22 Ιαν 2025
READING

Πώς η πανδημία άλλαξε το shopping – για πάντα;

4 MIN READ

Πώς η πανδημία άλλαξε το shopping – για πάντα;

Πώς η πανδημία άλλαξε το shopping – για πάντα;

Τα σχεδόν δύο χρόνια με τον Covid δημιοούργησαν μια διαφορετικού είδους κρίση στην αγορά, ή μάλλον τη βάθυναν με έναν διαφορετικό τρόπο, που ανάγκασε σε μια πολύ γρήγορη προσαρμογή και σε σημαντική μεταβολή του ίδιου του τρόπου σκέψης των καταναλωτών – που κατ’ επέκταση ανάγκασε και τους retailers να σκεφτούν διαφορετικά.

Δεν είναι μόνο τα πρακτικά ζητήματα στην αγορά, οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, η δυσκολία των φυσικών αγορών που απαίτησαν εφευρετικότητα, οι οικονομικές δυσκολίες ανθώπων που έμειναν χωρίς δουλειά· είναι και μια συνολική αλλαγή στην καταναλωτική νοοτροπία, η αλλαγή των προτεραιοτήτων που μετέβαλε ουσιαστικά το πώς εκτιμώνται συγκεκριμένες υπηρεσίες και προϊόντα, τους ίδιους τους λόγους για τους οποίους κάποιος προχωρά σε μια αγορά. Εν ολίγοις, το shopping άλλαξε πια, και τα νέα δεδομένα αφορούν:

Τα καθημερινά ψώνια

Οι μεγάλες περίοδοι lockdown έκαναν τις επισκέψεις στο σούπερ μάρκετ πολύ πιο μετρημένες. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι αυτή η μεταβολή θα ήταν κάτι προσωρινό, αν παράλληλα με τους περιορισμούς στις φυσικές αγορές και τον φόβο για τον Covid, δεν αναπτυσσόταν αλματωδώς και διεθνώς μια τεράστια βιομηχανία πλατφορμών delivery. Αν πριν λίγα χρόνια το concept του delivery ήταν ταυτισμένο μόνο με το φαγητό, οι νέες αυτές πλατφόρμες άλλαξαν τα δεδομένα, φέρνοντας στην πόρτα μας ουσιαστικά τα πάντα, ξεκινώντας ακριβώς από τα ψώνια του σούπερ μάρκετ – και, επιπλέον, όλο και πιο γρήγορα. Η ευκολία και η ταχύτητα είναι κάτι που που οι καταναλωτές δε φαίνονται διατεθειμένοι να αφήσουν, ακόμα και αν κοστίζει κάτι παραπάνω. Ειδικά τώρα που εξοικειώθηκαν με το online shopping – άλλη μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο που ψωνίζουμε από ψωμί μέχρι έπιπλα.

Δείτε ακόμα: Oι ανατιμήσεις αλλάζουν τη συμπεριφορά των καταναλωτών στο σούπερ μάρκετ

Παράλληλα με τα προβλήματα που δημιοούργησε η πανδημία και η ενεργειακή κρίση στην τροφοδοτική αλυσίδα, σε κάποια μέρη του κόσμου, ειδικά, η ποικιλία των διαθέσιμων προϊόντων μειώθηκε, ωστόσο, οι πιο συνειδητοποιημένοι καταναλωτές φαίνεται ότι ενδιαφέρονται περισσότερο πλέον για την ποιότητα των προϊόντων που επιλέγουν παρά για την ποικιλία που έχουν στη διάθεσή τους.

Την τηλεργασία

Η καινούρια λέξη στην καθημερινότητά μας έφερε μαζί της σαρωτικές πρακτικές αλλαγές και όχι μόνο στο πεδίο της εργασίας. Κατ’αρχάς, και ενώ πολλοί εργαζόμενοι πλέον προτιμούν να συνεχίζουν να δουλεύουν από το σπίτι, δίνουν προτεραιότητα περισσότερο στη διαμόρφωση του χώρου του σπιτιού τους, απ’ όπου εργάζονται, και λιγότερο στα ρούχα. Επιπλέον, όταν ξοδεύουν, προτιμούν να ξοδέψουν σε εμπειρίες και ταξίδια, παρά σε υλικά αγαθά. Πιο απλά, όταν όσοι εργάζονται από το σπίτι βγαίνουν έξω, θέλουν να αξίζει τον κόπο. Το γεγονός ότι αναγκαστικά έμαθαν να περνούν μισή μέρα σε ένα ψηφιακό περιβάλλον, τους έστρεψε ακόμα περισσότερο στις ηλεκτρονικές αγορές. Εξοικειώθηκαν με την ευκολία τους, συνήθισαν να δημιουργούν accounts και να δίνουν τα δεδομένα τους και την έγκρισή τους. 

Το περιβάλλον

Η περίοδος της πανδημίας συνοδεύτηκε και από τη βίαιη συνσειδητοποίηση  ότι η κλιματική κρίση αφορά εμάς, τώρα, και όχι ένα μακρινό μέλλον. Οι καταναλωτές έμαθαν ότι η μόδα είναι μια βιομηχανία-μεγάλος ρυπαντής και απαιτούν από τα brands βιωσιμότητα και δεσμεύσεις υπέρ του περιβάλλοντος. Όταν δεν τις βλέπουν, τα τιμωρούν, και επίσης στρέφονται στα μεταχειρισμένα είδη και την ενοικίαση, ως βιώσιμες αλλά και οικονομικές λύσεις για την γκαρνταρόμπα τους. Second hand, resale, επανάχρηση, thrift shops, στοκατζίδικα, όλα αυτά μπήκαν στην καθημερινότητα των αγορών μόδας – συνδυασμένα με μια νοσταλγία για το vintage, ίσως επειδή αποπνέει έναν αέρα πολυτέλειας που χάθηκε. Οι ανάλογες πλατφόρμες second hand και ενοικίασης ανεβαίνουν πλέον ραγδαία, και αφορούν και τα έπιπλα.

Τα καταστήματα

Εδώ έχουν συμβεί δύο πράγματα: από τη μία πολλά καταστήματα έκλεισαν επειδή δεν μπόρεσαν να αντέξουν οικονομικά οτους μήνες αδράνειας και αποκλειστικού ηλεκτρονικού shopping, ή, άλλα, τώρα αγωνίζονται να καλύψουν τα έξοδά τους σε μια αγορά ακινήτων που δυσκολεύει τη φυσική τους παρουσία. Από την άλλη, όμως, οι καταναλωτές δείχνουν να νοσταλγούν και να επιστρέφουν στα καταστήματα της γειτονιάς τους, για να απολαύσουν προσωπική εξυπηρέτηση, κοινωνικοποίηση με τα μέλη της κοινότητάς τους και την αίσθηση του «χαζεύω στα ράφια και τις κρεμάστρες» που τους έλειψε.

Οι ειδικοί της αγοράς πιστεύουν ότι όλα αυτά δεν αποτελούν πρόσκαιρες τάσεις, που επέβαλε η πανδημία, ότι δηλαδή με τον καιρό το καταναλωτικό κοινό θα επιστρέψει στις παλιές του συνήθειες, αλλά ότι πρόκειται για θεμελιώδεις αλλαγές στη συμπεριφορά και τις προτιμήσεις, που θα μορφοποιήσουν  συνολικά την αγορά με έναν άλλο τρόπο. Τα δεδομένα δείχνουν ότι έχουν δίκιο, και ότι αυτή η νέα πραγματικότητα στο shopping ήρθε για να μείνει. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.