26 Δεκ 2024
READING

2021 | Μια σημαντική χρονιά για το omnichannel στο λιανικό εμπόριο

4 MIN READ

2021 | Μια σημαντική χρονιά για το omnichannel στο λιανικό εμπόριο

2021 | Μια σημαντική χρονιά για το omnichannel στο λιανικό εμπόριο

Το 2021 δεν ήταν μια τόσο πολυτάραχη χρονιά όσο το 2020, αλλά υπήρξαν σημαντικές εξελίξεις στον κόσμο της τεχνολογίας της λιανικής πώλησης σε όλα τα κανάλια.

Οι πελάτες άρχισαν να επιστρέφουν στα καταστήματα το 2021, καθώς οι εμβολιασμοί COVID-19 παρείχαν τουλάχιστον κάποια προστασία από τον ιό. Ωστόσο, οι καταναλωτές δεν εγκατέλειψαν τις ψηφιακές αγοραστικές συνήθειες που απέκτησαν κατά τη διάρκεια του 2020. Ακολουθούν τρεις τρόποι με τους οποίους οι έμποροι λιανικής προσαρμόζονται στην αυξημένη ζήτηση για μια εμπειρία αγορών σε όλα τα κανάλια.

Αυτόνομο checkout

Πολλές επιχειρήσεις λιανικής πώλησης convenience και super market έχουν δοκιμάσει πιλοτικά καταστήματα χωρίς ταμείο από τότε που το Amazon πρωτοστάτησε στη μορφή αυτή με το μοντέλο καταστήματος Amazon Go τον Ιανουάριο του 2018. Ωστόσο, το 2021 παρατηρήθηκε ένα κύμα αυτόνομων chechout, καθώς οι επιχειρήσεις επιδίωξαν να συνδυάσουν την άμεση εκπλήρωση των αναγκών των εμπορικών καταστημάτων με την εμπειρία αγορών του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Αρχικά, το Amazon αποτέλεσε τον πρωτοπόρο, χρησιμοποιώντας την προηγμένη τεχνολογία των αυτόνομων checkout στον τομέα των σούπερ μάρκετ και παρείχε την τεχνολογία “Just Walk Out” μόνο στα μικρότερα παντοπωλεία της εταιρείας, όπως είναι το Amazon Go και το Amazon Go Grocery. Έπειτα, όμως, άνοιξε το 14ο κατάστημα Amazon Fresh στο Bellevue, τεραστίων διαστάσεων, αποτελώντας το πρώτο σούπερ μάρκετ των ΗΠΑ που χρησιμοποιεί τέτοιου είδους προηγμένες τεχνολογίες. Επιπλέον, η Tesco προχώρησε σε μια καινοτόμα τεχνολογία αυτόνομων καταστημάτων σε μια προσπάθειά της να ανταγωνιστεί το Amazon καθώς άνοιξε το πέμπτο κατάστημά του στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η αλυσίδα ευκολίας Circle K, ακόμα, υπήρξε πρωτοπόρος στις προσπάθειες μετασκευής υφιστάμενων καταστημάτων με διάφορες λύσεις αγορών χωρίς επαφή. Τον Οκτώβριο του 2021, η Circle K άρχισε να προσφέρει μια εμπειρία αγορών με βάση την τεχνητή νοημοσύνη (AI) χωρίς ταμείο σε ένα κατάστημα. Η Circle K συνεργάστηκε με τον πάροχο πλατφόρμας υπολογιστικής όρασης Standard AI για να προσφέρει μια εμπειρία checkout χωρίς επαφή, η οποία έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει στους αγοραστές να αποφεύγουν εντελώς την αναμονή στην ουρά του ταμείου και να λαμβάνουν αποδείξεις μέσα σε λίγα λεπτά.

Επίσης, τα Starbucks προχώρησαν πέρα από τη μετασκευή, συνεργαζόμενα με το Amazon για ένα ολοκαίνουργιο concept καταστήματος, το “Starbucks Pickup with Amazon Go”, το οποίο άνοιξε στο Μανχάταν τον Νοέμβριο. Το κατάστημα είναι ένας συνδυασμός της μορφής Starbucks Pickup, η οποία δέχεται κυρίως παραγγελίες που γίνονται μέσω εφαρμογής πριν από την άφιξη του πελάτη στο κατάστημα, και της τεχνολογικής πλατφόρμας “Just Walk Out” χωρίς ταμείο που υποστηρίζει το Amazon Go.

Στροφή σε τεχνολογικές πλατφόρμες

Οι λιανοπωλητές με ένα εξελιγμένο ιδιόκτητο τεχνολογικό υπόβαθρο μπορούν να αναπτύξουν ανατρεπτικές, πολυκαναλικές λύσεις που τους παρέχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Εάν μια λύση που αναπτύσσεται εσωτερικά είναι αρκετά καλή, οι λιανοπωλητές μπορούν ακόμη και να την πουλήσουν στους ανταγωνιστές τους έχοντας μεγάλο κέρδος.

Το Amazon, είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα λιανοπωλητή που μετατράπηκε σε πάροχο τεχνολογίας, με λύσεις όπως η ιδιόκτητη πλατφόρμα Amazon Web Services (AWS), καθώς και το προαναφερθέν αυτόνομο σύστημα ταμείου “Just Walk Out”. Άλλα παραδείγματα λιανοπωλητών που μετατρέπονται σε προμηθευτές τεχνολογιών περιλαμβάνουν το δίκτυο ψηφιακών διαφημίσεων Roundel της Target και την υπηρεσία παράδοσης αυθημερόν GoLocal της Walmart.

Οι λιανοπωλητές που λειτουργούν ως τεχνολογικές πλατφόρμες αποφεύγουν επίσης την ανάγκη να προσλάβουν συμβούλους, integrators ή μεταπωλητές προστιθέμενης αξίας. Μπορούν να αναπτύξουν τα ακριβή χαρακτηριστικά και τις λειτουργίες που χρειάζονται, ελαχιστοποιώντας ή εξαλείφοντας οποιαδήποτε ενσωμάτωση που μπορεί να απαιτείται με την υπάρχουσα υποδομή.

Υπερταχεία παράδοση

Μετά από την αυξανόμενη ζήτηση η απαίτηση η διανομή προϊόντων στα σπίτια των καταναλωτών έχει αρχίσει να διαρκεί μόλις μερικά λεπτά παρά ώρες. Αν και οι υπηρεσίες υπερταχείας παράδοσης που εκτελούν παραγγελίες σε λιγότερο από 15 λεπτά δεν είναι κάτι καινούργιο, πριν από το 2021 προσφέρονταν κυρίως στις ΗΠΑ σε εξαιρετικά περιορισμένη έκταση από μικρότερες πλατφόρμες. Η ευρωπαϊκή startup γρήγορης παράδοσης Gorillas, η οποία εκτελεί online παραγγελίες παντοπωλείου σε 10 λεπτά ή λιγότερο, έκανε το ντεμπούτο της στο Μπρούκλιν στα τέλη Μαΐου.

Παράλληλα η DoorDash, εισάγει υπερταχεία παράδοση παντοπωλείων στη Νέα Υόρκη μέσω της ηλεκτρονικής βιτρίνας DashMart. Το DashMart άνοιξε τον Αύγουστο του 2020 και προσφέρει είδη πρώτης ανάγκης για το νοικοκυριό και τοπικά προϊόντα εστιατορίων για παράδοση κατά παραγγελία. 

 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.