22 Ιαν 2025
READING

Γιατί εθνικοί και πολυεθνικοί παίκτες επενδύουν στην «ελληνικότητα» της μπύρας

4 MIN READ

Γιατί εθνικοί και πολυεθνικοί παίκτες επενδύουν στην «ελληνικότητα» της μπύρας

Γιατί εθνικοί και πολυεθνικοί παίκτες επενδύουν στην «ελληνικότητα» της μπύρας

Εάν κανείς αντιμετώπιζε την εγχώρια αγορά μπύρας ως κάτι ενιαίο, χωρίς ανταγωνισμούς, μερίδια αγοράς, τοποθετήσεις στα ράφια και στο HoReCa, παροχές, προωθητικές ενέργειες και οτιδήποτε άλλο μπορεί να περιλαμβάνει ή να εκμεταλλεύεται για να αυξήσει τις πωλήσεις του ο κάθε παίκτης ξεχωριστά, θα μπορούσε να δει τη μεγάλη εικόνα. Που στην προκειμένη περίπτωση μεγάλη εικόνα σημαίνει ότι πολλές κινήσεις από επιμέρους βιομηχανίες ζύθου στην Ελλάδα, έχουν ως επίκεντρο είτε την ελληνική παραγωγή κριθαριού που λειτουργεί ως πρώτη ύλη για τη βύνη, είτε την «ελληνοποίηση» τρόπον τινά της παραγωγικής διαδικασίας με την είσοδο εξειδικευμένων ζυθοποιών στην αγορά.

Ο εξαγωγικός προσανατολισμός της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας

Ευρύ πεδίο επενδύσεων για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία αποτελεί ο πρωτογενής τομέας, από τον οποίο προμηθεύεται το σύνολο των ποσοτήτων κριθαριού που χρησιμοποιεί για τη βύνη που είναι ένα από τα βασικά συστατικά της μπύρας της. Να σημειωθεί ότι η εταιρεία βυνοποιεί στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα και εξάγει το 25% των ποσοτήτων αυτών στο Ισραήλ, στην Ιταλία και στην Αυστρία. Ωστόσο σε μία χρονιά όπως η φετινή όπου επικράτησαν ακραίες καιρικές συνθήκες οι ποσότητες κριθαριού που παρέλαβε η εταιρεία ήταν σημαντικά περιορισμένες. 

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία δεν είναι η μοναδική επιχείρηση της αγοράς που αγοράζει κριθάρι από την ελληνική αγορά και εξάγει ποσότητες και στο εξωτερικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Βεργίνα (Ζυθοποιία Μακεδονίας – Θράκης) παράγει βύνη από καλλιέργειες δίστιχου κριθαριού με τη μέθοδο της ολοκληρωμένης διαχείρισης και στη συνέχεια εκτός από τις δικές τις ανάγκες καλύπτει και μέρος των αναγκών μικρότερων εταιρειών ζύθου, όπως μικροζυθοποιίες αλλά και μεγαλύτερων επιχειρήσεων όπως η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης. Ποσότητες μάλιστα της βύνης που παράγει η Βεργίνα ταξιδεύουν στην Τουρκία, τη Βουλγαρία, την Αλβανία, τη Ρουμανία, την Κύπρο και το Ισραήλ. 

Η συνεργασία της Αθηναϊκής με τέσσερις συνεταιρισμούς της Ελλάδας

Ερχόμενοι στην περίπτωση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, τα στρέμματα γης που εντάσσονται στο δικό της πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας, ανέρχονται σε συνολικά 130.000. Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα της παραγωγικής διαδικασίας συνεργάζεται και με τέσσερις συνεταιρισμούς: τον Συνεταιρισμό Αγροτών Θεσσαλίας, «ΘΕΣγη», τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νίκαιας Λάρισας, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ασσήρου Θεσσαλονίκης καθώς και την Ένωση Αγροτών Βισαλτίας Σερρών, από τους οποίους προμηθεύεται το κριθάρι. Επιπλέον όμως συνεργάζεται και με δύο πανεπιστήμια, το Αριστοτέλειο και το Γεωπονικό, για τη βελτίωση της ποιότητας αλλά και ευρύτερα της παραγωγικής διαδικασίας που σχετίζεται με την προμήθεια κριθαριού. Από την εταιρεία βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε λειτουργία έξι πειραματικοί αγροί για τη δοκιμή αποδοτικότερων ποικιλιών κριθαριού, καθώς και τρεις πειραματικοί αγροί για τη δοκιμή φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων.

Στα χρόνια που τρέχει το πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας κριθαριού, δηλαδή από το 2008 έως και σήμερα έχουν δημιουργηθεί 800 θέσεις εργασίας στον αγροτικό τομέα, ενώ η προστιθέμενη αξία που δημιουργήθηκε υπολογίζεται από την εταιρεία ότι υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ. Στο ίδιο χρονικό διάστημα έχουν δοκιμαστεί 60 ποικιλίες κριθαριού, 18 από τις οποίες έχουν ενταχθεί στην παραγωγική διαδικασία. Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία διαθέτει δύο ιδιόκτητα βυνοποιεία, το ένα στη Θεσσαλονίκη και το δεύτερο στην Πάτρα.

Στροφή στην «ελληνικότητα»

Η αγορά μπύρας παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια μία στροφή προς την «ελληνικότητα». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τόσο πολυεθνικών συμφερόντων επιχειρήσεις όπως η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, όσο και επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων όπως η Ζυθοποιία Μακεδονίας – Θράκης, του Δημήτρη Πολιτόπουλου καθώς και η Ε.Ζ.Α. ποντάρουν στην ελληνική παραγωγή. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο προς την ίδια κατεύθυνση, το γεγονός ότι η Ε.Ζ.Α. δημιούργησε μαζί με το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο το πρόγραμμα διττής εκπαίδευσης στον τομέα της ζυθοποιίας, προσφέροντας πρακτική κατάρτιση στους ενδιαφερόμενους, με στόχο να ετοιμάσει τη νέα γενιά ζυθοποιών που θα μπορούσαν να απορροφηθούν από την εγχώρια βιομηχανία ή από την εγχώρια αγοράς μπύρας ευρύτερα, στην οποία συμμετέχουν όλο και πιο ενεργά τα τελευταία χρόνια και οι μικροζυθοποιίες.

Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι να «ελληνοποιηθεί» ο κλάδος της ζυθοποιίας στην Ελλάδα, κάτι που έχει αναφέρει επανειλλημμένα ο πρόεδρος της Ε.Ζ.Α. Θανάσης Συριανός, με στόχο να προκύψουν ελληνικές συνταγές, που θα βοηθήσουν τον κλάδο να κάνει ένα βήμα μπροστά και θα αφήσουν αποτύπωμα που θα διευκολύνει την εξαγωγική δραστηριότητα της μπύρας που προέρχεται από τη χώρα μας.

Σε ό,τι αφορά τη μεγάλη εικόνα στην Ελλάδα, στη διάρκεια του 2020 η αγορά μπύρας σε επίπεδο πωλήσεων σε όγκο κατέγραψε πτώση 25% έναντι του 2019, χάνοντας σχεδόν 1 εκατ. εκατόλιτρα, μια πτώση που είναι μεγαλύτερη από τους όγκους που χάθηκαν αθροιστικά κατά την διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης που προηγήθηκε. Το 2021, κατάφερε να ανακτήσει το 50% των χαμένων όγκων της περασμένης χρονιάς, παρά το lockdown του πρώτου τετραμήνου αλλά και τους επιμέρους περιορισμούς, ειδικά για τους μη εμβολιασμένους πολίτες, κατά το τελευταίο τρίμηνο.

Οι εμπλεκόμενοι στην αγορά επενδύουν στην διαφοροποίηση του προϊόντος, κάτι που εάν τελικά πετύχουν τόσο σε επίπεδο ποιότητας, όσο και σε επίπεδο μάρκετινγκ, ίσως καταφέρουν αν δικαιωθούν για την επιλογή τους να στραφούν στην «ελληνικότητα» της μπύρας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.