Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το Web3

Ο κόσμο των κρυπτονομισμάτων παρέχει συνεχώς νέα ορολογία. Υπάρχουν τα NFTs, dapp, DeFi και tokenomics και πολλά άλλα. Το Web3 είναι μια νεοεισαχθείσα έννοια, της οποία η ιδέα είναι ότι το κρυπτονόμισμα δεν είναι μόνο για την αποστολή χρημάτων ή την κερδοσκοπία, αλλά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ενός ολόκληρου νέου ιστού.

Αυτό που κάνει το Web3 διαφορετικό είναι ότι μπορεί να ενσωματώσει χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, με τη μορφή κουπονιών, στην εσωτερική λειτουργία σχεδόν σε οτιδήποτε συμβαίνει στο διαδίκτυο. Με αυτόν τον τρόπο, οι υποστηρικτές του λένε ότι θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις εταιρείες με αποκεντρωμένους, βασισμένους στο διαδίκτυο οργανισμούς που θα διέπονται από πρωτόκολλα λογισμικού και τις ψήφους των κατόχων κουπονιών.

Οι σκεπτικιστές λένε ότι αυτό το υλικό απέχει πολύ από το να αποδείξει τη χρήση του πέρα από εξειδικευμένες εφαρμογές, πολλές από τις οποίες είναι εργαλεία που απευθύνονται σε εμπόρους κρυπτογράφησης. Μπορεί επίσης να είναι μια προσπάθεια να παρακαμφθεί η ρύθμιση, σε μια εποχή που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ετοιμάζονται να θέσουν σαφέστερους κανόνες για την κρυπτογράφηση.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε

  • Γιατί ονομάζεται Web3; Τι ήταν τα web1 και 2;

Ο όρος Web 1.0 περιγράφει τα πάντα, από την πρώτη διασύνδεση των δικτύων υπολογιστών στις δεκαετίες του 1970 και του ’80 μέχρι την πρώτη άνθιση των προγραμμάτων περιήγησης και των ιστότοπων στη δεκαετία του ’90. Στην επόμενη φάση, Web 2.0, οι εταιρείες δημιούργησαν εφαρμογές πάνω σε αυτά, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέχρι τις μηχανές αναζήτησης και τα wikis, πολλά από τα οποία βασίστηκαν σε περιεχόμενο που παρήγαγαν οι χρήστες. Παρόλο που αυτό έκανε μεγάλο μέρος του διαδικτύου κατά μία έννοια αποκεντρωμένο, τα περισσότερα πράγματα εξακολουθούν να λειτουργούν υπό την εποπτεία μεγάλων εταιρειών.

Η ιδέα του Web3 είναι η δημιουργία λογισμικού και πλατφορμών που δεν εξαρτώνται από τις παραδοσιακές εταιρείες και τα επιχειρηματικά μοντέλα του Web 2.0, όπως η διαφήμιση. Για παράδειγμα, οι χρήστες θα μπορούσαν να πληρώνουν για υπηρεσίες απευθείας χρησιμοποιώντας tokens. Ιδανικά, οι υπηρεσίες Web3 θα λειτουργούν, θα ανήκουν και θα βελτιώνονται από κοινότητες χρηστών.

Ένα αποκεντρωμένο ίντερνετ είναι λοιπόν το Web3, που βασίζεται στη λογική των κρυπτονομισμάτων και του οποίου οι υποστηρικτές πιστεύουν ότι θα εκδημοκρατίσει τα πάντα και θα αναδιαμορφώσει την τέχνη, το εμπόριο και την τεχνολογία, καθώς οι άνθρωποι θα έχουν τον απόλυτο έλεγχο των δεδομένων τους, των πράξεων και των επιλογών τους. Και σε όποιον όλα αυτά δεν ακούγονται ιδιαίτερα σημαντικά, οι ειδικοί υπενθυμίζουν ότι οι επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα, μόνο για φέτος, αγγίζουν τα 27 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ υπάρχουν ήδη κοινότητες που ζουν ουσιαστικά με βάση τις αρχές του Web3 και των «tokenomics».

  • Πως σχετίζεται με την κρυπτογράφηση;

Το Bitcoin, το αρχικό κρυπτονόμισμα, λειτουργεί έχοντας μια δημόσια βάση δεδομένων που ονομάζεται blockchain και καταγράφει κάθε συναλλαγή. Είναι αποκεντρωμένο επειδή αυτό το αρχείο διατηρείται όχι από μια εταιρεία αλλά από ένα τεράστιο δίκτυο υπολογιστών που είναι όλοι συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο, οι χειριστές των οποίων ανταμείβονται για την εργασία με Bitcoin.

Οι εφαρμογές Web3 βασίζονται συχνά σε μια τεχνολογία που ονομάζεται Ethereum, η οποία, όπως και το Bitcoin, ανταμείβει τους χρήστες που βοηθούν στη διατήρηση του δικτύου της. Το νόμισμά του ονομάζεται Ether και έχει συνολική αξία αγοράς 511 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι ίδιες οι εφαρμογές μπορούν επίσης να έχουν δικά τους token, τα οποία μπορεί όχι μόνο να πληρώνουν για υπηρεσίες αλλά να λειτουργούν σαν μετοχές ψήφου που διέπουν την ανάπτυξη των εφαρμογών, ακόμη και τη δομή των αμοιβών.

Τουλάχιστον στην αρχή, μεγάλο μέρος του κινήτρου για αυτή τη δραστηριότητα είναι συχνά η ευκαιρία για αποτίμηση της τιμής του token. Μπορεί να αυξηθεί καθώς περισσότεροι χρήστες εντάσσονται στην κοινότητα, αλλά φυσικά μπορεί επίσης να μειωθεί και από την κερδοσκοπία.

  • Γιατί το Web3 γίνεται όλο και πιο γνωστό;

Η κερδοσκοπική έκρηξη είναι ένα μεγάλο μέρος του γιατί το Web3 ακούγεται όλο και περισσότερο, αλλά είναι επίσης ότι οι άνθρωποι αρχίζουν να βλέπουν την τεχνολογία στην πραγματική ζωή. Καθώς το Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα ανέκαμψαν νωρίτερα φέτος, οι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων έριξαν δισεκατομμύρια δολάρια στην κατασκευή και βελτίωση κατανεμημένων εφαρμογών dapps.

Οι μηχανικοί του Twitter εργάζονται πάνω στο Bluesky, μια αποκεντρωμένη έκδοση των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης. Η εταιρεία παιχνιδιών Ubisoft ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει στους παίκτες ενός παιχνιδιού να αποκτήσουν συλλεκτικά αντικείμενα NFT, όπως οχήματα για τους χαρακτήρες τους. Με άλλα λόγια, οι αποκεντρωμένες εφαρμογές θα δημιουργήσουν μεγάλο ανταγωνισμό στις παραδοσιακές μεγάλες εταιρείες του διαδικτύου.

  • Ποια είναι τα μειονεκτήματα;

Παρόλο που το Web3 περιγράφεται συχνά με όρους ιδεαλιστικών συνεργασιών, η αποκέντρωση μπορεί επίσης να είναι ένα κάλυμμα για τη συνήθη επιχειρηματική δραστηριότητα με λιγότερη λογοδοσία. Οι ρυθμιστικές αρχές εκφράζουν ανησυχίες για ορισμένα έργα, ιδίως για τις εφαρμογές αποκεντρωμένης χρηματοδότησης ή DeFi, που επιτρέπουν στους ανθρώπους να δανείζουν, να δανείζονται και να ανταλλάσσουν νομίσματα μεταξύ τους, συχνά χωρίς να επαληθεύουν την ταυτότητα των χρηστών ή να διενεργούν ελέγχους κατά του ξεπλύματος χρήματος.

Επιπλέον, υπάρχουν περιβαλλοντικές ανησυχίες σχετικά με την τεράστια ποσότητα υπολογιστικής ισχύος που απαιτούν ορισμένα blockchains, αν και τα νεότερα συστήματα μπορεί να το απαλύνουν αυτό. Καθώς μεγάλο μέρος του κώδικα δημιουργείται σε νυχτερινές ώρες, τα σφάλματα λογισμικού και οι κακόβουλες επιθέσεις χάκερ αφθονούν. Ακόμα, αν κατά λάθος κάποιος στείλει χρήματα σε λάθος λογαριασμό, αυτά τα χρήματα χάνονται και δεν μπορούν να ανακτηθούν όπως γίνεται καλώντας τη γραμμή εξυπηρέτησης πελατών μιας τράπεζας.