18 Απρ 2024
READING

Το service συσκευών ένα ακόμα μεγάλο στοίχημα και για την Public

4 MIN READ

Το service συσκευών ένα ακόμα μεγάλο στοίχημα και για την Public

Το service συσκευών ένα ακόμα μεγάλο στοίχημα και για την Public

Ένα πεδίο με περιθώρια κερδοφορίας και έντονο ανταγωνισμό είναι αυτό που σχετίζεται με την παροχή υπηρεσιών service σε κινητά τηλέφωνα και συσκευές τεχνολογίας. Σε αυτόν τον τομέα επενδύουν και οι δύο μεγάλες αλυσίδες εκτός από τη μεταπώληση προϊόντων λιανικής όπου ήδη δραστηριοποιούνται. Ο λόγος για τα Public αλλά και για τον Γερμανό, όπου ο δεύτερος μάλιστα προχώρησε πρόσφατα στην μεταφορά του service center που διατηρεί, σε μεγαλύτερες εγκαταστάσεις στην Πάρνηθα συνολικής επιφάνειας 1.100 τ.μ. με στόχο να καθετοποιήσει περισσότερο τις διαδικασίες που σχετίζονται με την επισκευή κινητών τηλεφώνων και κάνοντας ένα βήμα για να καλύψει περισσότερες μάρκες κατασκευαστών από αυτές που εξυπηρετούσε μέχρι πρότινος.

Η συνεργασία της Public με την iRepair

Από την πλευρά της η Public έκανε επίσης μία κίνηση και συνεργάστηκε με την εταιρεία iRepair, για την επισκευή συσκευών όπως έξυπνα κινητά τηλέφωνα, ταμπλέτες, λάπτοπ, μητρικές πλακέτες και desktops. Σκοπός της εταιρείας ήταν μεταξύ άλλων να ενισχύσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πελάτες της, παρέχοντας καθετοποιημένη εξυπηρέτηση από την αγορά ενός προϊόντος έως και το after sales service, το οποίο αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου. Η συγκεκριμένη συνεργασία έχει προς το παρόν επιλεκτικό εκτόπισμα καθώς είναι διαθέσιμη σε καταστήματα όπως είναι η Γλυφάδα, ο Πειραιάς, το Σύνταγμα και το Athens Mall.  

Την ίδια στιγμή η Public έχει κάνει στροφή το τελευταίο χρονικό διάστημα και στις ηλεκτρικές συσκευές, εκτός από τις ήδη υπάρχουσες κατηγορίες που φιλοξενούσε στα καταστήματά. Ήδη για να εξυπηρετήσει τον συγκεκριμένο σχεδιασμό έχει προχωρήσει στη μετατροπή του καταστήματος στο Golden Hall, ενώ και σε άλλα καταστήματα όπως είναι για παράδειγμα αυτό του Athens Metro Mall στον Άγιο Δημήτριο, έχει επίσης προχωρήσει στην προσθήκη σημείου πώλησης οικιακών συσκευών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το κατάστημα στο Golden Hall έχει συνολική επιφάνεια 3.200 τ.μ. και αυτή τη στιγμή αποτελεί το μεγαλύτερο φυσικό κατάστημα πώλησης της αλυσίδας στην Ελλάδα. Το γεγονός ότι πρόκειται για ένα εμβληματικού χαρακτήρα κατάστημα είναι ένας από τους λόγους που επελέγη να ξεκινήσει από εκεί η προσθήκη της νέας κατηγορίας προϊόντων που η αλυσίδα μέχρι πρότινος δεν είχε στο κωδικολόγιό της.

Μάλιστα στο συγκεκριμένο σημείο πώλησης η Public Media Markt, λάνσαρε έναν νέο τύπο καταστήματος, αλλάζοντας σημαντικά το πρότυπο με καινοτομίες και νέα δεδομένα προκειμένου να εξυπηρετήσει την αγοραστική εμπειρία του καταναλωτή. Σε αυτό επένδυσε 2 εκατ. ευρώ, ενώ το ευρύτερο πλάνο της PMM περιλαμβάνει τον συνδυασμό και άλλων επενδύσεων με την αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων καταστημάτων της και το άνοιγμα νέων καθώς και επιπρόσθετες επενδύσεις σε τομείς όπως είναι τα logistics και η τεχνολογία. Πιο συγκεκριμένα έκανε επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και σε νέα εργαλεία τιμολόγησης και διαχείρισης αποθεμάτων, με στόχο αφενός την ταχύτερη ανταπόκριση στις καταναλωτικές απαιτήσεις, αφετέρου την αύξηση της κερδοφορίας και την ταυτόχρονη μείωση των λειτουργικών της δαπανών. 

Οι καινοτομίες του καταστήματος

Στο κατάστημα του Golden Hall η εταιρεία έχει τοποθετήσει ψηφιακές οθόνες και σημάνσεις που ενημερώνουν τους καταναλωτές για τις τιμές και τα χαρακτηριστικά των προϊόντων. Ταυτόχρονα προσφέρει την δυνατότητα άμεσης παραλαβής των ηλεκτρονικών παραγγελιών σε ειδικά σημεία εντός του καταστήματος (pick up points), υπηρεσία παραγγελίας από το κατάστημα και παραλαβής σε οποιοδήποτε χώρο, υπηρεσία παραλαβής παραγγελίας αυθημερόν από το κατάστημα (Same Day Store Pickup). 

Η επενδυτική δραστηριότητα της εταιρείας συνεχίστηκε και εντός του 2020, όταν και εγκαινίασε τρία νέα μεικτά καταστήματα Public – Media Markt, σε συνέχεια της συνένωσης που προέκυψε από την εξαγορά της Media Markt από τη Retail World (Public). Το πρώτο βήμα έγινε στη λεωφόρο Συγγρού, με συνολική επιφάνεια 2.500 τ.μ., ακολούθησε η Θεσσαλονίκη και η Ρόδος όπου τα καταστήματα στη Σταυρούπολη της Θεσσαλονίκης και στη λεωφόρο Συγγρού λειτούργησαν τον Μάρτιο του 2020 και τον Ιούνιο του 2020 ακολούθησε η Ρόδος. Επίσης στις αρχές του 2021 η εταιρεία μετέφερε τις κεντρικές αποθήκες λιανικής σε αποθήκες που νοίκιασε στην Ελευσίνα. 

Η κίνηση για ψηφιακό ραντεβού και ηλεκτρονικές αγορές μέσα στο κατάστημα

Τη φιλοσοφία της επιχείρησης σε ό,τι αφορά την προσέγγιση των καταναλωτών αντικατοπτρίζει και μία ακόμα κίνηση που έκανε πρόσφατα στα καταστήματα Media Markt, τα οποία επίσης ανήκουν στην PMM και αφορά στην δυνατότητα να κλείσει ο εκάστοτε πελάτης ψηφιακό ραντεβού.

Σε αυτή την κατεύθυνση ξεκίνησε να συνεργάζεται με την Skymakers, όπου κλείνοντας κανείς ραντεβού έχει την δυνατότητα να ξεναγηθεί και να πραγματοποιήσει τις αγορές του μέσω βιντεοκλήσης στα καταστήματα της Media Markt. Πρόκειται ουσιαστικά για μία πολυκαναλική προσέγγιση αγορών (omnichannel), αποτελώντας την πρώτη επιχείρηση που την εφάρμοσε στην ελληνική αγορά. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.