντες μεταπωλούνταν στην κοινότητα. Επίσης ο οίκος Balenciaga συνεργάστηκε με το Fortnite και ο Ralph Lauren αναβίωσε τη δεκαετία του 1990 μέσω της πλατφόρμας του Roblox.

Συνολικά τα brands έχουν αντιληφθεί ότι ο τομέας του metaverse μπορεί να επιφέρει πολύ σημαντικά θετικά επιχειρηματικά αποτελέσματα, τα οποία πιθανότατα να συμβάλουν στη μακροπρόθεσμη εξέλιξη και ανάπτυξη της εκάστοτε εταιρείας. Η βιομηχανία της μόδας συνδέεται άμεσα με τη δημιουργικότητα, τη φαντασία και τη μοναδικότητα, προκαλώντας τα brands να πειραματιστούν και να ρισκάρουν.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.