22 Ιαν 2025
READING

Η Gen Z είναι πιο αισιόδοξη για τα οικονομικά της από τις προηγούμενες γενιές 

3 MIN READ

Η Gen Z είναι πιο αισιόδοξη για τα οικονομικά της από τις προηγούμενες γενιές 

Η Gen Z είναι πιο αισιόδοξη για τα οικονομικά της από τις προηγούμενες γενιές 

Κι όμως, μέσα σε αυτές τις συνθήκες της αβεβαιότητας, η νεαρή γενιά Gen Z βλέπει με μια κάποια αισιοδοξία το οικονομικό της μέλλον: το 51% αυτών πιστεύουν οτι τα οικονομικά τους θα βελτιωθούν μέσα στην επόμενη χρονιά.

Μάλιστα, η οικονομική αισιοδοξία πέφτει όσο προχωράμε προς τα πίσω στις γενιές. Την αισιοδοξία των Gen Z-ers μοιράζεται το 42% των Millennials, το 32% της γενιάς X, και μόλις το 23% των νεότερων από τους Baby Boomers. 

Όσοι δεν είναι τόσο αισιόδοξοι αναφέρουν ως βασικό λόγο την άνοδο του πληθωρισμού, που, ειδικά για τους νεαρούς Gen Z-ers, είναι κάτι που δεν έχουν ξαναζήσει. Καθώς βλέπουν τις τιμές των βασικών αγαθών να ανεβαίνουν, είναι λογικό να ανησυχούν για το μέλλον των αποταμιεύσεών τους και την αγοραστική δύναμη των μισθών τους. 

Η αισιοδοξία όμως της νέας γενιά φαίνεται ότι κατά βάση πηγάζει από το γεγονός ότι αμείβονται περισσότερο για τη δουλειά τους – κάτι που αποδεικνύει και η τάση της εποχής διεθνώς, με τους μισθούς να ανεβαίνουν -, ενώ παράλληλα δεν είναι τόσο χρεωμένοι όσο οι προγενέστεροί τους. 

Επιλέον, η Gen Z ασχολείται πιο μεθοδικά – ήδη από πολύ νωρίς – με τις επενδύσεις, και κάνει μικρά προσεκτικά βήματα για να συγκεντρώσει σταδιακά πλούτο. Η άνοδος των finfluencers, των influencers που δίνουν συμβουλές personal finance, οι πλατφόρμες επενδυτικών συμβουλών που γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς, είναι καλοί δείκτες της σημασίας που δίνουν οι νεαροί Gen Z-ers στη μεθοδική καλλιέργεια της οικονομικής τους ευημερίας. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα του 2019 στις ΗΠΑ, το 33% των μαθητών Λυκείου έχουν ήδη τον προσωπικό τους τραπεζικό λογαριασμό και άλλο ένα 34% έχει έναν κοινό λογαριασμό με κάποιον γονιό – μια τακτική αρκετά οικεία και στην ελληνική πργματικότητα, εξάλλου. Επιπλέον, σήμερα περισσότεροι Gen Z-ers έχουν αρχίσει την επενδυτική τους δραστηριότητα, συγκρινόμενοι με τους γονείς τους όταν βρίσκονταν στην ίδια ηλικία.

Βέβαια, οι Millennials μπορεί να  επένδυαν λιγότερο, διέθεταν όμως περισσότερο πλούτο στην αγορά, όπως και οι μεγαλύτεροι Boomers, που έφτασαν ως εδώ μέσα από τη δεκαετία του 1980 και τη μεγάλη ανάπτυξη της αγοράς. Ωστόσο, σήμερα οι νέες επενδυτικές πλατφόρμες κάνουν πιο εύκολη και προσιτή τη δραστηριοποίηση στις επενδύσεις. Έτσι βλέπουμε τη νέα γενιά να κάνει προσεκτικά βήματα και να κινητοποιείται αρκετά συνετά, κάνοντας μακροπρόθεσμα σχέδια.

Δείτε ακόμα: Millennials, Gen Z και ο χρόνος αλλάζουν την αγορά

Οι νέες τεχνολογίες κάνουν για τους νεαρούς επενδυτές το παιχνίδι πιο εύκολο, επιτρέποντάς τους να κινηθούν σε όλες τις αγορές, ώστε να έχουν  έσοδα νωρίτερα από τις προηγούμενες γενιές. Σε αυτό παιζει ρόλο, φυσικά, και το γεγονός ότι έχουν ξεκινήσει νωρίτερα να ασχολούνται με τα οικονομικά τους, που σημαίνει ότι έχουν τον χρόνο με το μέρος τους. Μάλιστα, έρευνες δείχνουν ότι οι Gen Z-ers έχουν σε μεγάλο ποσοστό αρχίσει, ήδη από τα 19 τους, να αποταμιεύουν για τη συνταξιοδότησή τους. Η ηλικία που άρχιζαν οι Millennials να σκέφτονται την εξασφάλιση καλύτερων γηρατειών ήταν τα 25.

Η ουσία είναι ότι η νεότερη γενιά αντιμετωπίζει κάποια πολύ μοναδικά εμπόδια, εξαιτίας της αβεβαιότητας της εποχής, στο να μπορέσει να συγκεντρώσει πλούτο, ωστόσο το γεγονός ότι από πολύ νωρίς τους απασχολεί το ζήτημα, το οποίο μάλιστα αντιμετωπίζουν, όπως φαίνεται, με σοβαρότητα και χωρίς απερίσκεπτες κινήσεις, δημιουργεί καλές προϋποθέσεις για το μέλλον. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αυτή η γενιά μπορεί να αναδειχθεί στην πλουσιότερη που έχει περάσει, δεδομένου ότι είναι εκείνη που νωρίτερα από κάθε άλλη έχει επαφή με τη χρηματιστηριακή αγορά, και νωρίτερα από κάθε αλλη έχει αρχίσει να αποταμιεύει για το μέλλον της. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.