25 Απρ 2024
READING

Η Nike αγωνίζεται να ξεπεράσει τα προβλήματα τροφοδοσίας αλλά σημειώνει και κέρδη

4 MIN READ

Η Nike αγωνίζεται να ξεπεράσει τα προβλήματα τροφοδοσίας αλλά σημειώνει και κέρδη

Η Nike αγωνίζεται να ξεπεράσει τα προβλήματα τροφοδοσίας αλλά σημειώνει και κέρδη

Ούτε η Nike μπορεί να εξαιρεθεί από τα προβλήματα που αντιμετωπιζει ολόκληρος ο κόσμος όσον αφορά την τροφοδοτική αλυσίδα. Έτσι, η εταιρεία ακόμα προσπαθεί να διαχειριστεί τις ελλείψεις στην παραγωγή, που συνδυάζονται και με πτώση των πωλήσεων σε αρκετές από τις μεγάλες αγορές, λόγω των κλειστών καταστημάτων και των μέτρων για την πανδημία.

Παρόλ’ αυτά, για το τρίμηνο που έληξε στις 30 Νοεμβρίου  του 2021, το brand κατάφερε να επιδείξει άνοδο 1% των εσόδων του, ποσοστό που, αν και ακούγεται μικρό, εν τούτοις ξεπερνά τις εκτιμήσεις που είχαν κάνει οι αναλυτές, οι οποίοι βασίζονταν στη βύθιση των πωλήσεων σε βασικές αγορές όπως η Κίνα. Εκεί, τα έσοδα μειώθηκαν κατά ένα τέταρτο περίπου, με τις πωλήσεις σε sneakers να πέφτουν κατά 50%. Πτώση σημειώθηκε και στη Νοτιοανατολική Ασία και τη Λατινική Αμερική.

Μεγάλο πρόβλημα δημιούργησε το κλείσιμο, εξαιτίας της πανδημίας, του εργοστασίου της Nike στο Βιετνάμ, όπου κατασκευάζονται σχεδόν τα μισά sneakers της παραγωγής της, την οποία, κατά συνέπεια, αναγκάστηκε να μειώσει κατά 130 εκατομμύρια τεμάχια. Παράλληλα, τις πωλήσεις καταπόντισε στην Κίνα και το κλείσιμο πολλών καταστημάτων.  Το σοβαρό ρόλο που έπαιξε η διακοπή της παραγωγής στο Βιετνάμ και το σύνολο των μέτρων εναντίον του Covid τόνισε και ο chief financial officer της Nike, Matthew Friend, παρουσιάζοντας την απόδοση της εταιρείας.

Ωστσόσο, παράλληλα η Nike είδε τις πωλήσεις της να ανεβαίνουν κατά 12% το δεύτερο τρίμηνο στη Βόρεια Αμερική, που είναι και η μεγαλύτερη αγορά της. Εκεί οι εμβολιασμοί και το άνοιγμα των καταστημάτων έδωσαν αισιοδοξία και ώθησαν το κοινό να επιστρέψει στα καταστήματα. Μάλιστα, η ανταπόκριση των καταναλωτών ήταν τόσο καλή, που η εταιρεία κατέγραψε ρεκόρ πωλήσεων την Black Friday, αν και η σνησυχία για την επάρκεια του εμπορεύματος ενόψει των γιορτών παραμένει. Πάντως, οι αναλυτές εκτιμούν τώρα ότι το brand τελικά θα βγει κερδισμένο, αφού κάνει ό,τι μπορεί για να καλυφθούν οι ανάγκες και, επιπλέον,  το εργοστάσιο  του Βιετνάμ ξανάρχισε να λειτουργεί.  Και εκ μέρους της εταιρείας δηλώνουν ότι τα χειρότερα όσον αφορά την παραγωγή και την τροφοδοσία έχουν περάσει, σημειώνοντας ότι η παραγωγή αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στο 80% περίπου του όγκου που είχε πριν από το κλείσιμο και ότι είναι όλο και περισσότερο αισιόδοξοι ότι το απόθεμα και η τροφοδοσία θα επιστρέψουν σε κανονικά επίπεδα – με βάση τουλάχιστον τα τωρινά στοιχεία, που δείχνουν βελτιωμένα σε σχέση με 90 μέρες πριν – και ότι θα μπορέσουν να καλύψουν την εντυπωσιακή ζήτηση.

Υπάρχει όμως ένας αστάθμητος παράγοντας που δεν επιτρέπει μεγάλη σιγουριά, υπενθυμίζουν οι αναλυτές, και αυτός είναι η παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού που εξαπλώνεται ραγδαία σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτήν τη στιγμή, ακριβώς στην αγορά που έδωσε στη Nike την ώθηση για αυτό το +1%, το στέλεχος αυτό του Covid είναι το κυρίαρχο, και το 73% περίπου των νέων κρουσμάτων στις ΗΠΑ οφείλονται σε αυτό. Παράλληλα, λόγω της Όμικρον, οι κυβερνήσεις έχουν αρχίσει να παίρνουν ή να συζητούν νέα μέτρα, που ενδέχεται να επιβαρύνουν εκ νέου την αγορά. Από τη Nike όμως δηλώνουν ότι παρόλο που το περιβάλλον αυτήν τη στιγμή είναι αβέβαιο και ασταθές, οι ίδιοι είναι προετοιμασμένοι καλύτερα πλέον για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενα νέα προβλήματα στην παραγωγή και την τροφοδοσία, έπειτα από δύο χρόνια λειτουργίας μέσα στη πανδημία.

Πάντως, οι ειδικοί λένε ότι η παραλλαγή Όμικρον θα προκαλέσει νέα προβλήματα στην προμηθευτική αλυσίδα, μεταφέροντας την ελπίδα για μια πλήρη αποκατάσταση της αγοράς για αργότερα μέσα στο 2022. Σύμφωνα με την Oxford Economics, η Όμικρον θέτει ένα σημαντικό ρίσκο για την επανόρθωση της αγοράς συνολικά. 

Δείτε ακόμα: Πώς η Adidas κατακτά το metaverse

Η Nike δεν είναι η μόνη εταιρεία που έχει επιβαρυνθεί, φυσικά. Ιδιαίτερα προβλήματα έχει προκαλέσει η μεγάλη έλλειψη σε ημιαγωγούς, εξαιτίας επίσης κλειστών εργοστασίων, γεγονός που έχει υποχρεώσει ακόμα και τις αυτοκινητοβιομηχανίες να μειώσουν με τη σειρά τους την παραγωγή και να να καθυστερήσουν τις παραγγελίες τους. Οι προβλέψεις της Oxford Economics κάνουν τώρα λόγο για μια αργή ανάκαμψη στην παραγωγή των αυτοκινήτων μέσα στο 2022.

Όσο για τη Nike, φαίνεται ότι οι ελλείψεις της είναι προσωρινές και μάλιστα το brand απολαμβάνει ένα ιδιαίτερο momentum αυτήν τη στιγμή, όχι μόνο εξαιτίας της ζήτησης για τα sneakers της, αλλά και επειδή δραστηριοποιείται δυναμικά στον χώρο του metaverse, καθώς μόλις πρόσφατα δημιούργησε τον δικό της κόσμο εκεί, τη Nikeland, και αγόρασε μια εταιρεία δημιουργίας virtual παπουτσιών. Το κοινό φαίνεται ότι είναι ήδη έτοιμο να αγοράσει και τα ψηφιακά προϊοντα της Nike. Εξάλλου, αυτά δεν απαιτούν ούτε ανοιχτά και λειτουργικά εργοστάσια στο Βιετνάμ, ούτε μεταφορικά.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.