22 Δεκ 2024
READING

Η πανδημία ενίσχυε την ανάγκη για την οικοδόμηση βασικών ανθρώπινων αναγκών

6 MIN READ

Η πανδημία ενίσχυε την ανάγκη για την οικοδόμηση βασικών ανθρώπινων αναγκών

Η πανδημία ενίσχυε την ανάγκη για την οικοδόμηση βασικών ανθρώπινων αναγκών

Τον Μάρτιο του 2020 κληθήκαμε να εξερευνήσουμε και να κατανοήσουμε τον λόγο για τον οποίο άλλαξαν εξ’ ολοκλήρου οι ζωές μας εν μέσω της νέας πραγματικότητας που μας επέβαλλε η συνθήκη της πανδημίας, των κοινωνικών αναταραχών καθώς και των εξελισσόμενων τεχνολογικών δυνατοτήτων.

Σε επίπεδο μελέτης της ανθρωπότητας ο COVID-19 δημιούργησε ένα τεράστιο χάσμα, ανάμεσα στη συμβατική καθημερινότητα και τη νέα πραγματικότητα της πανδημίας, η οποία μας ανάγκασε να μείνουμε μέσα στα σπίτια μας χάνοντας τις διαπροσωπικές μας επαφές. Αναδυόμενοι μέσα στη νέα πραγματικότητα γεννήθηκε η αίσθηση για καινοτομία, ανάπτυξη και έμπνευση, τόσο από τη πλευρά των ανθρώπων όσο και από την πλευρά της παγκόσμιας βιομηχανίας. Εξαιτίας των αναγκαστικών περιορισμών και κατ’ επέκταση της γενικότερης ενδοσκόπησης που επέφερε η παγκόσμια συνθήκη, οι αγοραστές ανέπτυξαν αυξημένες προσδοκίες αναφορικά με τα εμπορικά σήματα, καθώς εστιάζουν πλέον στο πως μπορεί η καθημερινότητά τους να γίνει καλύτερη.

Υπάρχει πολύ μεγαλύτερη αλληλεπίδραση ανάμεσα στους ανθρώπους

Πέρα από τις συζητήσεις σχετικά με το ζήτημα της συλλογικής ευθύνης, οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται όλο και περισσότερο την επίδραση που ενδεχομένως μπορεί να ασκήσει ο ένας στον άλλον, καθώς τα νέα δεδομένα της καθημερινότητας έχουν καταστήσει την επιβίωση περισσότερο ως μία ενέργεια συλλογικού παρά ατομικού χαρακτήρα.

Διάφορες πόλεις σε όλο τον κόσμο αλλάζουν με στόχο να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών τους. Για παράδειγμα στη Βαρκελώνη το Superblock Regeneration Project μετέτρεψε 7 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα, από πολυσύχναστους δρόμους σε ανοιχτούς κοινοτικούς χώρους όπου οι άνθρωποι μπορούν να εργάζονται, να κινούνται και να παίζουν.

Επιπλέον αναφορικά με τις υπηρεσίες Carpooling, κατάφεραν να μειώσουν τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο της βιομηχανίας της μετακίνησης. Έτσι η εταιρεία συνεπιβατισμού BlaBlaCar μείωσε τις συνολικές εκπομπές άνθρακα κατά 894.000 τόνους. Τέλος στη Νέα Υόρκη δημιουργήθηκε ένα νέο Τμήμα Φροντίδας, το οποίο θα συντονίζει υπηρεσίες συμπεριλαμβανομένων εκείνων της μεταφοράς και της υγείας.

Οι πρόσφατοι αναγκαστικοί περιορισμοί έχουν δημιουργήσει την ανάγκη για την θεμελίωση βασικών ανθρώπινων αναγκών

Οι πρόσφατοι αναγκαστικοί περιορισμοί που προκλήθηκαν εξαιτίας της συνθήκης της πανδημίας έχουν δημιουργήσει την ανάγκη για την οικοδόμηση βασικών ανθρώπινων αναγκών όπως είναι η ασφάλεια, η αγάπη και η συμμετοχή. Σε όλο αυτό η έννοια της απλότητας είναι το κλειδί. Από τη στιγμή που έχουμε απομακρυνθεί από έναν τρόπο ζωής, ο οποίος κατά βάση στηρίζεται στην απλότητα, οι μικρές αλλά καθοριστικές ενέργειες  είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά.

Για παράδειγμα η Dabbawala έχει αναλάβει καθημερινά την παράδοση εκατοντάδων χιλιάδων σπιτικών γευμάτων στους εργαζόμενους στη Βομβάη, τη μεγαλύτερη και πιο πολυσύχναστη πόλη της Ινδίας. Το δίκτυο Dabbawala, το οποίο δίνει έμφαση στην απλότητα, αναγνωρίζεται ως ένα από τα πιο αποτελεσματικά συστήματα logistics στον κόσμο. Γι’ αυτό το λόγο διάφορα στελέχη της FedEx και της Amazon αφιέρωσαν χρόνο για να μάθουν τα μυστικά του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας σημαντικός αριθμός των κατοίκων των αστικών κέντρων, μετακινείται προς τις ημιαστικές περιοχές ακόμη και όταν οι πόλεις πλημμυρίζονται από ανθρώπους. Για παράδειγμα σύμφωνα με στοιχεία έρευνας το (33%) των Λονδρέζων που συμμετείχαν στην έρευνα επιθυμεί να μετακομίσει σε νέο σπίτι, ενώ ταυτόχρονα το μεσοδιάστημα μεταξύ 2019-2020 αυξήθηκαν οι μετακινήσεις από τα αστικά κέντρα σε μικρότερες πόλεις αγγίζοντας το (126%).

Στο πλαίσιο της γενικότερης απλοποίησης και βελτιστοποίησης βασικών καθημερινών αναγκών, οι καταναλωτές ψάχνουν τρόπο να μειώσουν το άγχος του προγραμματισμού των καθημερινών γευμάτων. Έτσι ολοένα και περισσότερες εταιρείες «ultrafast delivery», υποστηρίζουν τα λεγόμενα dark stores και επεκτείνονται σε όλη την Ευρώπη, την Ασία, τη Ρωσία, τη Νότια Αμερική και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μήπως τελικά η παράδοση αντικειμένων μέσα σε μόλις 15 λεπτά μπορεί να ισχυροποιηθεί και να εδραιωθεί στην αγορά; Οι πόλεις έχουν υιοθετήσει μοντέλα αστικού σχεδιασμού «15 λεπτών», μέσω των οποίων βελτιώνεται η ποιότητα ζωής καθιστώντας τα πάντα προσβάσιμα είτε με τα πόδια είτε με ποδήλατο.

Το ζήτημα της «αειφορίας» και της «κλιματικής κρίσης» πρέπει να γίνουν ξεκάθαρα σε όλους

Το ζήτημα της διαφύλαξης του πλανήτη θα πρέπει πλέον να αποτελεί επιτακτική ανάγκη για τον καθένα από εμάς και όχι απλώς ως μία συλλογική δράση των εταιρειών και των κυβερνήσεων. Το προσωπικό στίγμα του κάθε ανθρώπου δεν υπάρχει πουθενά, κάτι που ήρθε η ώρα να αλλάξει. Σύμφωνα με στοιχεία δημοσκόπησης από το YouGov και το Cambridge διαπιστώθηκε ότι το (67%) των ανθρώπων δεν εμπιστεύονται τους πολιτικούς ότι θα είναι ειλικρινείς αναφορικά με το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, ενώ το (71%) δεν εμπιστεύεται ούτε τους influencers.

Ενω ταυτόχρονα το (67%) εμπιστεύεται τους επιστήμονες. Παράλληλα οι καταναλωτές είναι μπερδεμένοι και δύσπιστοι ως προς την αξία της συμβολικής δράσης ή γενικότερα του φαινομένου του «greenwashing». Κάτι που έχει ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο είναι η απτή περιβαλλοντική δράση. Παραδείγματος χάρη η Tesla, μία από τις πολυτιμότερες εταιρείες αυτοκινήτων στον κόσμο, η οποία πουλά μόνο EVs κατέγραψε τριπλάσιο αριθμό ανάπτυξης της μάρκας για φέτος.

Διαβάστε επίσης: 3 στους 5 καταναλωτές είναι έτοιμοι να μποϊκοτάρουν brands που δεν υπολογίζουν την κλιματική αλλαγή

Πίσω από κάθε ενέργεια βρίσκεται ένας σκοπός

Σε μια εποχή όπου ο χρόνος είναι πολυτέλεια, η πιο απλή ανθρώπινη ενέργεια συνδέεται με μία νέα νοοτροπία όπου κάθε ενέργεια, κάθε κίνηση, και κάθε στιγμή θα βιώνεται με συνείδηση ​​και σκοπό. Υπάρχει η αδιαίρετη πρόθεση των ανθρώπων να προσδίδουν νόημα στις καθημερινές αποφάσεις και για αυτό το λόγο θα πρέπει να επανεκτιμήσουν τον τρόπο με τον οποίο επιλέγουν να ζήσουν αλλάζοντας συνήθειες της καθημερινότητάς τους, όπως για παράδειγμα τα brands που επιλέγουν.

Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας της Harris Poll, η πλειονότητα των Αμερικανών πιστεύει ότι τα εμπορικά σήματα μπορούν να συμβάλλουν στο να ζήσουν μία πιο ουσιαστική ζωή. Ωστόσο τα δύο τρίτα δεν πιστεύουν ότι τα brands παρέχουν τέτοιου είδους προϊόντα που να υπηρετούν το συγκεκριμένο σκοπό. Οι εταιρείες οφείλουν να πάνε ένα βήμα παραπέρα και να εστιάσουν στην ουσιαστική ικανοποίηση των αναγκών των καταναλωτών, οι οποίες όμως συνδέονται με κάποιο σκοπό.

Για παράδειγμα οι άνθρωποι που ταξιδεύουν με αεροπλάνο αναζητούν νέους τρόπους για να μετριάσουν τον περιβαλλοντικό τους αντίκτυπο, κλείνοντας τα εισιτήριά τους μέσω πλατφορμών όπως το είναι το «App in the Air», το οποίο για κάθε πτήση που πραγματοποιείται φυτεύει ένα νέο δέντρο.

Επιπλέον σύμφωνα με το MarketsandMarkets, η παγκόσμια αγορά υδατοδιαλυτών συσκευασιών προβλέπεται να αγγίξει τα 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2025. Είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι το 2014, το (63%) των στερεών αποβλήτων που παράγονται στα αστικά κέντρα των ΗΠΑ αποτελούνταν από υλικά συσκευασίας και μόνο το (35%) είτε ανακυκλώθηκε είτε κομποστοποιήθηκε.

Κάτι περισσότερο από κατανάλωση

Η Σιγκαπούρη κέρδισε πρόσφατα έπαινο από τον ΟΗΕ όσον αφορά το δομημένο περιβάλλον της, το οποίο είναι κατά κύριο λόγο user-friendly. Επιπλέον η Ουάσιγκτον έχει το πιο προσβάσιμο δίκτυο δημόσιων συγκοινωνιών στον κόσμο έχοντας στο δυναμικό της 91 σταθμούς του μετρό. Η Nissan εντάχθηκε στον αγώνα κατά του πετρελαίου, ενισχύοντας την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων και δημιουργώντας παράλληλα χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Υπάρχει μεγάλο χάσμα σχετικά με το τι ισχυρίζονται ότι κάνουν οι εταιρείες και τι κάνουν στην πραγματικότητα. Το σημαντικότερο απ’ όλα όμως είναι ότι πλέον οι άνθρωποι το παρατηρούν. Η αναγέννηση της συγκεκριμένης κουλτούρας αναγκάζει τα brands να αλληλοεπιδρούν σε βάθος με τον εκάστοτε αγοραστή πέρα από το επίπεδο της κατανάλωσης και της κερδοφορίας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.