20 Απρ 2024
READING

Όλο και περισσότεροι θέλουν να ιδρύσουν τη δική τους επιχείρηση, δείχνoυν οι αναζητήσεις στο Google

3 MIN READ

Όλο και περισσότεροι θέλουν να ιδρύσουν τη δική τους επιχείρηση, δείχνoυν οι αναζητήσεις στο Google

Όλο και περισσότεροι θέλουν να ιδρύσουν τη δική τους επιχείρηση, δείχνoυν οι αναζητήσεις στο Google

Το Google έδωσε στη δημοσιότητα τα δεδομένα της για τις δημοφιλείς αναζητήσεις της χρονιάς, που συνήθως αποτελούν έναν δείκτη για κάποιες τάσεις και θέματα που απασχόλησαν μέσα στους προηγούμενους μήνες, και, όσον αφορά τις αναζητήσεις που αφορούν την αγορά εργασίας, προκύπτει ένα εδνιαφέρον στοιχείο, που συμφωνεί, ωστόσο, με την τάση που έχει πσρατηρηθεί μέσα στην πανδημία.

Η αναζήτηση «Πώς να ιδρύσεις μια επιχείρηση» («How to start a business») βρίσκεται σε υψηλότερη θέση από την αναζήτηση για το «Πώς να βρεις δουλειά» («How to get a job»).

Με τη συζήτηση σχετικά με την αγορά εργασίας να περιστρέφεται τους τελευταίους μήνες γύρω από το φαινόμενο της Μεγάλης Παραίτησης, και τις αναλύσεις να μιλούν για αλλαγή προτεραιοτήτων για τους εργαζομένους, αυτή η πρωτιά δύσκολα θα αποτελούσε έκπληξη. Οι εργαζόμενοι παραιτούνται λοιπον όχι μόνο για να βρουν ένα επαγγελματικό περιβάλλον που να τους ταιριάζει περισσότερο, αλλά και για να γίνουν αφεντικό του εαυτού τους και αυτοαπασχολούμενοι.

Την τάση αναγνωρίζουν οργανισμοί όπως η McKinsey και μέσα όπως η Wall Street Journal, που ανέφερε, πριν η Google δημοσιοποιήσει τις δημοφιλείς αναζητήσεις, ότι η πανδημία έδωσε μια ιστορική ώθηση και ορμή στο επιχειρηματικό πνεύμα χιλιάδων εργαζομένων, που αποφασίζουν να πάρουν την επαγγελματική τους τύχη στα χέρια τους. Μικρές εμπορικές επιχειρήσεις, συμβουλευτικές υπηρεσίες, μικρές start-ups που λειτουργούν απο το σπίτι, ιδρύονται από ανθρώπους που αναζητούν περισσότερη ευελιξία, τη δυνατότητα να εργάζονται απ’ όπου θέλουν, ασφαλείς από τον κορονοϊό.

Δείτε ακόμα: τι μας κάνει ευτυχισμένους στη δουλειά

Η ανάπτυξη νεων τεχνολογιών, η εφευρετικότητα που καταγράφηκε μέσα στην πανδημία, δίνει θάρρος στους νέους επιχειρηματιες να κνηγήσουν την ιδέα τους. Επιπλέον, καθώς τα τελευταία δύο χρόνια άνθισαν οι συμβουλευτικές υπηρεσίες για τη διαχείριση των οικονομικών και τις επενδύσεις, είναι οι εργαζόμενοι είναι πλέον περισσότερο ενημερωμένοι για τις συνθήκες της αγοράς, και νιώθουν πιθανόν πιο έτοιμοι να κάνουν το επόμενο βήμα. Αυτή η τάση σαφώς δημιουργεί μια διαφορετική κινητικότητα, με τις επιχειρήσεις να πρέπει να βρουν τρόπους να διαχειριστούν το υπάρχον και να προσελκύσουν νέο ταλαντούχο εργατικό δυναμικό, αλλά και το επιχειρηματικό τοπίο να αλλάζει και να εμπλουτίζεται, δημιυργώντας ενδιαφέρουσες προσδοκίες αλλά και ερωτηματικά για το μέλλον. 

Καθώς μέσα στην πανδημία πολλοί έχασαν επίσης τη δουλειά τους – δεν παραιτούνται όλοι – από επιχειρήσεις των οποίων οι κλάδοι επλήγησαν, η δημιουργία μιας μικρής επιχείρησης θα μπορούσε να αποτελέσει διαφορετική λύση. 

Όσοι πάντως παρέμειναν στις θέσεις τους, επιδίωξαν να αυξήσουν τις απολαβές τους, όπως αποδεικνύει η κορυφαία αναζήτηση στην κατηγορία «Πώς να ζητήσω» («How to ask»): «Πώς να ζητήσω αύξηση». Δεν ειναι σαφές αν η αυξητική τάση που καταγράφεται τελευταία στους μισθούς σε ολόκληρο τον κόσμο, έστω σε κάποιους κλάδους περισσότερο από άλλους, μπορεί να σχετιστεί με κάποιον τρόπο με τη διάθεση των εργαζομένων να γίνουν πιο διεκδικητικοί. 

Και οι δυό αναζητήσεις, πάντως, συμφωνούν ότι τα πράγματα κάπως αλλάζουν στην αγορά εργασίας, καθώς οι εργαζόμενοι κινητοποιούνται και αποκτούν περισσότερη πρωτοβουλία και αποφασιστικότητα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.